Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerk met hub werkt niet.

Anoniem
Dilbert
6 antwoorden
 • Het netwerk:
  -2 pc's (Win XP, Win 98 se)
  -Sitecom 5-port ethernet hub LN-107
  -2x netwerkkaart Edimax NE2000 10/100 mbit
  -Com 21 modem (Chello)
  Com 21 modem is aangesloten op uitgang 'uplink'. Pc's zijn aangesloten op P1 en P2.

  Nou werkt het niet. Op de hub brand er een lampje oranje col. Nou lijkt me dat niet goed. Wat doe ik verkeerd?
 • Je moet niet chello-modem aansluiten op de hub. Je sluit de chello modem aan op je server en sluit je netwerkkaart op je hub evenals de andere computer. Vergeet niet alle benodigde adapters/protocollen te intalleren.
 • Het hele gehele verhaal ff:

  Om te beginnen zul je eigenlijk altijd wel een gewoon netwerkje willen opzetten tussen de verschillende computers en dat is ook vaak noodzakelijk.
  Voor een uitgebreide beginnersguide voor het opzetten van een thuisnetwerk kun je even kijken bij dit mooie artikel van Mark.
  Tevens tref je daarin een stappenplan aan hoe je je internet kunt delen.

  In deze FAQ gaan we ervan uit dat je een werkend netwerkje hebt liggen.

  In het kort zijn er de volgende mogelijkheden om je internet te verdelen:


  Internet laten verdelen door een "servertje", waarop een programma softwarematig route.
  Je kunt ook een oude PC inzetten als softwarematige Linux/BSD/FreeSCO router, zelfde principe.

  Voordelen: Weinig werk, veel informatie over te vinden, waaronder bijvoorbeeld de guide van Mark Timmers hierboven.

  Nadelen: De verdeelserver zal altijd aan moeten staan, staat deze uit, dan is er geen internet op alle clients.  Specifiek voor gebruikers van Alcatel SpeedTouch Home (ethernet) gebruikers aanrader!:
  Tweaken van het modem, zodat het direct op een hub kan worden aangesloten.

  Voordelen: Probleem van server die altijd aan moet blijven staan is hiermee verholpen, het modem maakt zelf verbinding en iedere PC kan via de hub "zelf" het internet op.

  Nadelen: Als je bijv. een webserver wilt draaien zul je moeten gaan portmappen op het modem, sommige verbinding (zoals het ontvangen van files via ICQ) kunnen niet meer of met moeite gebruikt worden.
  Alcatel heeft aangegeven geen garantie te verlenen op getweakte modems.  Een hardwarematige router aanschaffen.

  Voordelen: Ook niet het nadeel van het eerste geval, je hebt geen server die continu aanmoet.

  Nadelen: Over het algemeen wat prijziger dan de eerdere oplossingen.
  Soms wat lastiger te configureren.

  1. Server met software-matige routing

  Bij deze methode richt je een oude PC in als software-matige router. In de PC zitten twee netwerken; in de ene prik je je (kabel)modem, aan de andere prik je een hub (verdeelstation), waaraan je via UTP kabel de workstations prikt.


  Windows (vanaf een Pentium met minimaal 16 MB ram).
  - Wingate
  - Winroute
  - Sygate
  - Met behulp van Internet Connection Sharing (geleverd met Win98 2e Editie, WinME, Win2k en WinXP)
  - Overzicht van routing programma's
  handige links:
  - Thuisnetwerken: een uitgebreide beginnersguide
  - Zoeken naar 'winroute'
  - Zoeken naar 'internet delen'
  - http://netwerk.pagina.nl/ (veel links, gevorderden & beginners)
  - Nederlandse uitleg instellingen WinRoute
  - Nederlandse uitleg MxStream en WinRoute
  - Nederlandstalige uitleg MxStream en WinGate
  - Beginnersguide voor Sygate
  - De Network-Troubleshooting FAQ
  - Microsoft Internet Connection Sharing NL handleiding by GaMeOvEr


  Linux
  Onder Linux kan ook de beginnende gebruiker vrij eenvoudig een stabiele server bouwen. Naast het genoemde voordeel van stabiliteit, zijn de systeemeisen bij een Linux-server vele malen lager: vanaf een 386 met 6 MB ram, harddisk niet vereist. Een ander voordeel is dat onderstaande proggies helemaal gratis zijn Je kunt een complete mini-Linux (met router software) gebruiken (past op één floppy) zoals
  - FreeSCO
  - CoyoteLinux
  - LRP
  - FloppyFW (speciaal voor MxStream)
  Onder Linux zijn er nog veel meer (veelal gevorderde) mogelijkheden, die je kunt nalezen in de speciale afdeling van de NOS FAQ.

  Handige links:
  - Nederlandstalige beginnershandleiding voor kabel & FreeSCO
  - Nederlandstalige beginnershandleiding voor FreeSCO en MxStream
  - Non-Windows Operating Systems

  2. Alcatel SpeedTouch Home (ethernet) tweak

  Bij MxStream kun je zonder server je verbinding delen mbv. een hub en netwerkkaartjes in elk workstation (deze methode is aanbevolen voor enigszins gevorderde gebruikers). Meer info vind je hier. Let op: de Alcatel garantie vervalt! Directe links:

  - site van ByteRipper, waarvan het artikel over de tweak zelf terug is! Er staan verder nog enkele andere interessante artikelen en een mooie FAQ.
  - oude site, waar de tweak ook nog op uitgelegd staat.
  - Weethet.nl, waarop de tweak uitgelegd staat, en tevens nog veel meer vragen over MxStream en ADSL beantwoord worden.

  3. Een router kopen
  Je kunt er ook voor kiezen een hardwarerouter te kopen. Voordeel hiervan is dat je geen extra PC nodig hebt, de router verdeelt het internet helemaal zelf.

  Aan de router zitten meestal een aantal poorten, waarop je je workstations via UTP kabels kunt aansluiten. Als je wilt kun je het aantal poorten uitbreiden met een hub of een switch. Meer info over de werking van routers en Chello vind je hieronder. De routers zelf vind je uiteraard in onze onvolprezen Pricewatch

  Extra: Chello en routers

  Over het werken met een router met een Chello verbinding kunnen we je het volgende zeggen: op zich kan elke router gebruikt worden, mits hij de juiste functies ondersteunt. Deze functies zijn:


  Telnet access

  Remote IP lease control

  IP packet forwarding


  Om alles goed te snappen eerst eens hoe iemand bij chello een verbinding krijgt.
  De situatie bij een klant als deze 1 computer heeft is als volgt:

  1 PC met 1 NIC en 1 modem.

  Als de klant net is aangesloten, moet de klant een provisioning systeem doorlopen. Hij heeft dan een IP adres dat begint met 10.63.*.* of 10.194.*.* .
  Naar welke pagina de klant ook gaat, de klant komt dan uit bij het provisioning systeem van Chello.
  Hier moet de klant inloggen met E-mail gegevens en als de klant ingelogd is, wordt deze gevraagd om zijn locatiecode (postcode zonder letters) en serienummer van de modem in te vullen.
  Eens ingevuld, worden er 2 infrastructuren aangemaakt, 1 voor de NIC (met bijbehorend MAC adres) en 1 voor de modem (met bijbehorend ESN).

  De klant moet nu rebooten, zijn IP adres vrijgeven en vernieuwen. Na de reboot heeft de klant een nieuw IP adres waarmee hij kan internetten.
  De reden dat de klant nu wel een IP adres krijgt waarmee hij kan internetten is omdat gechecked wordt of in de DHCP Request een MAC adres en serienummer staat dat bekend is in het systeem. Omdat de klant net de procedure heeft doorlopen, vindt hij dus een match op infrastructuur, en krijgt hij een IP adres. Vindt de DHCP server geen match, dan krijgt de klant een 10.63.*.* of 10.194.*.* IP adres zodat de klant zich aan kan melden.

  Wat nu belangrijk is, is het volgende:
  De infrastructuur koppelt de NIC en de modem aan elkaar, omdat die 2 infrastructuren onder dezelfde username staan. Vindt het systeem wel een serienummer, maar klopt het MAC adres dat erbij zit niet, dan moet de klant zich dus opnieuw aanmelden en bij het aanmelden worden de vorige infrastructuren overschreven.

  De router waarop de modem aangesloten wordt moet dus deze procedure doorlopen.

  Wat je kunt doen is het volgende. Je hangt een computer en de modem aan de router en met IP packet forwarding kun je gewoon op de computer de procedure doorlopen, alsof de computer zelf dat IP adres heeft. Zo gauw de router een 10.63.*.* of 10.194.*.* IP adres krijgt, moet je dus de provisioning procedure doorlopen. Omdat het provisioning systeem het MAC adres uitleest van het device waar de modem aan hangt (de router dus), maakt het systeem een infrastructuur aan voor de router. Met als gevolg, dat de router een verbinding krijgt.
  Je kunt er dan meerdere computers aan hangen, die allemaal interne IP adressen krijgen van de router, en voila.. allemaal verbinding.

  Concreet:
  Elke klant heeft 2 infrastructuren, 1 voor het MAC van de NIC, en 1 voor de modem. Deze 2 staan gekoppeld onder een username.
  Het is belangrijk dat bij routers op hun MAC adres een infrastructuur aangemaakt wordt. Als je dat lukt, dan is het een kwestie van rebooten, releasen, en renewen op de router, en je bent klaar.

  Deze informatie wordt uitgestrekt aan mensen die de Chello Helpdesk bellen en bijv. hun verbinding willen wisselen tussen een desktop en een laptop, of mensen die gewoon een compleet nieuwe computer kopen. Deze mensen krijgen volledige uitleg over hoe dit werkt en waarom ze deze procedures moeten doorlopen.
  Met deze informatie en wat logisch nadenken kun je zelf beredeneren hoe je een router kan gebruiken om internet te delen. Geen enkele bedrijfsgevoelige kennis van UPC/Chello is hiervoor gebruikt.

  Algehele disclaimer: officieel verbieden bijna alle ISP's het om je internetverbinding te delen. Alle bovenstaande mogelijkheden vormen formeel dus contractbreuk.
  UPC, Chello(-helpdesk/support), MxStream, e.a. en uiteraard Gathering of Tweakers kunnen op geen enkele wijze verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele gevolgen voor de contractant na het gebruiken van een router en het delen van de internet verbinding.
  De ISP's gaan momenteel zeer mild om met gebruikers die toch internet delen, maar er is geen garantie dat men dat blijft doen.

 • Je kunt je modem van chello niet aansluiten op de hub. Dit heeft chello geblokkeerd. Bij ADSL van b.v. KPN werkt dit nog wel, daar is dit niet geblokkeerd. Je moet in je server PC 2 netwerkkaarten hebben. Je sluit je modem dan aan op de ethernetkaart die je van UPC hebt gekregen. En de hub op de andere ethernetkaart. En probeer dan of alles werkt.

  Suc6 ermee
 • het verhaal van hierboven lijkt me toch wel duidelijk lijkt me ….. ach ja :grin:
 • Dus ik MOET een router (softwarematig/hardwarematig) gebruiken? Kan het niet zonder?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.