Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Router, switch?

Anoniem
lckarssen
6 antwoorden
 • Wat is het verschil tussen een router en een switch? En wat kan je er precies mee?
  Ik heb nu kabelinternet gedeeld tussen 2 computers. PC1 de server draait onder Windows98SE en de host draait onder XP en 98SE(dualboot). Mijn bedoeling is om rechtstreeks met de host te kunnen internetten, zonder dat de server aanstaat. Is dit mogelijk? Ik zit zelf nog weleens te klooien met installeren en uitproberen van software. En dan geregeld de boel eens opnieuw installeren. Het gevolg is dat de XP computer geen verbinding hebt met het internet.Vandaar deze vraagprobleemoplossing. :grin:
 • Een switch is eigenlijk een veredelde hub.
  [b:3a43da61d6]hub[/b:3a43da61d6]
  Wanneer een PC wat verstuurt naar een ander PC, dan komt het via de utp-kabel eerst bij een HUB terecht. Deze kopieert het signaal naar alle andere poorten van de hub, en het komt eigenlijk binnen bij alle andere PC's, maar alleen de PC doet er wat verder mee.
  [b:3a43da61d6]switch[/b:3a43da61d6]
  Een switch doet hetzelfde als een hub, maar met een klein verschil. Als een PC wat verstuurt, wordt het signaal alleen gekopieerd naar de poort van de switch, waar de pc aan verbonden is, voor wie dat signaal is bestemd. Een switch bouwt a.h.w. een tabelletje op aan de hand van de MAC adressen, en weet op die manier te bepalen voor welke pc een signaal is bestemd.
  [b:3a43da61d6]router[/b:3a43da61d6]
  De datapakketjes die verstuurd worden door pc's hebben ook informatie bij zich, o.a. voor wie het bestemd is. Als ik het goed heb, wordt dat stukje van het datapakketje, de header genoemd.. Een router is nog 'intelligenter' dan een switch. Aan de hand van die header, kan de router 'besluiten' waar dat pakketje heen moet. Daarvoor heeft-ie ook een tabelletje, die hij constant bijhoudt en bijwerkt aan de hand van informatie die een router zelf verstuurt en krijgt (van o.a. andere routers).
  [b:3a43da61d6]NAT[/b:3a43da61d6]
  Meestal wordt een router ook gebruikt tussen een intern netwerk en het internet. Voor het netwerkverkeer op het interne netwerk (intranet) wordt een andere set van IP adressen gebruikt (zgn. gereserveerde adresranges), dan voor het netwerkverkeer op het internet. Door Network Address Translation (NAT) is dit mogelijk. Datapakketjes komen aan bij de router vanaf het internet, en de router zorgt voor de vertaalslag, zodat datapakketjes voor pc1 ook bij pc1 aankomen en niet bij pc2.

  [i:3a43da61d6]edit[/i:3a43da61d6] De zgn. gereserveerde adresranges, worden door een router niet doorgelaten.

  [ Dit Bericht is bewerkt door: WillyF op 2002-02-02 00:45 ]
 • Bedankt voor je antwoord, een duidelijke uitleg. Wat raad je me aan om aan te schaffen? Zodat de twee pc onafhankelijk van elkaar kunnen internetten?
 • Een router-switch is in mijn ogen het mooist, is wel het duurste € 200,00 en op, maar heeft wel de meeste mogelijkheden:
  Alleen de PC waarop je internet hoeft aan te staan.
  Als je met 2 PC's aan het internetten bent lijk het voor de provider alsof je met een PC bezig bent etc.

  Suc6 Dirk
 • gewoon lekker een 100mbit hubje pakken. Dat is de goedkoopste oplossing. En dan pak je een oude computer waar je ofwel freesco op draait of je draait er win95 met winroute op.

  Als je een router koopt ben je heel veel geld kwijt, en dan moet je alles gaan programmeren. Gewoon lekker een proxy servertje draaien.
 • Mad Dog's oplossing:
  nadeel: het kost nogal wat
  voordeel: makkelijk in te stellen (zolang er een goede handleiding wordt bijgeleverd) en alleen de router-switch staat aan.

  Cougar's oplossing:
  nadeel: bij het instellen moet je precies weten wat je in gaat stellen, oud pc'tje moet voorhanden zijn.
  voordeel: vrij goedkoop, alleen hubje nodig, zolang oude pc voorhanden

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.