Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Folder name op server veranderd, geen connectie meer....

Anoniem
perloc
14 antwoorden
 • Ik had op de andere computer (server) een foldername die ik heb veranderd. (Was verkeerd aangemaakt.) Die folder was de gemeenschappelijke voor andere computers. De verbinding was prima. Nadat ik een verandering heb aangebracht in de folder naam krijg ik geen verbinding meer, ook niet mbv de troubleshooter.
  Ik heb deze computer opnieuw geboot, geen soelaas.
  Moet ik nu de server opnieuw booten? Dat zou toch niet nodig moeten zijn?
  Server: WinXP SP3, deze Win7.

  perloc
 • Probeer de folder eens opnieuw shareable te maken.
 • Ik heb niet alles verteld (pas later gerealiseerd) de vorige keer. Toen was, behalve de folder ook de drive in share mode. Die drive share heb ik met de verandering van de folder naam opgeheven.
  Ik heb de folder aangemaakt, zelfs geboot (Server) maar de folder blijft onzichtbaar op de andere computer.
  Ten lange leste heb ik ook de drive weer in share mode gezet (op de server dus) en ziedaar! mijn folder is er weer op de andere!!

  Maar volgens mij is dat een slechte zaak: je zou ook een enkele folder moeten kunnen in share mode (sharen, dat knarst hè) zetten!!
  Gaarne reactie hierop.

  perloc
 • Dat kan ook. Je moet dan wel een naam aan de share geven. Als je dat niet doet wordt hij aangemaakt als z.g. administrative share. Deze is niet zichtbaar maar wel te koppelen onder de naam 'mapnaam$'.
 • Bovendien was je oude netwerklink op de Win7 machine nog met de hele drive…. en die had je ontkoppeld en kon dus nooit werken. Je had altijd een nieuwe maping aan moeten maken in dat geval…. hoe weet het systeem anders waar ie heen moet mappen….
 • Om het wat eenvoudiger te houden had ik nog steeds niet alles verteld. Maar jullie hebben er indirect om gevraagd.
  Ik heb het volgende gedaan: op de computer (S) die als Server fungeert heb ik een folder aangemaakt met de naam \LibraryN$ Die folder heb ik in share mode gezet met volledige toegang. (De $ aan het eind van de naam dient om deze folder in share mode onzichtbaar (hide) te maken voor alle netwerk computers. Pas als ik de folder "Map" dan is die wél zichtbaar).
  Op computer A, die als netwerk computer is ingesteld doe ik een "mapping" (\WE\Tools\Map Network drive). Als ik dan in het venster "Browse" ga zoeken naar deze drive is die niet te vinden. Als ik \Network open zie ik wel beide namen, die van computer S alswel van A, maar als ik op S klik is de folder leeg: geen LibraryN$\\computerS\d: (Z:) (Die stomme smile achter de Z komt er automatisch. Kan dat niet worden weggehaald?)
  Als ik vervolgens op computer S ook de hele partitie, waarin LibraryN$, share, dan zie ik op computer A wél \\LibraryN$ en kan deze drive dus een mapping doen.
  Ik heb die mapping nodig om mijn databases via mijn programma voor alle netwerk computers toegankelijk te maken.

  Hoe krijg ik dit voor elkaar? In weze voor mij geen groot probleem want als ik mijn programma lever (Bibliotheek beheer programma voor de school van mijn zoon) stel ik eisen aan de netwerk beheerder en moet hij de zaak opknappen. Maar ik zou het heel graag zélf willen weten en oplossen. Met behulp van jullie dus….
  perloc
 • Volgens mij kun je de $ achter de foldernaam weghalen. Als je de map dan deelt onder de naam LibraryN$ kun je hem vervolgens mappen via \\S\LibraryN$. Bijv. 'net use <d:> \\S\LibraryN$', eventueel aangevuld met de nodige opties als gebruikersnaam en wachtwoord etc., waarbij <d:> de driveletter is die je aan de mapping wilt toekennen.
 • Hans60: Dank voor uw reactie maar de kwestie is niet hoe ik mijn mappen moet/kan inrichten, maar hoe ik ze zichtbaar kan maken op de netwerk computers. Dat ik ze over het algemeen onzichtbaar wil maken (met behulp van de toegevoegde $) is omdat dit programma op een netwerk op een school zal worden gebruikt. Wat niet weet, wat niet deert. Maar als iedereen bij de databases kan dan….. enfin, vul zelf maar in!
  Een wachtwoord toevoegen doe ik alleen als dat nodig is.
  perloc
 • Dus als ik het goed begrijp voeg je de $ toe om de share onzichtbaar te maken en vervolgens vind je het vreemd dat je de share niet meer ziet?
  Dan kun je de map beter het attribuut 'verborgen' meegeven zodat hij niet meer zichtbaar is.
 • Wat hans60 bedoelt, maar perloc niet lijkt te snappen, is dat je $ niet toevoegd aan de foldernaam maar toevoegd aan de sharenaam. Op die wijze is die niet zichtbaar in het netwerk en dus alleen benaderbaar door vanaf een client het volledige pad op tegeven.

  nb: een folder op verborgen zetten en op delen zetten helpt niet. de share is gewoon zichtbaar op het netwerk.
 • Tja, er is veel wat ik nog niet begrijp van die netwerk verbindingen.
  Ik heb al vele, vele uren besteed aan het maken van een verbinding tussen twee computers. Zo heel af en toe lukt, naar mijn idee toevallig, dat maar vaak niet. Zoals ook nu weer!!
  1. Op de computer die als server dient maak ik een folder aan met de naam \Libraryn en zet deze met ALLE permissies is share mode. Geen probleem.
  2, Maar op de netwerk computer krijg ik, als ik die folder wil openen, de verkorte mededeling: "…not accesible… …no permissions…" en als klap op de vuurpijl "…contact de adnministrator of the server… " Dat ben ik zelf! Kan iemand mij vertellen waarom wél de share op de server gaat en waar alles is gedaan, naar mijn idee, om die verbinding mogelijk te maken, dat dan op de netwerk computer toegang wordt geweigerd?

  Als ik de hele drive op de server in share mode zet is die WEL toegankelijk, BEHALVE de aangemaakt folder \LibraryN
  Ook zo'n raadsel…..
  perloc
 • Dan staat er toch ergens nog een restrictie op de map, en die gaan nu eenmaal boven permissies. Welke gebruikers geef je toegang tot die map? ALLE gebruikers of een bepaalde gebruiker met ALLE permissies? De Administrator op de ene computer is een totaal andere als de Administrator van de andere, dus die krijgt niet automatisch toegang tot alle mappen op die PC. Gebruiker A met wachtwoord XXX op de server is een andere als gebruiker A met hetzelfde wachtwoord op een andere pc. Als je op de server de gebruike A alle permissies geeft wil dat dus nog niet zeggen dat de gebruiker A van de werkstations er ook bij kunnen. Tenzij je server en werkstations in een domein hangt, dan gelden de permissies voor de domeingebruikers op elke pc in het domein.
 • … en om nog eens even op mijn vorige verhaal terug te komen:
  Ik heb het nu voor elkaar, een verbinding van de server naar de netwerk comp. Zoals ik heb opgemerkt, de ene keer lukt het wel, de andere keer niet.
  1. Op de server, maak ik een folder aan met de naam \LibraryN$
  (De N duidt op Netwerk (heb ook een single versie), de $ is om de folder op de netwerk computers te verbergen.) Deze folder zet ik in share mode met alle rechten.
  2. Op de netwerk comp. is deze folder NIET te vinden in de "My Network Places"
  3. Om deze folder tóch te kunnen mappen op de netwerk computer is het nodig dat je de Servernaam weet. In WE (Win Expl) klik je bovenin op \Tools\Map Network Drive.
  4. Kies een drive letter en type bij folder: "\\<Servername>\LibraryN$
  Uiteraard geen <> intypen maar de server name
  5. Als alles goed is gegaan: Eureka!! de server folder is gemapped op de netwerk comp.

  peterkramer: ik begrijp niet wat je bedoelt met een share naam. Dat is toch de naam van de folder die je in share zet?
  Hans60: het is wel degelijk mogelijk, en dat weet ik allang, maar door de krakkemikkige (tot zelfs in Win7 toe) van de netwerk installatie kost het wel veel moeite en tijd! (en proberen….)

  De hiding van deze folder is bedoeld voor netwerk computers waarvan de gebruikers niet de foldernaam weten en deze dus ook niet kunnen installeren. Je kunt er met "browse" in ieder geval niet naar toe surfen.

  Ik weet het, ik weet het, je kunt met wachtwoorden en zo de zaak beveiligen, maar ik moet al genoeg wachtwoorden onthouden…. Dit is in ieder geval eenvoudiger, zij het niet waterdicht.

  perloc
 • (quote) peterkramer: ik begrijp niet wat je bedoelt met een share naam. Dat is toch de naam van de folder die je in share zet? (/unquote)

  de folder naam = LibraryN
  Als je dan rechtsklikt en delen kiest moet je daar de share naam opgeven en wil je 'm hidden hebben, word dat LibraryN$

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.