Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

winroute en firewall

Anoniem
Arnout
7 antwoorden
 • Ik heb 2 pc's die beide tegelijk moeten kunnen internetten. Ik heb op de 1e pc winroute geinstallleerd en geconfigureerd. Op deze pc staat ook norton internet security (firewall).

  Als ik nu op de 2e pc probeer te internetten gaat dit wel, maar dan wel heel traag en bepaalde pagina's worden niet gevonden. Bijvoorbeeld: ik kan wel de google.com pagina openen maar vervolgens geen zoek-opdracht uitvoeren.

  Als ik nu op de 1e pc de firewall uitschakel is het een heel ander verhaal: ik kan nu wel snel internetten op de 2e pc en gewoon zoekopdrachten uitvoeren.

  De firewall en winroute zitten elkaar dus in de weg. Maar hoe los ik dit op? Kan ik winroute/norton zo configureren dat ze samen kunnen werken? Of is norton helemaal niet nodig omdat winroute NAT translatie uitvoerd en daarmee de firewall overbodig maakt?
 • Ze zitten elkaar niet in de weg want beide programma's doen heel verschillende dingen.
  Winroute regelt alleen het internetverkeer, al of niet op basis van regels.
  Het interesseert Winroute helemaal niets wat je applicaties verder uitspoken. Als bijvoorbeeld een Trojan een verbinding wil opbouwen en de regels binnen Winroute laten dit toe dan heeft zo'n Trojan 'vrij baan'.
  Norton echter, is helemaal niet geinteresseerd in het regelen van het netwerkverkeer maar is gericht op wat je applicaties uitspoken.
  Zodra een applicatie een of andere verbinding probeert op te bouwen kan krijg je een melding zodat je weet wat er gebeurt op je systeem.
  In feite zou je kunnen stellen dat een dergelijke combinatie veel veiligheid bied.
  In jouw geval ligt het probleem bij de configuratie van Norton. Deze kan nl. ook allerlei scripts e.d. tegenhouden en waarschijnlijk blokkeert hij nu alle scripts.
  Kijk dus de settings van Norton na, en dan zou het moeten werken.
  Succes, NoZtra.
 • Maar als het dus aan mijn firewall zou liggen die bepaalde scripts blokkeerd dan zou het gedrag op beide pc's hetzelfde moeten zijn (toch?). Maar dat is niet het geval. De 1e (server) pc kan wel alles doen en de 2e niet. Hoe is dat te verklaren??
 • Heb je Norton wel verteld dat je een netwerk hebt.
  Als het goed is heb je een Home Network Wizard of kan je deze instellingen handmatig verrichten.
  Dat zal wel in de help staan.
  Dat kan ook de oorzaak zijn dat je client-pc niet goed loopt.
  Ik gebruik Norton zelf niet, dus ik ken de settings niet.
  Groetjes, NoZtra.
 • Hmm, dat heb ik norton inderdaad niet verteld. Ik zal vanavond eens kijken of deze setting erin zit. Ik post morgen het antwoord wel even :-) In ieder geval bedankt voor de tip, NoZtra!
 • Nop, er staat nergens iets over netwerken in norton. Ik heb dus die firewall maar even uitgeschakeld. Dan lijkt het internet op de 2e pc goed te werken. Vreemd is dan weer wel dat het openen van een hotmail inbox niet mogelijk is. Iemand daar een verklaring voor??

  Wat de veiligheid betreft: volgens de ShieldsUP test op http://grc.com/default.htm is de veiligheid van mijn pc nog steeds in orde met het gebruik van winroute.
 • Ligt in ieder geval niet aan Winroute. Bij mij werkt dat allemaal gewoon.
  Misschien moet je de instellingen van je browser nakijken, en/of de map Temporary Internet Files en Cookies leeg maken. Dat wil ook nog wel eens helpen.
  Groetjes, NoZtra.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.