Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Van bedraad naar draadloos netwerk, hoe?

Anoniem
tomvdlee
16 antwoorden
 • Soms heb ik een bevestiging nodig dat mijn 72 jaar oude hersenen de zaak goed begrijpen. Dus, daar gaan we:

  Ik heb een ADSL-verbinding via XS4ALL. De telefoonlijn is doorgetrokken naar mijn kamer op de 1e verdieping en verbonden met een FRITZ!Box 7340, die via een kabeltje aangesloten is op de netwerkkaart in mijn PC. In de veronderstelling dat alles eeuwig is, heb ik de doorgetrokken telefoonlijn ooit onder een nieuwe pleisterlaag laten verdwijnen. Netjes, nietwaar?

  Een poosje geleden is er echter in mijn wijk gratis glasvezel aangelegd met een keurige aansluitbox in een hoek van de woonkamer. Er is verder niets mee gedaan maar nu komt XS4ALL met een aanbieding om gebruik te gaan maken van de glasvezelkabel, waar ik wel voor voel. Ik voel er echter niet voor om weer kabels naar boven te gaan trekken en wil daarom draadloos gaan werken.

  Als ik het goed heb begrepen zou ik de FRITZ!Box beneden kunnen opstellen en de netwerkkaart kunnen vervangen door een USB wireless adapter (zoals deze)?

  Ik hoop dat jullie mij kunnen adviseren en dat ik niet al te zeer naar de bekende weg heb gevraagd.

  TIA,
  Lou
 • Dat zou inderdaad moeten werken. Hou er wel rekening mee, dat wifi gevoelig is voor o.a. afstand en signaaldemping door betonnen vloeren en muren. Wellicht is het slim, de fritzbox eens beneden neer te zetten, en kijken of je het nu fatsoenlijk aan de praat kunt krijgen. Alternatief kun je kijken naar een homeplug verbinding, die via het electriciteitsnet verloopt.
 • Mocht het draadloze signaal niet sterk genoeg zijn kan je ook nog voor een Wireless repeater kiezen.
  http://www.fritzbox.eu/en/products/FRITZWLAN_Repeater_NG/index.php
 • Bedankt voor de prompte reactie! Ik probeer het eerst eens op de beschreven manier en als dat niet goed lukt, probeer ik de homeplug optie, daar had ik helemaal niet aan gedacht!

  Lou
 • Uiteindelijk heb ik voor de homeplug-oplossing gekozen (Sitecom LN-518 500 Mbps). Vandaag is de glasvezel-aansluiting opgeleverd en de homeplugs werkten onmiddellijk. De Internet-verbinding lijkt wel sneller te zijn maar de speedtests die ik heb geprobeerd gaven een tegenvallend beeld. De laatste die ik heb gebruikt is van Speed.io die dit resultaat te zien gaf. Ik heb een aansluiting van nominaal 50 Mbps. Die snelheid is natuurlijk nooit te halen maar dit ziet er toch wel erg mager uit.

  Iemand nog tips?

  Lou

  P.S.
  Op het testscherm van speed.io staat K[u:336536f594]B[/u:336536f594]/s maar op de gelinkte samenvatting k[u:336536f594]b[/u:336536f594]/s. Ik neem aan dat het laatste het geval is want dat komt ongeveer overeen met de andere speedtests.
 • Dat zijn inderdaad zeer magere resultaten.
  Heb je de test draadloos uitgevoerd of via een LAN kabel?
  Is ook bij de glasvezel XS4ALL jouw provider?

  Ik heb glasvezel via de KPN ook 50 MB maar veel betere resultaten met mijn draadloze laptop zie hier onder. (afstand vanaf woonkamer naar de meterkast plm. 6 mtr. met dichte deur.

  Results from http://www.speed.io
  (Copied on 2011-11-09 12:33:31)
  Download: 45727 Kbit/s
  Upload : 9062 kbit/s
  Connects : 2933 conn/min
  Ping: 14 ms

  Dus of je glasvezel werkt niet correct of de home plugs hebben er moeite mee. XS4ALL, ook mijn vorige ADSL provider, heeft goede service en meestal is de telefonische wachttijd niet al te lang.
 • Bedankt voor de reactie. Ik heb de tests uitgevoerd met gebruikmaking van de homeplugs. Mijn desktop staat op de 1e verdieping en het modem op de begane grond dus testen met een kabelverbinding is een probleem.

  Ik ben geen gamer en ik download geen films, daarom is de snelheid voor mij niet van eminent belang. Gezien het zeer grote verschil tussen de nominale en de effectieve snelheid, vroeg ik mij echter af of ik de een of andere instelling over het hoofd heb gezien.

  Ik zal eens overleggen met XS4ALL, mijn glasvezel-provider, misschien zit er toch een probleem bij het binnenkomend signaal.

  Hoe langer ik met computers werk, hoe minder ik ervan begrijp.

  Lou
 • In Hilversum is heus wel een elektronica winkel waar je een kabel kunt kopen van 10 of 15 mtr. Het ene einde in het modem en je loopt via de trap de losse kabel uit tot bij je pc en steek daar het andere einde in.
  Even weer testen en je weet of het aan je home plugs ligt of aan de provider die wel belooft maar niet na komt.
 • Ja, dat lijkt me eigenlijk wel een goed idee…

  Overigens begint de snelheid nu sterk te variëren, van bijna stilstand tot zo'n 8000 Kb/s. Raadselachtig!
 • Die homeplugs moeten wel direct in de wandcontactdoos zitten, dus niet via een verlengsnoer en/of stekkerblok.
 • Homeplugs zijn net zoals draadloze verbindingen onderhevig aan storingen. Zeker als je het stopcontact van de homeplug ook gebruikt icm andere apparaten. Kan door allerlei externe factoren komen. Met een UTP kabel zal je altijd de beste snelheid behalen zonder storingen. Het is denk ik goed om je snelheid als eerste eens te testen met een UTP kabel direct op het glasvezelmodem. Probeer het anders eens met een laptopje, als je die niet hebt probeer er eentje te lenen van iemand.
 • Dubbel door vertraging :oops:
 • Dubbel door vertraging :oops:
 • Binnenkort komt een technicus van XS4ALL met een laptop voor de zekerheid controleren of het binnenkomend signaal in orde is. Als dat inderdaad het geval is, ligt het probleem dus hier in huis en kun je aannemen dat de homeplugs in dit geval geen goede oplossing zijn. Ik kan het dan nog een keer met een wireless adapter proberen en als dat ook geen acceptabele snelheid geeft, zit er niets anders op dan maar weer een kabel te trekken.

  Bedankt voor het meedenken!

  Lou
 • De monteur van XS4ALL is vanmiddag geweest en heeft vastgesteld dat het binnenkomend signaal de juiste snelheid heeft, wat eigenlijk wel te verwachten was.

  Het probleem bleek inderdaad in (het gebruik van) de homeplugs te zitten. Bij gebrek aan vrije stopcontacten had ik -tegen alle adviezen in- één van de adapters samen met andere apparaten op een verlengklos aangesloten. Na enige reorganisatie kon toch een stopcontact vrijgemaakt worden en draaide de verbinding opeens met een downloadsnelheid van meer dan 20 Mbps. Les nummer 1: Wees niet eigenwijs.

  Tenslotte zag de monteur een mogelijkheid om langs de doorvoer van een CV-buis een gemakkelijke weg naar boven te vinden. Binnen een half uur had hij een werkende kabelverbinding gemaakt met als resultaat: download 48,72 Mbps, upload 33,53 Mbps (van nominaal 50 Mbps). Les nummer 2: Als je te onhandig bent om zelf een kabelverbinding te maken, laat het dan door een ander doen.

  Iemand belangstelling voor 2 Sitecom 500 Mbps homeplugs tegen een schappelijke prijs?

  Lou
 • Bedankt voor deze terugkoppeling, klasse! :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.