Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Kabel modem naar SMC router naar Linksys Wireless G

Anoniem
Wilhelm Dipt
10 antwoorden
 • dag,

  mijn vader heeft een internetaansluiting over de kabel. Op het kabelmodem heeft hij een SMC router aangesloten. Daaraan hangen twee PC's. Het liep niet altijd vlekkeloos (volgens mij een conflict tussen de twee machines), maar het werkte.

  Nu wil hij een Linksys Wireless G aansluiten voor een draadloos netwerk. De twee bekabelde computers blijven ook (en wel: bekabeld).

  Zelf heb ik onlangs dit topic gepost: hier.

  Ik zou denken: de SMC er zoieso tussenuit. De Linksys via UTP-kabel op een lanpoort van de Kabelmodem. Dan het bereik instellen van de Linksys en de DHCP-server uitzetten (de modem moet de adressen uitdelen, niet de wireless G).

  Ik raadde hem aan de aanwijzingen van sjouwer, peter, tirm te volgen. Maar nu blijkt dat zijn IP-adressen er heel anders uitzien. Hierbij een screendump van ipconfig op de kabelmodem:

  [img:f4feb09638]http://www.slug-records.com/computertotaal/linksys.jpg[/img:f4feb09638]


  Hoe nu verder?

  Groeten, Wilhelm
 • De gegeven informatie is onvolledig. Scroll binnen het venster eens naar boven.

  De oplossing in het vorige draadje zou kunnen worden gebruikt zonder SMC router. Wanneer op de Alcatel alleen de nieuwe router wordt aangesloten, dan kan de Alcatel modem/router gewoon op de WAN poort van die nieuwe router. Ik ben zelf geen voorstander van vaste IP adressen en in dit geval als alles op automatisch staat zouden de vaste PC's al bruikbaar moeten zijn. Het kan alleen fout gaan als Alcatel en de nieuwe router op hetzelfde bereik zitten. Draadloos internet kan vervolgens volgens het boekje worden ingesteld. Houd in de gaten dat de computer namen niet hetzelfde mogen zijn.
 • Als je de Linksys als router gebruikt moet je de DHCP-server van de Linksys de IP-adressen voor je lokale netwerk uit laten delen. Dus: WAN-poort van Linksys aan LAN-poort van modem, DHCP-server van Linksys instellen, PC's (zowel draadloos als bedraad) koppelen aan Linksys. Waarom zou de modem de IP-adressen uit moeten delen aan je lokale netwerk? Hij hoeft dit alleen te doen aan de Linksys (WAN IP-adres).
 • @ beiden: dank!

  @hans.vosman:

  heb het plaatje vervangen door een volledige afbeelding

  Het gaat in deze nieuwe situatie niet om een alcatel adsl-modem, maar om een ziggo kabelmodem. De computers hebben niet dezelfde namen.
  @hans60:

  ok, dus de ziggo kabelmodem en de Linksys moeten voldoen. Kabelmodem DHCP uitzetten, Linksys DHCP aan.

  Maar moet het ip (en de range) van de Linksys niet geplaatst worden binnen de range van de kabelmodem (het verhaal in die vorige thread over 'het voorlaatste cijfertje': 194.168.2.1 –> dat het dan om die 2 gaat, die bepaalt het bereik?

  Daar zit voor mij een probleempje omdat het ip adres van de kabelmodem op mij heel vreemd overkomt!
 • het plaatje is aangepast…
 • Kabelmodem DHCP aan laten staan, deze deelt een IP-adres uit aan de WAN-poort van de Linksys, DHCP van de Linksys deelt IP-adressen uit aan de devices in het lokale netwerk.
  Bij voorkeur twee aparte subnetten gebruiken, bijv. 192.168.0.1 voor de modem, 192.168.1.1 voor de (LAN zijde van de) router.
 • Meestal werken de basis instellingen. Ik zou zelf het Ziggo modem niet anders instellen omdat deze het moeilijkste bereikbaar is vanaf het netwerk. De IP adressen die ik in het scherm zie zijn nogal apart en het lijkt me niet waarschijnlijk dat beide apparaten hetzelfde IP bereik kiezen.
 • Dag Hans, Hans,

  maar zegt de opbouw van de IP-adressen jullie iets? Ik heb dit nog nooit gezien. Ik bedoel: dat zegt echt niet alles, maar ik heb altijd alleen maar dit soort adressen gezien:

  194.168.2.100 o.id.

  Groet, Wilhelm
 • Ja hoor, die 'rare' IP-adressen zijn adressen volgens het nieuwe IPv6 protocol. De oude komen uit de IPv4 reeks. Deze nieuwe standaard was nodig omdat de IP-adressen in de v4 standaard in rap tempo op raakten. Met IPv6 zijn véééééééél meer adressen beschikbaar. Lees >hier< meer over IPv4 en IPv6.
 • hoi Hans,

  dank. Over dat onderscheid had ik al gehoord, maar dat ze er zó uitzagen… En het verbaasd me toch ook dat dat kabelmodem al met ipv6 werkt. Het is al anderhalf tot twee jaar oud en mijn adsl van twee jaar geleden had nog ipv4.

  Maar stel nu dat je een router (ipv4) wil laten communiceren met een ipv6 apparaat en dat ze daarbij in hetzelfde subnet moeten zitten, hoe werkt dat dan? Zijn er daarvoor omrekentools oid?

  groeten, Wilhelm

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.