Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Powerline adapter op dezelfde groep of niet.

Anoniem
rob bogers
19 antwoorden
 • Vanwege het slechte bereik van mijn draadloze netwerk van NAS naar mediaplayer zit ik te denken aan een powerline adapter. Mijn keuze zou zijn een Netgear XAVB5501 of een XAVB5004 maar nu las ik ergens dat de maximum snelheid alleen gehaald kan worden wanneer de beide adapters op dezelfde groep zitten, klopt dit?

  Graag advies
 • Bij mijn weten is dat wel het beste. Maar ook wel gelezen dat het over verschillende groepen ook wel goed werkt. Denk dat het een kwestie van uitproberen is.
 • Laat ik het anders vragen, hoeveel MB/s doorvoer moet ik minimaal kunnen halen om geen haperende en dus vloeiend video weer te geven over zo'n verbinding?
 • Dat ligt eraan wat voor video. Een 1080p HD stream kan 50Mbps zijn, maar een SD avi is ongeveer 1Mbps.
 • Ik bedoel normale DVD video bestanden vanaf een harde schijf, niet gecomprimeerd of anderszins bewerkt, geen Blu-Ray in ieder geval.
 • Als ik zo even google, kom ik op 6Mbps uit voor DVD.
 • Dank je Gerben.
 • In praktisch iedere normale woning is slechts "één" groep beschikbaar.
  In de kabel die in de groepenkast binnen komt zitten meestal wel 3 fase, een nul en een aarde, maar er wordt slechts één fase aangesloten op de zekeringhouder met een patroon (of automaat) van 35 of 50A. Na deze hoofdbeveiliging wordt deze fase verdeeld over 4 of 6 zekeringhouders (tegenwoordig meestal automaten) die max. 16A zijn. Dus deze groepen hebben eigenlijk allemaal dezelfde fase. Het kan dus in de praktijk heel goed mogelijk zijn dat je home plug op de begane grond achter groep 1 zit en dat de 2e home plug op zolder achter groep 4 zit. Maar het is en blijft dezelfde fase en daar gaat het om.
  Het kan dus voorkomen dat ze in jouw huis fase L1 hebben gebruikt en bij de buren fase L2, in dat geval kunnen ze bij de buren dus nooit jouw signaal oppikken ook al omdat een home plug die zij gebruiken een ander "adres" heeft. Daarom is het aan te raden om gelijk een duo pack te kopen en niet later een 2e of zelfs een 3e home plug aan te schaffen.
 • De informatie in de laatste reactie is nieuw voor mij. Als dat waar is snap ik al die ophef niet over het plaatsen van deze adapters in meerdere groepen. Vanmiddag hoop ik het setje te krijgen, en dan zullen we wel zien wat de snelheden zijn.

  Hoe dan ook, hartelijk bedankt voor de reacties.

  Rob
 • Maar het kan ook zijn dat jouw pand een krachtstroom aansluiting heeft, dan heb dus 3 fase stroom. Dan kan bv beneden = fase1; boven= fase2 en zolder en natte ruimten =fase3 zijn. Dan gaat het niet goed werken.
 • Een normale woning met een krachtaansluiting is een uitzondering.
  Sorry hoor maar een krachtaansluiting 3x240/440Vac wordt alleen toegepast als er in die woning een krachtverbruiker geinstalleerd is, b.v een speciale inductiekookplaat en dus beslist niet zoals boodhaa in zijn reactie aangeeft. Zelfs bij een elektrische kookplaat worden 2 fasen L1 of L2 of L3 toegepast achter een dubbele automaat zodat bij sluiting in de ene fase L.. ook gelijktijdig de andere wordt uitgeschakeld.
  Wij noemden monteurs die zo'n installatie maakten "kippehok-elektriciens".
  Maar goed onderhand wijk ik wat af van de vraagstelling van de TS'er.
 • [quote:9008f49324="rob bogers"]De informatie in de laatste reactie is nieuw voor mij. Als dat waar is snap ik al die ophef niet over het plaatsen van deze adapters in meerdere groepen. Vanmiddag hoop ik het setje te krijgen, en dan zullen we wel zien wat de snelheden zijn.[/quote:9008f49324]Meestal hebben bedrijven wel 3-fasen. Maar ook bij 1 fase en meerdere groepen kunnen er ook wat hobbels zijn want een schakelaar of lange stroomdraad is geen perfecte doorgever van het netwerk signaal.
 • Hans Vosman een home plug wordt aangesloten op een wandcontactdoos.
  Heb jij wel eens een schakelaar gezien in het circuit vanaf de groepenkast naar de w.c.d.? De draden bruin en blauw (fase en nul) hebben een doorsnede van 2,5 mm2. ADSL via een telefoonverbinding loopt via 2 draadjes van 0,8 mm2. Dus waar zou dat verlies op moeten treden?
 • Hoe dan ook, de powerline adapterset van Netgear (XAVB5004) doet z'n werk zoals verwacht, zonder storing. Zelfs bij Blu-ray films geen verlies van signaal.

  Rob
 • [quote:9af0800a52="gertcornieuw"]Hans Vosman een home plug wordt aangesloten op een wandcontactdoos.
  Heb jij wel eens een schakelaar gezien in het circuit vanaf de groepenkast naar de w.c.d.? De draden bruin en blauw (fase en nul) hebben een doorsnede van 2,5 mm2. ADSL via een telefoonverbinding loopt via 2 draadjes van 0,8 mm2. Dus waar zou dat verlies op moeten treden?[/quote:9af0800a52]Hmm, we praten wel over een HF signaal. ADSL gaat via telefoonsnoer, niet te vergelijken met 220V draad met vele wcd en apparaten die daarop zijn aangesloten. De storingskansen zijn daardoor nog hoger. Om bij mij op zolder te komen, zal de verbinding uiteindelijk via de meterkast gaan. En dat is dan wel 60 tot 80 meter draad mee gemoeid.
 • [quote:13fc07196c="gertcornieuw"]Hans Vosman een home plug wordt aangesloten op een wandcontactdoos.
  Heb jij wel eens een schakelaar gezien in het circuit vanaf de groepenkast naar de w.c.d.? De draden bruin en blauw (fase en nul) hebben een doorsnede van 2,5 mm2. ADSL via een telefoonverbinding loopt via 2 draadjes van 0,8 mm2. Dus waar zou dat verlies op moeten treden?[/quote:13fc07196c]Hmm, we praten wel over een HF signaal. ADSL gaat via telefoonsnoer, niet te vergelijken met 220V draad met vele wcd en apparaten die daarop zijn aangesloten. De storingskansen zijn daardoor nog hoger. Om bij mij op zolder te komen, zal de verbinding uiteindelijk via de meterkast gaan. En dat is dan wel 60 tot 80 meter draad mee gemoeid.
 • Niet om nu lullig te doen Hans, maar nergens in Nederland meet je nog 220Volt als netspanning. Op dit moment is het voltage ongeveer 230 Volt en we zijn op weg in stapjes naar 240 Volt, net als in Engeland.

  Rob

  O, ja homeplug werkt nog steeds goed! :)
 • [quote:e87563c422="rob bogers"]Niet om nu lullig te doen Hans, maar nergens in Nederland meet je nog 220Volt als netspanning. Op dit moment is het voltage ongeveer 230 Volt en we zijn op weg in stapjes naar 240 Volt, net als in Engeland. O, ja homeplug werkt nog steeds goed! :)[/quote:e87563c422]Mooi dat het goed werkt. En ja je doet inderdaad lullig :).
 • Niet om nu lullig te doen Rob, maar die Home plug die je gekocht hebt is toch wel geschikt voor 240Vac anders moet je straks weer een nieuwe kopen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.