Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

schoonheidsfoutjes in de netwerk configuratie

Anoniem
drt27
7 antwoorden
 • Hallo iedereen,
  De situatie: een netwerk van drie PC's. Gekoppeld via een router aan het kabelmodem. Het externe netwerk loopt via protocol TCP/IP en het interne net via NetBEUI. Techniesch werkt het perfect. Er zijn echter twee kleine 'schoonheidsfoutjes'.
  Nl: 1 - Bij het inloggen van twee PC's verschijnt het inlogscherm en moet er een wachtwoord ingetikt worden. Het schermpje is niet te verwijderen door bij de instellingen voor Windows aanmelding te kiezen.
  2 - Op 1 PC is "de derde PC" niet te zien in het netwerkscherm. Ik kan wel gewoon een netwerkverbinding maken die goed functioneert maar kan die PC dus niet zien.
  Weet iemand hoe ik deze irritante zaken kan wijzigen?

  Alvast vriendelijk dank,
  Dick
 • Allereerst raad ik je aan om ook op je interne netwerk TCP/IP te gebruiken. Niet alleen omdat het een universeel protocol is (dat wil zeggen dat ieder platform wel met TCP/IP overweg kan), maar ook omdat het wat sneller werkt. Ieder pakketje wat je verstuurt over het netwerk, weet waar het naartoe moet, bij NETBEUI niet, dus moet voor ieder pakketje weer een broadcast gedaan worden over het netwerk, wat dus veel onnodig netwerkverkeer met zich meebrengt.
 • Heb je meer dan 1 netwerkkaart in 1 van de PC's zitten ?
  Je hebt waarschijnlijk een 'master browser' probleem. D.w.z. de PC die bijhoudt welke PC'c zich op het (broadcast) netwerk bevinden kan dit lijstje maar op 1 netwerkkaart bijhouden. Je kunt dan de situatie krijgen dat de PC die aan het internet zit 'denkt' dat ie MB is voor de netwerkkaart die aan het internet zit. Intussen is er dan tevens een PC op je 'lokale' netwerk die denkt dat ie MB is. Iedere PC die zich aanmeldt op het netwerk zal 'vragen' wie de 'master browser' is en vervolgens zich daar aanmelden. Als een PC de 'netwerk omgeving' opvraagd zal deze dat doen bij de 'master browser' die dat lijstje vervolgens levert. Als er op 1 'broadcast' netwerk meerdere PC's denken dat ze de 'master browser' zijn krijg je de bekende vragen als: 'ik zie alleen mezelf' of 'Ik zie op PC A alleen A en B, en op PC C alleen C maar ik kan wel pingen'.
  Dit gebeurt nog wel eens bij netwerken waar alleen TCP/IP is geinstalleerd (zonder WINS).
  Onder TCP/IP wordt na de 'vraag' op het netwerk 'wie is master browser' een aantal clockcycli gewacht voordat de PC er vanuit gaat dat hijzelf dan maar master browser moet zijn, in tegenstelling tot b.v. IPX waar enkele milliseconden wordt gewacht. Vooral in TCP/IP netwerken met veel 'snelle' systemen komen dan vaak meerdere 'master browsers' voor.
  Je kunt dit voorkomen door het volgende:
  Installeer het IPX/SPX (met NETBIOS) of NETBEUI. Zet onder de eigenschappen dit protocol als 'default'.
  Ga naar de eigenschappen van je TCP/IP protocol en zet onder de 'bindingen' de binding met bestands- en printerdelen uit. (zowieso aan te raden als de PC's aan het internet gekoppeld zijn zonder firewall).

  B.t.w. Een 'broadcast' wordt door ALLE netbios protocollen gedaan (dus ook TCP/IP) maar alleen op het moment dat een datatransfer verbinding opgezet moet worden. Daarna communiceren de PC's gedurende de data-uitwisseling op MAC adres.
  Broadcast verkeer kun je alleen verminderen door gebruik te maken van een WINS server en de PC's op het netwerk in P-node of H-node te zetten (via DHCP of registry)
 • Dank jullie wel voor de suggesties. Die van Ruud is de gouwe. Wat een vinkje niet kan doen. Ik heb overigens in alle pc's maar één netwerkkaartje.

  Inderdaad heb ik onder TCP/IP alle bindingen uit gezet. Dat is ook de reden dat ik NetBeui voor mijn interne netwerk gebruik. Wat de snelheid betreft heb ik niets te klagen.

  Is er nog iemand die me behulpzaam kan zijn met "probleem" 1?
  Dick
 • Kies 'Windows aanmelding' en sluit je PC compleet af. Daarna netjes opstarten, niet herstarten. Werkte bij mij ook zo.
  Greetz,

  Dilbert
 • Hallo Dilbert,
  Bedankt voor je reactie. Helaas wil dat inmiddels niet meer werken. Is er misschien een weg via de registry?
  Dick
 • Ik mis overigens informatie over de gebruikte Windows versies. Windows 95 heeft veel meer netwerk probleempjes dan 98. Maar ook 98 kan hardnekkig zijn. Vaak helpt dan alleen opnieuw installeren. Dat is denk ik alleen nodig als je daadwerkelijk veel heb zitten wijzigen in de configuratie. Bij normaal gebruik zou het niet nodig hoeven te zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.