Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Radiotype 802.11g ipv n

Anoniem
Ger
11 antwoorden
 • Ik was zojuist het een en ander aan het downloaden van mijn eigen webserver en het viel me op dat het trager ging dan anders. Een vlugge blik op mijn WIFI instellingen leert me dat er bij het "Radiotype" van mijn netwerk nu ineens 802.11g staat. Dat was altijd 802.11n, en dat is een stuk sneller.

  Dat levert nu 2 vragen op:
  1. Hoe kan het dat dit ineens is veranderd?
  2. Hoe krijg ik dit weer terug op 802.11n?

  Als ik de eigenschappen van de WIFI adapter bekijk, dan staat er bij de draadloze modus netjes IEEE 802.11b/g/n, dat lijkt me correct. Blijkbaar moet ik het in de router zoeken. Ik heb ingelogd op de router config, maar ik denk dat ik op dit vlak even iets kennis tekort kom. Weet iemand waar ik die instellingen kan beheren? Het is een Linksys router.
 • Bij mijn weten kan het radio type van een draadloze router niet vanzelf veranderen. Staat de beveiliging nog wel op WPA2-Personal AES? Er zijn overigens nog al veel verschillende Linksys routers. Check bijvoorbeeld deze hyperlink How to Configure Linksys Wireless Router. Daar staat onder andere een afbeelding van Wireless > Basic Wireless settings. Standaard staat deze Wireless Network Mode op Mixed.

  Wellicht wordt het ook wel tijd voor een ander sterk router wachtwoord. Dus die je gebruikt om op de draadloze router in te loggen. Overigens kun je dat inloggen altijd het beste doen, via een PC die via een netwerkkabel op de router zit.
 • [quote:f266323efe="jolo"]Daar staat onder andere een afbeelding van Wireless > Basic Wireless settings. Standaard staat deze Wireless Network Mode op Mixed. [/quote:f266323efe]Ah, daar staat-ie! En gek genoeg staan hier alleen nog maar B en G bij. N niet, terwijl het toch een b/g/n router is en ik 100% zeker ben dat er eerder ook een N verbinding was. Zou dit te maken kunnen hebben met een (foute) firmware update?

  En enig idee hoe ik dat weer juist krijg?
 • Om welk type Linksys router gaat het dan? En om welke firmware update ging het? En welke info is er over te vinden op Linksys support?
 • [quote:d0c8db59cb="jolo"]Om welk type Linksys router gaat het dan? En om welke firmware update ging het? [/quote:d0c8db59cb]Weet ik eigenlijk (beide) niet zo uit mijn hoofd. Moet ik thuis even kijken.
  Overigens ga ik er bij de firmware update vanuit dat dit dan automatisch gebeurd zou moeten zijn; ik heb zelf geen firmware update uitgevoerd.
  [quote:d0c8db59cb="jolo"]En welke info is er over te vinden op Linksys support?[/quote:d0c8db59cb]Als ik daar kijk lijkt-ie het meest op de X2000, maar ik zou het even na moeten kijken. Er staat mij namelijk een ander type bij, maar ik heb de router al 2 jaar terug gekocht. Ik kan er dus naast zitten.
 • Ik heb even gekeken, het model is wrt54g2
  En volgens de gebruiksaanwijzing (let op: iets van 20MB) moet op de locatie die jij in je 1e bericht aangeeft inderdaad wel de mogelijkheid staan om N als radiotype te selecteren.

  Ik heb zojuist de nieuwste firmware gedownload en geïnstalleerd (van 2009) maar dat maakt geen verschil.

  Enig idee wat er nog meer loos kan zijn? Misschien iets aan de kant van Windows 7?
 • Wel vreemd dat je volgens die handleiding de wrt54g2 als radio type Wireless-N kunt selecteren. Want volgens deze hyperlink wrt54g2 is een Wireless-G router. Dat vind ik logischer. Anders had er een N moeten staan, in het router typenummer.
 • Tja, het staat er toch echt. Pagina 14 zegt:
  [quote:2c6613812f]Wireless Network Mode From this drop-down menu,
  you can select the wireless standards running on your
  network. If you have Wireless-N, Wireless-G, and Wireless-B
  devices in your network, keep the default setting, Mixed.
  If you have only Wireless-G and Wireless-B devices in your
  network, select BG-Mixed. If you have only Wireless-N
  devices, select Wireless-N Only. If you have only Wireless-G
  devices, select Wireless-G Only. If you have only Wireless-
  B devices, select Wireless-B Only. If you do not have any
  wireless devices in your network, select Disabled[/quote:2c6613812f]Bovendien heb ik destijds heel bewust gekozen voor een N router omdat ik wist dat ik binnen afzienbare tijd een nieuwe laptop zou kopen waarbij ik óók zou kiezen voor een N adapter.

  EDIT:
  Bij de supported standard staat dit weer in de handleiding:
  [quote:2c6613812f]Standards IEEE 802.3, IEEE 802.3u,
  IEEE 802.11g, IEEE 802.11b[/quote:2c6613812f]Dus géén N.

  Ik vind het maar raar…
 • Die tekst had ik gezien. Op dezelfde bladzijde onderaan staat ook nog Wireless-G Broadband Router. Verwarrend dus. In die handleiding van de Linksys site die ik postte, staat er echter bij Wireless Network Mode
  [quote:825be06256] Mixed. If you have only Wireless-G devices, select Wireless-G Only. If you have only Wireless-B devices, select Wireless-B Only.
  [/quote:825be06256] Dus niets over Wireless-N. Dus weet je wel zeker, dat je met die wrt54g2 in Windows 7 802.11n hebt gezien?

  Verder kun je bij mijn weten in Windows 7 geen wijzigingen maken, in het Radio Type. Zie bijvoorbeeld deze hyperlink How to find wireless network mode in windows 7.
 • [quote:98b89241a7="jolo"]Dus niets over Wireless-N. Dus weet je wel zeker, dat je met die wrt54g2 in Windows 7 802.11n hebt gezien?[/quote:98b89241a7]Vrij zeker, ja. Maar ik begin onderhand toch aan mijzelf te twijfelen…

  Nu ja, als het dan blijkbaar toch een G router is, dan wordt het misschien toch eens tijd voor een N router. Kijk ik even bij de media markt online, dan zie ik deze jongen van sitecom. Is dat een beetje wat?
  't Is voor mij ook wel belangrijk dat als ik de router beneden in de meterkast heb hangen, ik boven op zolder nog wel fatsoenlijk bereik heb.
 • Over de SITECOM WL-588 vond ik alleen op kieskeurig, deze review. Nu is het wel zo, dat je die review met een korreltje zout moet nemen. Maar je zou er wel aan het twijfelen door kunnen worden gebracht. Verder is dit type niet getest door de consumentenbond. Wel deze WL-350 Wireless Media Router 300N. Ik zie dat deze in de test (alleen toegankelijk voor leden) goed scoort.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.