Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerk kabel leggen

Anoniem
computer_nerdo
22 antwoorden
 • Ik ben de hele middag al bezig met het trekken van een netwerk kabel, maar ik krijg hem niet door de buizen vanaf de meterkast naar de uitgang in de kamer waar ik hem wil hebben.

  Wat ik tot nu toe heb geprobeerd:
  De kabel er gewoon doorheen drukken (uiteraard zonder het stekkertje er op).
  Een oude telefoon kabel er uit gehaald in de hoop dat dat meer ruimte zou geven.
  Zo'n trekhaak gepoogd er doorheen te drukken, maar ook die loopt vast.
  De kabel ingespoten met siliconen spray

  Ik denk dat het allemaal vast loopt op een bocht in het buisje, zijn er handigheidjes om de kabel hier toch langs te krijgen?
 • Heb je al een trekveer geprobeerd? Of bedoelde je dat met trekhaak? Zitten er mogelijk installatiedozen onderweg?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Trekveer_%28installatietechniek%29
  http://www.toolstation.nl/shop/Elektriciteit/Installatiemateriaal/Trekveer+Metaal+10m/d190/sd2979/p67510
 • Bedankt voor uw reactie.
  Ik bedoelde inderdaad een trekveer.
  Installatiedozen kom ik volgens mij niet tegen.

  Ik heb eventjes een tekening gemaakt van hoe het moet lopen.
  De Onderste groene box is de meterkast, de bovenste de plek waar hij naar toe moet en het rode cirkeltje is waar ik denk dat hij vast loopt.
  (dat denk ik omdat hij er vanaf het bovenste punt ruim een halve meter in wil en vanaf het onderste punt ook op het oog de afstand die nodig is om in die hoek te komen).
  [img:52a4a7225e]http://img213.imageshack.us/img213/543/tekening.png[/img:52a4a7225e]
 • Probeer een stuk vislijn of dun vliegertouw (als het maar sterk is) waarvan het laatste stuk op een knotje gewikkeld is (dun genoeg om door de buis te passen) door de buis te zuigen met een stofzuiger. Stofzuiger beneden, met de slang op de buis, boven het knotje en de rest van het touw invoeren.
 • Kijk toch nog eens goed naar installatiedozen, en vooral centraaldozen. Kabels lopen lang niet altijd in een keer door, zeker niet als je niet rechtstreeks boven de meterkast zit.

  Je kunt ook een bestaande kabel als trekkabel gebruiken. Je moet dan wel een extra kabel meetrekken, ter vervanging van de kabel die je eruit trekt. Maar dat is wel een beetje kamikaze, als je niet zeker weet of ie er wel door komt.
 • [quote:b8844923b1]Kijk toch nog eens goed naar installatiedozen, en vooral centraaldozen. Kabels lopen lang niet altijd in een keer door, zeker niet als je niet rechtstreeks boven de meterkast zit.[/quote:b8844923b1]
  Er is 1 installatiedoos die in aanmerking komt (die hangt onder de smalle ruimte, voor een lamp), daar zal ik morgen even gaan kijken.

  [quote:b8844923b1]Je kunt ook een bestaande kabel als trekkabel gebruiken. Je moet dan wel een extra kabel meetrekken, ter vervanging van de kabel die je eruit trekt. Maar dat is wel een beetje kamikaze, als je niet zeker weet of ie er wel door komt.[/quote:b8844923b1]
  Dit heb ik inderdaad nog geprobeerd met de telefoon kabel die er eerst inzat, alleen lag die binnen een paar cm al doormidden [img:b8844923b1]http://www.civicclubholland.nl/forum/images/smilies/julli-cry.gif[/img:b8844923b1]

  [quote:b8844923b1]Probeer een stuk vislijn of dun vliegertouw (als het maar sterk is) waarvan het laatste stuk op een knotje gewikkeld is (dun genoeg om door de buis te passen) door de buis te zuigen met een stofzuiger. Stofzuiger beneden, met de slang op de buis, boven het knotje en de rest van het touw invoeren.[/quote:b8844923b1]
  Dit ga ik volgende week dan ook maar even proberen.

  Bedankt voor alle input [img:b8844923b1]http://www.civicclubholland.nl/forum/images/smilies/113.gif[/img:b8844923b1]
 • Beetje mosterd na de maaltijd. Maar als je ooit weer zo'n klusje hebt, trek dan niet te haastig de oude kabel uit de buis, maar bevestig daar de nieuwe aan of trek met die oude kabel eerst de trekveer of -touw door de buis.
 • Het grootste probleem zal wel in die ene haakse bocht zitten, wat nog wel eens wil helpen is een flink stuk ontmantelen en de draadjes dubbel buigen zodat je een ronde voorkant krijgt.
  De buis is nl , waar hij omgebogen is, een beetje ribbelig en daar blijft de kabel dan op hangen. Wat je ook kunt proberen is een stukje gewoon instalatiedraad dat ca 20-30 cm langs de nieuwe kabel leggen en dat over hele lengte van de vd draad met bv ducttape omwikkelen ( niet te dik hé want dan word het te dik met elkaar) Waar je met netwerkkabel wel voor uit kijken is dat je de kabel snel kapot trekt dus niet rukken en evt aan de achterkant mee helpen drukken.
 • Het eerste waar ik aan denk is: gaatje er bij boren? of denk ik nu te simpel….. :?
 • En waar laat je de kabel dan? Kabelgoot langs het plafond knoeien?
 • trekveren zijn er (voorzover ik weet) in twee varianten.. metaal (kun je ook goed mee ontstoppen) en een nylon variant met een koperen neusje…
  Als je de ene hebt moet je eens kijken of je de andere niet kunt lenen ergens (of kopen want de nylon variant is niet echt duur)
  Volgens mij gaat het met de nylon het beste…. duwen
  De metalen is weer beter in… jaaa trekken…

  succes !
 • Wat je ook nog kan proberen is om de kabel via de andere kant te laten lopen. Dus niet vanuit de meterkast maar vanuit de kamer.
 • In de installatiebranche hebben ze zogenaamde verenpompen.
  Daarmee kun je behoorlijk wast druk uitoefenen bij het invoeren van de trekveer.
  Mogelijk kun je die lenen bij een lokale electricien.
 • [quote:d34a8dc85f="Peter Vooges"]In de installatiebranche hebben ze zogenaamde verenpompen.
  Daarmee kun je behoorlijk wast druk uitoefenen bij het invoeren van de trekveer.
  Mogelijk kun je die lenen bij een lokale electricien.[/quote:d34a8dc85f]

  Zoiets als deze bedoel je denk ik:
  http://www.klusspullen.nl/product/224976/_spirado_Trekveerpomp_Handbediend_spirado/
 • Precies. :wink:
 • Als die veer er al zo moeilijk in gaat, heb je kans dat de kabel er ook zowat niet door komt en heb je een goede kans dat je de kabel stuk trekt
 • Ben benieuwd naar hoe hij het opgelost heeft.

  Graag hier nader uitleg over.
 • [quote:c2d74605f4="ks"]Ben benieuwd naar hoe hij het opgelost heeft.

  Graag hier nader uitleg over.[/quote:c2d74605f4]

  Hoe ik het opgelost heb?
  Nou nog niet :oops: . Geprobeerd met een casetteband tapeje er doorheen te zuigen, maar die blijft hangen in bruinige plakkerigheid.

  Verder wil ik nog een nylon trekveer proberen, die we zouden moeten hebben, maar die kan ik niet vinden. Dus als ik die terug vind ga ik dat nog proberen…
 • [quote:d498dabec1="gerben"]En waar laat je de kabel dan? Kabelgoot langs het plafond knoeien?[/quote:d498dabec1]Als je dat netjes doet? hoeft dat toch geen probleem te zijn? Bruine plakkerigheid klinkt ook als behoorlijk knoeien :lol:
  Ik zie nog steeds het probleem niet van een paar gaatjes boren. up and running in half uurtje :wink: Nu issie al 11 dagen aan het knoeien :?
 • Ik heb hier ook een stuk kabelgoot in huis, vind het altijd maar foeilelijk. Hoe netjes je ze ook aanbrengt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.