Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

netwerk XP-W98SE, alles in orde behalve de internettoegang

Anoniem
ewienk
1 antwoord
 • Netwerk gebouwd uit de volgende onderdelen:
  W98SE desktop
  XP desktop
  2 XP notebooks
  8 poorts switch ertussen

  XP desktop is de machine waarop internet (regulier ISDN) gedeeld wordt.

  Werkgroep aangemaakt, natuurlijk voor alle onderdelen zelfde werkgroepnaam, unieke computernamen en unieke IP adressen voor de ethernetkaarten (192.168.0.1 voor de XP desktop, …2, …3, …4 voor de overige masjienes).

  op de XP desktop bij "inbelverbinding" de XP-firewall uitgeschakeld, de nieuwste Zonealarm als firewall geinstalleerd (en de LAN-omgeving als Trusted Zone gedefinieerd), tevens bij "inbelverbinding" aangevinkt dat andere netwerkonderdelen via de XP desktop toegang mogen zoeken tot internet. Bij eigenschappen van TCP/IP instelling voor de inbelverbinding automatisch een TCP/IP adres laten toewijzen en automatische een DNS-adres laten toewijzen.

  so far so good: netwerk loopt verder prima: kan bestanden en printer delen, alleen de toegang tot internet op de andere dan de XP desktop wil nog niet lukken. op de XP notebooks kan ik wel zien dat er een fysieke gedeelde verbinding met internet tot stand is gebracht onder "internet-gateway", maar als ik via IE een pagina wil openen dan krijg ik de mededeling dat ie de "zoekpagina niet kan openen". Ook als ik ipv bijv www.hcc.nl het ip-adres invul bij IE; geen sjoege. Nogmaals, op XP desktop nem problema, zoals de Hongaren zeggen, daar loopt verbinding vlekkeloos.

  Als ik vanaf een XP notebook in de DOS box: "ping www.hccnet.nl" ingeef dan zegt "kan host ww.hccnet.nl niet vinden" en als ik het ip-adres van hccnet ping, dan zegt ie: "(4*) doelhost niet bereikbaar" en geeft ie pingstatistieken, te weten een fijne 100% verlies.

  Op de W98SE desktop kan ik bij NetworkNeighbourhood wel de aangesloten netwerkonderdelen zien (en bestanden en printer delen), maar ik zie niet of er - zoals ik dat op de XP notebooks wel zie, bij Netwerkverbindingen - een fysieke verbinding is met het internet via de XP desktop. (Weet jij hoe en of ik dat kan zien? Dan weet ik in elk geval of ik met de W98SE net zo ver ben als met de XP notebooks.)

  Voor de goede orde: de notebooks hebben ook ingebouwde 56k6 modems, maar ik heb geen inbelverbindingen aangemaakt (doe ik dat wel, dan pakt ie het ingebouwde modem als draagmoeder en dat wil ik natuurlijk niet) Idem dito voor de W98SE.

  Zit het hem in de protocollen? Op de W98SE had ik aanvankelijk ook NetBEUI gedefinieerd, later verwijderd. Moet ik op de W98SE handmatig een standaard gateway definieren? Het IPadres van de XP-desktop? Je ziet, ik heb me er in verdiept, maar mijn chakra's staan nog niet allemaal dezelfde kant op.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.