Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerk conflict

Anoniem
Leo S
9 antwoorden
 • Het gebeurt nogal eens dat ik de mededeling krijg dat er een netwerk conflicht is omdat beide computers in het netwerk hetzelfde IP adres hebben. Dat is al verbazingwekkend gezien het gigantische getal wat het IP adres heeft!! Dus dat wordt niet random gekozen.
  Nu is dat met de WinXP computer eenvoudig op te lossen: linksklikken op het netwerk logo (twee monitors) en kiezen: Repair. De netwerk adressen worden vernieuwd en klaar is Kees.
  Met de Win7 computer is dat niet zo eenvoudig. Je kunt kiezen voor "Trouble shoot problems" maar wat ie dan uitvreet, dat weet ik niet. Geen enkele melding. Is er ook zoiets eenvoudigs als dat in WinXP? Dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben. Elke verandering is nog lang geen verbetering…. Maar dit terzijde!

  perloc
 • Gebruik je IPv4 of IPv6? Bij IPv4 valt dat 'gigantische getal' best mee, de eerste drie getallen (octets) zijn normaliter voor elke computer in je (thuis)netwerk hetzelfde, het laatste octet kan 1 t/m 254 zijn. Dat zijn dus 254 mogelijkheden. Daarbij deelt de DHCP-server nooit zomaar willekeurige IP-adressen uit, maar doet hij dit netjes op volgorde. Er is dus iets anders aan de hand. Heb je in je netwerk apparaten met een vast ingesteld IP-adres? Dan kan het zijn dat deze binnen de serie vallen die ook door je DHCP-server worden uitgedeeld. De oplossing is dus om alle apparaten die een vast IP-adres hebben een adres te geven dat buiten de serie valt die door de DHCP-server worden uitgedeeld. Let er daarbij op dat je ieder apparaat een uniek adres geeft, anders schiet je er niets mee op.
 • Hans60: ik heb helemaal niets ingesteld. Dus ik weet ook niet welk type IP adres wordt gebruikt. Windows zegt wel dat het een probleem is maar ik heb zelf nooit gemerkt dát het een probleem is dus, ook al doe ik niets het werkt gewoon.
  Ik had gedacht iets op te moeten starten waardoor de melding niet meer op mijn scherm komt.

  Ik zal dit bewaren en in mijn folder Utilities/Tips wegschrijven. Als het een keer tot problemen leidt zal ik je advies volgen.

  Dank voor antwoord!
  perloc
 • ip conflikt kan ook dns conflikt zijn

  2 computers met dezelfde naam

  of 2 printers die alleen door computernaam een klein verschil hebben , maar zelf dezelfde naam hebben
 • Twee computers met dezelfde naam? Dat lijkt me sterk!!
  perloc
 • je moet dit toch ook niet over het hoofd zien

  heb ik zelfs een keer gehad en dan ga je zoeken naar welk ip dubbel is en dan blijkt dus een dubbele naam (2 printers die dezelfde naam hadden)
 • Dat is dan wel een zeldzaam geval. Bij mij gaat het vrijwel altijd goed, geen melding maar soms…. Als het altijd mis gaat is een dubbele naam een optie om te controleren, niet? Maar is een IP adres gelieerd aan een computer/print naam? Dat vind ik ook vreemd.

  perloc
 • Het feit dat het maar af en toe optreedt maakt het nogal vreemd. Niettemin toch een paar vragen/aandachtspunten:
  1. Ik kom uit je beschrijving voorzichtig tot de conclusie dat je beide netwerkkaarten op automatisch toewijzen van het ip-adres hebt staan. Ook het toewijzen van DNS moet dan op automatisch staan. Of is dit perongeluk bij één wel het geval en bij de andere niet?
  Beide niet automatisch kan ook, zie punt 3, maar alles op automatisch is verweg het gemakkelijkst.

  2. Bij twee of meer PC's heb je een router nodig, los of ingebouwd in de modem. Ingeval van bovenstaand automatisch toewijzen moet in die router de DHCP-functie zijn ingeschakeld, alleen dan wijst hij aan elke aangesloten PC een ip-adres toe. Doorgaans zullen deze adressen in dezelfde reeks liggen als de router en meestal is dit een adres dat ligt in de reeks 192.168.nnn.nnn. Dit is een reeks die internationaal gereserveerd is voor lokale adressen (je buurman kan omdat het lokaal is exact dezelfde adressen hebben).

  3. Bij niet automatisch is alles iets ingewikkelder en moet je zelf aan elke PC een ip-adres toewijzen, dat wederom in dezelfde reeks als de router ligt (alleen de laatste drie cijfers verschillen). Tevens moet je dan op elke PC het gatewayadres invullen en dat is simpel het adres van de router. Immers via dat adres vindt alle verkeer naar en van buiten plaats.

  4. Bij niet correcte instelling van de leastime komt het soms voor dat het hele verkeer spantaan uitvalt. Zelf heb ik een Linksys-router waar ik de leastime op nul heb staan, wat 24 uur betekent. Mijn ervaring was dat hij bij een andere instelling inderdaad wel eens halverwege uitviel i.p.v. halverwege vernieuwde.
 • Dat enorme getal bedoel je daar bijv mee 192.168.1.22 of 192.168.1.133 ?
  Dat lijkt een groot getal maar een router deelt in principe alleen maar ip nrs uit in 1 subdomein in dit geval 192.168.1.
  En kan daar alleen maar ip nrs hebben van 1 t/m 254.
  Dus als de router op 192.168.1.254 zit zijn er nog 253 ip nrs over om automatisch te verdelen bij een huis tuin en keuken router…
  Dat zijn er flink wat maar ook niet zeer veel….

  Onder win 7 ip nr verversen:
  Start
  uitvoeren of run
  type dan in cmd
  en je krijgt de dosbox
  dan:
  ipconfig /release
  en dan
  ipconfig /renew

  dan ipconfig /all
  en je ziet het nieuwe ip nr.
  Dit is handmatig hetzelfde als je op de andere manier deed onder XP….

  Kan zijn dat je dit als admin moet doen onder W7……

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.