Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerk maken zonder domein?

Anoniem
Leo S
18 antwoorden
 • Allereerst een simpel vraagje, namelijk: kan je met een Samba PDC doamin logons creeeren zonder dat er een login script is? OF moet je er een maken, zelfs als die leeg is?

  Nu mijn 'hoofd'vraag: het moet wel kunnen, maar hoe maak je een netwerk zonder domains te gebruiken, maar zodat het delen van internet/bestanden/printers enz. nog steeds via de server gaat? En valt dat via Samba te doen?
  Domeinen worden namelijk alleen ondersteund door WinXP Prof en niet Home, en om nou al die euro's extra uit te geven voor een domeinfunctie.,…

  alvast bedankt natuurlijk.
 • Niemand?
 • Simpel vraagje zegtie.
  Samba is toch een dans?
 • [quote:21782e637c="Belg"]Simpel vraagje zegtie.
  Samba is toch een dans?[/quote:21782e637c]
  Ja, Samba is ook een dans :P

  Maar tis toch ook wel een simpel vraagje?
 • Simpel vraagje, simpel antwoord: Ja, je kan een netwerk maken zonder domein. Je creëert zo namelijk een werkgroep.
 • [quote:0a4ca35509="Leo S"]Simpel vraagje, simpel antwoord: Ja, je kan een netwerk maken zonder domein. Je creëert zo namelijk een werkgroep.[/quote:0a4ca35509]Daarvoor moet je in windows toch ook instellen dat ie lid is van dezelfde werkgroep? Ik bedoel, dan moet dat ook in XP kunnen.
 • Lid worden van een werkgroep
  U moet als beheerder of als lid van de groep Administrators zijn aangemeld om deze procedure uit te kunnen voeren. Als uw computer is aangesloten op een netwerk, is het netwerkbeleid misschien zo ingesteld dat u deze procedure niet kunt uitvoeren.

  Open het onderdeel Systeem in het Configuratiescherm.
  Klik op het tabblad Computernaam op Wijzigen.
  Klik onder Lid van op Werkgroep, typ de naam van de gewenste werkgroep en klik vervolgens op OK.
  Als de computer lid was van een domein voordat u lid werd van de werkgroep, wordt het lidmaatschap van het domein ongedaan gemaakt en wordt de computeraccount uitgeschakeld.

  Opmerkingen

  U opent het venster Systeem als volgt: klik op Start, klik op Configuratiescherm en dubbelklik op Systeem.
  De naam van de werkgroep mag niet hetzelfde zijn als de naam van de computer. Een werkgroepnaam kan maximaal 15 tekens bevatten. De volgende tekens mag u echter niet gebruiken: ; : " < > * + = \ | ? ,
  Als de computer lid is van een werkgroep, als er geen netwerk is geïnstalleerd of als TCP/IP niet is geïnstalleerd, mag de computernaam niet langer zijn dan 15 tekens. De letters moeten dan allemaal hoofdletters zijn.
 • Ik wet hoe ik een werkgroep in moet stellen in Win98 ja, maar kan het ook zo in WinPX? En moet je dan dezelfde instellingen in Linux hebben als met een domein, of moet je wat veranderen? En je kan in Windows 98 bijvoorbeeld alleen instellen dat ie in moet loggen op een domein ("Login on Windows NT domain"), dus met een werkgroep log je eigenlijk helemaal niet in op de server? [quote:fcecb7f1d0="Belg"]Als de computer lid is van een werkgroep, als er geen netwerk is geïnstalleerd of als TCP/IP niet is geïnstalleerd, mag de computernaam niet langer zijn dan 15 tekens. De letters moeten dan allemaal hoofdletters zijn.[/quote:fcecb7f1d0]Ik heb in de "Identification" tab van het Netwerk config scherm alles in kleine letters staan, kan het daaraan liggen dat het netwerk het niet doet?
 • Die uitleg is voor XP. Enne van Linux heb ik geen kaas gegeten. [img:959e0d04a2]http://www.mediawatchers.nl/smileys/eten.gif[/img:959e0d04a2]
 • [quote:7d4901b8e1="Belg"]Die uitleg is voor XP. Enne van Linux heb ik geen kaas gegeten. [img:7d4901b8e1]http://www.mediawatchers.nl/smileys/eten.gif[/img:7d4901b8e1][/quote:7d4901b8e1]Home of Professional edition, of allebei?
 • Dit staat in professional.
 • [quote:52c6be7b69="Belg"]Dit staat in professional.[/quote:52c6be7b69]Dat er in XP Prof een domein functie zit weet ik, maar de reden waarom ik wil weten of wat ik wil ook kan zonder domein is dat het schijnt dat je voor geavanceerde netwerk functies toch prof nodig hebt, o.a. voor domeinen.

  // Leo S:

  OK, je kan dus een werkgroep maken, maar hoe zit het dan met inloggen op de server en internet enz. enz. delen?
 • Er is één groot verschil tussen een werkgroep en een domein. In een domein worden alle gegevens met betrekking tot gebruikers, beveiliging enzo geregeld door een of meerdere domein-controllers. In een werkgroep heb je geen domein-controllers, dus worden deze zaken geregeld door iedere PC in het netwerk apart. Dat wil zeggen dat op iedere PC alle gebruikersnamen bekend moeten zijn om daarop te kunnen inloggen en (ook over het netwerk) gebruik te kunnen maken van resources op die PC.

  Ik snap niet wat je bedoelt met inloggen op de server. Je moet er gewoon voor zorgen dat op alle PC's de gebruikersnamen bekend zijn die je op die PC wil toelaten.
 • [quote:813925834d="Leo S"]Er is één groot verschil tussen een werkgroep en een domein. In een domein worden alle gegevens met betrekking tot gebruikers, beveiliging enzo geregeld door een of meerdere domein-controllers. In een werkgroep heb je geen domein-controllers, dus worden deze zaken geregeld door iedere PC in het netwerk apart. Dat wil zeggen dat op iedere PC alle gebruikersnamen bekend moeten zijn om daarop te kunnen inloggen en (ook over het netwerk) gebruik te kunnen maken van resources op die PC.

  Ik snap niet wat je bedoelt met inloggen op de server. Je moet er gewoon voor zorgen dat op alle PC's de gebruikersnamen bekend zijn die je op die PC wil toelaten.[/quote:813925834d]
  Met inloggen op de server bedoel ik dat vooral dat ik alles (services, gebruikers, beveiliging idd) centraal op de server wil doen, dus dat de server zeg maar die services verleent waar de clients dan gebruik van kunnen maken. Dus volgens wat jij zegt zou ik een domein moeten hebben.
 • Inderdaad. Als je alle instellingen voor wat betreft gebruikersaccounts, beveiliging en dergelijke zul je een domein moeten hebben. En voor een domein heb je weer een domain controller nodig, een (windows)server die daar speciaal voor is ingericht.
 • [quote:257463e2a0="Leo S"]Inderdaad. Als je alle instellingen voor wat betreft gebruikersaccounts, beveiliging en dergelijke zul je een domein moeten hebben. En voor een domein heb je weer een domain controller nodig, een (windows)server die daar speciaal voor is ingericht.[/quote:257463e2a0]En daarvoor zou ik dus WinXP Prof moeten kopen maar dat doe ik liever niet, dus rest mijn originele vraag.
 • Heb je dan wel een domain controller tot je beschikking?

  Zo ja, dan kun je uiteraard ook Windows 2000 installeren. Als je een licentie hebt voor Windows XP (home of pro, dat maakt niet uit), mag je ook Windows 2000 gebruiken.
 • [quote:4f5e9f35be="Leo S"]Heb je dan wel een domain controller tot je beschikking?

  Zo ja, dan kun je uiteraard ook Windows 2000 installeren. Als je een licentie hebt voor Windows XP (home of pro, dat maakt niet uit), mag je ook Windows 2000 gebruiken.[/quote:4f5e9f35be]
  Ik snap niet helemaal wat je bedoelt, je hebt toch eerst Win2000 en dat geconfigureerd als PDC? Hoe dan ook, als ik met een domein zou werken zou ik een Samba PDC maken, maar het gaat me er dus om hoe je het zonder dat domein kan doen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.