Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Waarom cross?

Anoniem
Leo S
10 antwoorden
 • En je had het ook over die verloopstekkertjes van straight naar cross. Die kun je dus ook gebruiken om van cross naar straight te gaan.
 • Ok, antwoorden en oplossingen genoeg dus.
  Bedankt!
 • Een jaar geleden heb ik netwerkje aangelegd tussen 2 pc's. Daar dit mijn eerste keer was, heb ik me toen laten adviseren door een pc-winkel. Die vertelden mij dat ik een cross-utp kabel nodig had. Ik die kabel aangelegd en idd. het werkt prima. Echter, nu wil ik nog een pc in het netwerk op gaan nemen, en dan blijkt die cross in ene waardeloos te zijn… Op zich vind ik dat nog niet zo erg, maar het heeft me een partij moeite gekost die draad te trekken. Ik keek dan ook helemaal raar op toen ik las dat ik ook een gewone utp had kunnen gebruiken met daarop een stekker waardoor het een cross kabel wordt! Ik snap dan ook werkelijkwaar niet waarom er uberhaupt cross-kabels worden aangeraden. Immers, zodra je gaat uitbreiden heb je er niks meer aan, en een gewone utp kun je heel eenvoudig met een stekkertje van een paar euro omzetten. Kan iemand me dit uitleggen?
 • Vertel eens wat je precies gedaan hebt toen de crosscable niet bruikbaar werd? Hubje geplaatst?
 • crosscable is ook een gewone utp-kabel.

  gewoon even stekkertje eraf draadjes wisselen en nieuw stekkertje erop.
 • Ik heb her en der gelezen dat met de noodzaak van een hub die kabel waardeloos wordt. Die cross gaat dan lopen van de hub naar client 3. Voor client 1 en client 2 moeten nieuwe kabels worden gekocht + hub. Maar de cross dacht ik dus te gaan hergebruiken omdat ie er toch al ligt. Maar dat gaat dus niet?

  Misschien heb ik echter een geluk bij een ongeluk. Immers, naast die cross ligt ook een ISDN kabel (gekocht bij Primafoon, met zelfde stekkers erop als de utp-kabels). Alleen weet ik niet of dat een gewone utp cat 5 is. Er staat namelijk geen tekst op. Maar aangezien de andere ISDN kabels van dezelfde makelij zijn en het daarop wel vermeldt staat, hoop ik nu eigenlijk dat als die cross geen nut meer heeft dat ik dan die ISDN kabel kan benutten. Die wordt nu namelijk niet gebruikt.
 • Wat maak jij je nou druk om niets?

  Een kabel kost een euro de meter.
 • Ik maak me ook niet druk om die paar euro.
  Alhoewel, 20 meter is toch weer 20 euro…
  Het gaat me om de moeite die ik moet gaan doen om een nieuwe kabel te trekken.
  Als ik bedenk hoe een ellende dit vorige keer was.
 • Je hoeft helemaal geen nieuwe kabel te trekken. Je kan gewoon het stekertje er af knijpen en er een nieuw stekkertje opzetten met de draadjes naar de juiste pinnen en je hebt een gewone utp kabel.

  Er is nog een optie. Als je hub een uplink poort hebt en die gebruik je niet dan kun je de stekker daar in steken en de hub op uplink instellen. Dan werkt hij ook weer als een gewone straight utp kabel.
 • De upt kabel die van de kabel modem naar de pc loopt… is dat een cross-kabel of een 'gewone' kabel. En als ik er een router plaats kan ik deze kabel dan zonder tussen stukje ipv aan de pc aan mijn router hangen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.