Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Internet draadloos of via kabel: wat is sneller?

Anoniem
blackhawkdesign
10 antwoorden
 • Ik weet niet of het helemaal in dit topic hoort, maar ik heb nog een netelige kwestie waar ik wel eens het antwoord op zou willen weten:

  Wat is sneller: internet via de kabel of draadloos? Deze kwestie komt voor uit het volgende:

  De Ziggomonteur, die onlangs een nieuw modem kwam plaatsen, raadde me aan om een kabel te trekken, aangezien dit sneller internet mogelijk zou maken. Ook op de speedtestsite van Ziggo wordt dit advies gegeven.
  De verkoper bij de Media Markt, waar ik 's avonds een nieuwe router ging kopen, beweerde echter het tegendeel. Volgens hem kon je beter draadloos internetten, aangezien dat sneller zou zijn. Ook uit de productkaartjes van een heel aantal routers bij deze winkel bleek dat draadloos hogere snelheden gehaald zouden kunnen worden. Wie moet ik nu geloven?
 • Internet via de kabel is altijd sneller dan draadloos. Er is echter één uitzondering en dat is als je bv bij Ziggo de laagste snelheid hebt, dan maakt het niet uit.

  Zelf heb ik bij Ziggo 120 Mbit/s download en draadloos, ondanks de N router "slechts" 35 Mbit/s.

  Maar als je het zeker wilt weten hang dan je pc of laptop via de kabel aan je router, test je snelheid en daarna doe je dezelfde test draadloos en je hebt je antwoord.
 • Met draadloos zal je meer moeite hebben de hoogste snelheid te halen. Zeker als er meer computers van het draadloze netwerk gebruik maken.

  Draadloos 300Mbit/s is op zich wel sneller dan de standaard router snelheid van 100 Mbit/s dus daar heeft een verkoper in theorie mogelijk wel gelijk in. Wil je zekerheid dan moet je een duurdere router nemen met 1Gbit/s voor vast netwerk. Ik denk voor het geval je de keuze hebt, het beste een vast netwerk kan gebruiken.
 • Och, draadloos levert die verkoper meer geld op, dus dat is het advies wat je krijgt.
 • Je internet is zo 'snel' als de langzaamste schakel. Er zijn meer variabelen die de uiteindelijke eindsnelheid bepalen.

  - De internetsnelheid zelf, dus de snelheid die ziggo levert.
  - De snelheid van je netwerk, dus de snelheid van het moment dat de kabel het huis binnen komt en bij je computer is.

  Er zijn verschillende componenten die dus een maximale snelheid hebben
  - De internetsnelheid/modem
  - Veelal heb je een router en deze heeft ook een snelheid
  - De netwerkkaart van je computer/laptop.

  Als je internetsnelheid slechts 10 mbit is, dan maakt het niet uit of je router 100 of 1000 mbit aan kan, je internet zal niet sneller functioneren dan 10 mbit. Als je een router hebt die 1000 mbit aankan, maar je netwerkkaart in je computer kan slechts 100mbit aan, dan zal je computer ook geen hogere snelheid dan 100mbit gaan halen.

  - Binnen een draadloos netwerk heb je ondertussen 2 smaken: G (maximaal 54 mbit en N maximaal 300 mbit). Echter in de praktijk worden deze snelheden door storing vaak niet gehaald. N haalt iets van 150 mbit in de praktijk
  - Binnen bekabeld heb je ook nu 2 snelheden: 100mbit en 1000 mbit. Hier heb je weinig last van storing dus de snelheden in praktijk wijken ook weinig af van de snelheid die wordt aangegeven.

  Een snellere router kan soms ook behoorlijker duurder zijn, als je internetsnelheid niet zo hoog ligt, dan merk je er ook geen verschil van.

  Als ik jou was zou ik dus eerst bekijken hoe snel je internet is. Vervolgens kan je dan bedenken wat je het liefste hebt, kabel of draadloos (daarmee in gedachte houden dat draadloos wat storingsgevoeliger kan zijn). Ik zou ook de prijs laten meewegen. Vervolgens koop je de juiste spullen :)
 • Downloadsnelheid in abonnement is 40Mbit/s (up 4Mbit/s). Via de draadloze verbinding haal ik op dit moment 9Mbit/s down en 3,8Mbit/s up. De router ondersteunt max. 300Mbit/s, de USB-ontvanger slechts 54Mbit/s. Via de kabel rechtstreeks aan het modem wordt de 40Mbit/s wel gehaald. Ik dacht dat de ontvanger de snelheid nu zou limiteren, maar dat kan het probleem eigenlijk niet zijn.
 • Wat hier al eerder gezegd is dat een kabel altijd sneller kan zijn dan draadloos, ik bedoel 1000mbit heb je nu niet nodig, voor 40 mbit kun je ook uit de voeten met een draadloos modem, mits de componenten aan elkaar gewaagd zijn, jij hebt dus een G ontvanger op je laptop daaraan heb je niets als je een 300N router hebt die in de praktijk 150 mbit haalt.
  Ik gebruik een draadloze ontvanger van belkin, USB, die echt 150 mbit haalt in een huis met beton.
  Wanneer zou je bedraad kiezen, als je hoge snelheden wil halen, onderling bestanden overzetten bv, kun je niet gemakkelijk kabels overal leggen dan kun je draadloos kiezen wat beslist goed werkt!
 • Wat je vooral niet moet vergeten, is dat een draadloos netwerk een half-duplex medium is. Dit houdt in dat een station niet tegelijkertijd kan zenden en ontvangen. Dit halveert de theoretisch maximaal haalbare snelheid. Daarnaast heb je altijd snelheidsverlies door de overhead die je krijgt in het TCP/IP verkeer en invloeden van buitenaf. Ik vind het dan ook heel netjes dat je de 150 Mbit/s ook daadwerkelijk haalt…
 • [quote:87ecfd4428="Leo S"]Wat je vooral niet moet vergeten, is dat een draadloos netwerk een half-duplex medium is. Dit houdt in dat een station niet tegelijkertijd kan zenden en ontvangen. Dit halveert de theoretisch maximaal haalbare snelheid. Daarnaast heb je altijd snelheidsverlies door de overhead die je krijgt in het TCP/IP verkeer en invloeden van buitenaf. Ik vind het dan ook heel netjes dat je de 150 Mbit/s ook daadwerkelijk haalt…[/quote:87ecfd4428]


  That's right…, until you have a MIMO router. There is same time sending and receiving packets.
  Anyway connecting to the router by wired always be faster, because you use the shortest way and not necessary loosing time on security - obviously everybody use by wireless -


  Dat klopt … totdat je een MIMO router hebben. Er is tegelijkertijd verzenden en ontvangen van pakketten.
  Hoe dan ook de verbinding met de router door altijd bedraad sneller, omdat u de kortste weg en niet nodig tijd te verliezen op de veiligheid - uiteraard iedereen gebruik door draadloos -
 • [quote:56ffc2fc24="Edenbrook"]Dat klopt … totdat je een MIMO router hebben. Er is tegelijkertijd verzenden en ontvangen van pakketten.
  Hoe dan ook de verbinding met de router door altijd bedraad sneller, omdat u de kortste weg en niet nodig tijd te verliezen op de veiligheid - uiteraard iedereen gebruik door draadloos -[/quote:56ffc2fc24]
  Niet helemaal waar… MIMO wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van 2 of meer radio's in een access point of netwerkadapter, om op die manier kanalen te bundelen en een hogere doorvoersnelheid te halen. De ene radio kan dan ontvangen terwijl de andere zendt, maar één radio kan nooit zenden en ontvangen tegelijk.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.