Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

UTP Kabel 4 aderig schema?

Anoniem
None
15 antwoorden
 • Tijdens het klussen de kabel voor de digitale televisie beschadigd (lees: doorgeknipt). Nu wil ik met behulp van RJ45 plugjes en een connector beide uiteinden weer samenbrengen en zo de verbinding herstellen. De kabel (behuizing leest Cat5) heeft echter maar 4 aders..welk schema moet ik gebruiken om de verbinding te herstellen? Als ik naar de originele RJ45 plugjes kijk, zie ik het volgende schema:

  1) leeg
  2) leeg
  3) oranje
  4) leeg
  5) leeg
  6) oranje/wit
  7) blauw
  8) blauw/wit

  als ik dit schema overneem werkt het niet… ook het standaard 8 aderig schema heb ik geprobeerd..

  Graag hulp, alvast bedankt!
 • Heb je het stekkertje wel met de juiste zijde naar je toe gericht als je de daadjes er in steekt? 1 = links met de platte kant naar je toe gericht

  Jouw genoemde 8 is dus 1 enz..
 • 1 = links met het clipje naar onder, volgens mij klopt dat dus..
 • De nummering klopt niet, deze lijkt omgekeerd en groen is blauw geworden. Dus dan moet je je verstand gaan gebruiken. Op zich bestaan er koppelstukken om de draden weer met elkaar te verbinden. In dat geval hoef je niks over de connectors te weten. Waarom gebruik je die 4 adrige kabel? Werkt een standaard kabel niet? Ik noem dit even om te achterhalen in hoeverre het zin heeft de bedrading nummering als 'correct' of 'niet correct' te kunnen bestempelen.
 • Bedankt voor je reactie. Ik geloof dat ik eerst iets moet rechtzetten: de volgorde in mijn eerste post is inderdaad niet juist, simpelweg vanaf de verkeerde kant geteld (bedankt Peter Kramer!). Dit betekent dat het schema inderdaad omgedraaid lijkt. Eigenlijk is het dus als volgt:

  1) blauw/wit
  2) blauw
  3) oranje/wit
  4) -
  5) -
  6) oranje
  7) -
  8) -

  De reden dat ik deze kabel gebruik is omdat deze in de vloer en achter de plinten ligt. Het leek mij eenvoudiger deze te herstellen dan een volledig nieuwe kabel te leggen. Een standaard 8 aderige UTP kabel werkt overigens wel. Ik heb zelf het idee dat de bedrading van mijn kabel niet overeenkomt met de schema's die ik tot nu toe op internet heb gevonden…
 • Laten we wel wezen, de kleur van de draadjes is natuurlijk niet relevant om het te kunnen laten werken.
  Waar het om gaat is dat 1,2,3 en 6 worden gebruikt, waarbij 3 en 6 uit 1 pair komt. Zo lang beide kanten van de kabel op deze wijze worden bedraad en 1 op 1 worden gedaan, heb je een straight 100 mbit kabel (gigabit en of PoE gaat niet, dan heb je ze alle 8 nodig)

  Kijk dus even bij de andere kant van de kabel hoe de kleuren worden gebruikt en pas dat toe op je nieuwe stekker
 • Bedankt. Dat ga ik nog maar eens proberen.
 • Beide kanten van de kabel aangesloten op de rj45 plugjes, exact hetzelfde schema als de bestaande uiteinden gebruikt, maar geen signaal…
 • De kans dat je het draadje in 6 krijgt is relatief klein, immers je hebt aan weerszijden de gaatjes vrij. Gebruik in dit geval nog 4 (tijdelijke) losse draadjes om de kabel in het schoentje te schuiven. Als die op z'n plek zit trek je die er weer uit voordat je de krimptang er op zet.
 • Dat is wel gelukt, dus daar ligt het probleem niet. Overigens net even wat getest: als ik vanaf het modem naar het punt waar de kabel splitst een andere kabel leg en dus alleen het 2e gedeelte van de oude kabel gebruik, heb ik wel verbinding. Beide plugjes zitten echter op dezelfde manier vast. Weet vrij zeker dat de kabel zelf niet beschadigd is, hij deed het voorheen perfect…
 • Ik snap even niet wat je bedoelt met "waar de kabel splitst" ? Is het dan een kabel die met 8 aders is uitgevoerd en in 2 x 4 wordt opgesplitst, waar bij 1 deel voor internet wordt gebruikt en het andere deel voor tv?

  Zo ja dan is het logisch dat het niet werkt, immers er kan er maar 1 de pinnen 1,2,3 en 6 gebruiken en de andere stekker zal het dan met 4,5,7 en 8 moeten doen.. kom ik weer terug op je eerste post waar je naar die pin bezetting verwijst.
 • Ik bedoel het volgende: zoals ik al zei wil ik 2 delen van een 4 aderige kabel met behulp van plugjes en een connector met elkaar verbinden. Inmiddels heb ik de plugjes erop, de aders in 1,2,3 en 6. Als ik ze zo aansluit werkt het niet. Als ik echter het eerste deel van de kabel niet gebruik, en in plaats daarvan een andere (standaard 8 aderige utp) kabel gebruik en die in de connector klik, werkt het wel. in dit geval maak ik gebruik van het tweede gedeelte van de 4 aderige kabel. Het lijkt me dus dat er iets fout zit in de rj45 plug van het eerste deel van de kabel, maar ik zou niet weten wat aangezien ik beide kanten op dezelfde manier heb aangesloten.

  Hopelijk is dat wat duidelijker?:)
 • Ik denk dat ik het verhaal snap. Je probeert een gebroken kabel met daarop elk een nieuw plugje en die twee dan weer met een coupler (verbindingsblokje) te verbinden.

  Het laatste deel van je kabel geeft geen signaal door, maar als je die tijdelijk vervangt voor een normale utp kabel, heb je wel verbinding.

  Of je plug is (zit) niet goed, of je hebt toch echt een kabelbreuk.
  Met een utp kabeltest kun je meten of de draadjes correct zitten.

  alleen met een Ohm meter kun je de draadjes afzonderlijk testen. Maar qua werk kun je dan ook die utp kabel gewoon gaan gebruiken en dus dat laatste deel vervangen.
 • Ja, dat klopt. De beide rj45 plugs moeten wel allebei via het zelfde schema worden gemaakt hè? Niet tegenovergesteld van elkaar ofzo..? In ieder geval bedankt voor je hulp, ga er weer mee aan de slag.
 • [quote:87f4d13b41="BB84"]De beide rj45 plugs moeten wel allebei via het zelfde schema worden gemaakt hè?.[/quote:87f4d13b41]

  Ja..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord