Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Wat voor UTP-kabel kan ik het beste gebruiken?

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Hoi mensen,

  Een vraagje, ik ga binnenkort verhuizen (nieuwbouw) en wil in mijn hele huis een bekabeld netwerk aanleggen. Wat voor type UTP-kabel kan ik het beste gebruiken? Type 5 is, voozover ik weet, verouderd. Maar moet ik type 5e of 6 gebruiken?

  De prijs maakt me niet zo heel veel uit (tenzij type 6 echt vele malen duurder is). Het gaat er vooral om dat het (1) snel is, (2) betrouwbaar, en (3) geen kwaliteitsverlies als de kabel langer is dan een meter of 30.

  Alvast hartelijk bedankt voor de reacties!!
 • cat6 zou iets beter zijn voor de 1 giga intranet, maar cat5e voldoet hier ook aan

  cat5 is inderdaad voor 10 mb en is dus verleden tijd

  wat lengte betreft kan je veilig tot 90 meter gaan, hierboven krijg je moeilijkheden (alhoewel er opgegeven wordt tot 100 meter)
 • Bedankt voor je reactie!

  Geeft cat6 geen compatibiliteitsproblemen? Omdat het "te modern" is? Of zou dat wel meevallen? (Ik heb twee computers van allebei 2 jaar oud met een "gewone" netwerkkaart erin.)
 • Ik zou gewoon cat5e gebruiken als ik jou was… Niet alleen is het goedkoper, maar ook wat dunner en soepeler dan cat6. Je trekt het dus een stuk makkelijker door je huis heen. Bovendien zul je in het normale thuisgebruik geen verschil merken tussen cat5e en cat6 bekabeling.
 • als je met oudere kaaren werkt die maximaal 100mb gaan is cat5e voldoende

  en zeker onder de maximale lengte

  en ook wat leo s vermeld is een rede om voor cat5e te gaan
 • Beste mensen, dank voor de reacties. Ik heb gekozen voor een cat 5e kabel. Daarmee moet ik toch een snelheid kunnen realiseren die een veelvoud van cat 5 is, volgens mij. Het is o.a. bedoeld om Media Center op mijn tv te draaien terwijl ik m'n pc gebruik.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.