Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Lan-Party organiseren

Anoniem
Ochem@n
16 antwoorden
 • Zo rond de kerstvakantie hoop ik een LAN-party te organiseren waarbij ongeveer 20 deelnemers aan zullen meedoen.

  Ik had bedacht om een sternetwerk samen te stellen, maar heeft iemand nog goede ideeën voor de opstelling die ik zou kunnen maken?

  Het is natuurlijk logisch dat iedereen die mee doet zijn eigen systeem mee neemt.

  Ik ga, denk ik, een switch van 3Com gebruiken en ik neem een P4-2,4 Ghz als server.

  Als iemand nog een paar goede opmerkingn heeft over het opzetten en cofigureren van een LAN-party dan hoor ik het graag van jullie!

  Mzzl

  P.S. Weet iemand nog een goede locatie om een LAN-party te houden? Het liefst in de regio Utrecht.
 • Kijk eens in de nieuwe tips en truks. :lol:
 • Om te voorkomen dat je een complete administratie moet gaan bijhouden wie welk IP nummer heeft/krijgt kun je wellicht op die server DHCP draaien. http://home.t-online.de/home/hanewin/dhcp-e.htm
 • Ik heb het meteen gedownload en ga het ook meteen ff uitproberen.

  Thanx.

  P.S. Hebben julie nog meer ideën of opmerkingen?
 • 1) zorg voor wat reserve materiaal zoals netwerkkaartjes, kabels etc
  2) ieder moet dezelfde versie van de te spelen games hebben, zorg voor de laatste updates
  3) zorg dat ieder zijn OS in orde is, LINUX en Windows bv is ellende, ook XP NTFS en XP FAT 32 gaat niet lekker (niet dus)
  4) zorg voor voldoende chips en cola (bier?) :wink:
 • [quote:af6d4b8393="Ochem@n"]3) zorg dat ieder zijn OS in orde is, LINUX en Windows bv is ellende, ook XP NTFS en XP FAT 32 gaat niet lekker (niet dus)
  4) zorg voor voldoende chips en cola (bier?) :wink:[/quote:af6d4b8393]

  Sorry voor de late reactie.

  Maar wat is er dan aan de hand met XP NTFS en FAT? Gaat dat helemaal fout of is er iets anders aan de hand?

  En dat van dat bier en cola.. Dat had ik al helemaal ingepland :lol:

  Thanx alvast
 • bestanden uitwisselen gaat dan niet agv verschillende bestandssystemen,
  pc 's niet onderling benaderbaar voor zover ik weet. of er moet een foefje voor zijn
 • [quote:19adefa9db]bestanden uitwisselen gaat dan niet agv verschillende bestandssystemen,
  pc 's niet onderling benaderbaar voor zover ik weet. of er moet een foefje voor zijn
  [/quote:19adefa9db]
  Dit is dus B@#$SH%T.
  Bestandsuitwisseling vindt plaats op basis van NETBIOS via het geinstalleerde protocol (TCP/IP, NETBEUI, IPX/SPX). De daadwerkelijke toegang tot het bestandsformaat (FAT, FAT32, NTFS) wordt uitgevoerd door het systeem zelf en staat dus LOS van het transport.
 • dus de gedeelde bestanden op de pc's in een netwerk, FAT 32 en NTFS doorelkaar, zijn zichtbaar en vrij te benaderen om bv mappen van games van elkaar op te halen?
  dit is op een LAN-party nogal essentieel
  de communicatie gaat wel heb ik van je begrepen :oops:
 • Yep.
  Onder W2k/XP wel even de evt. toegangsrechten controleren, anders kan een party-genoot er of niet bij, of per ongeluk weggooien :x
 • weer wat geleerd dus :wink:
 • toch nog even terugkomen op mijn eerdere (onjuiste) antwoord betreffende de evt te verwachten problemen met NTFS en FAT 32

  lees vandaag in een bekend computerblad (PC Magazine)
  citaat:
  "Maar als u schijven deelt in een netwerk met Windows 9X (of in een dual boot) houd er dan rekening mee dat de NTFS-indeling
  niet herkend wordt"

  een schijf delen is dus wat anders dan een PC delen realiseer ik nu
 • Als een blad als PC-magazine dit daadwerkelijk in een artikel plaatst, is het toch wel heel slecht gesteld met de kennis van de auteur van het artikel. Het zou betekenen dat Linux, Unix, IBM, NT4, W2k en Win9x machines in een netwerk niet met elkaar zouden kunnen communiceren.
  Ik ga er maar vanuit dat de vergissing gebaseerd is op het gegeven dat Win9x op een dualboot machine de, op dezelfde machine NTFS geformatteerde partitie(s), niet kan benaderen.
 • Ruud de Wit//
  staat in de laatste nieuwe overigens
  een soortgelijk verhaal heb ik aangegrepen om mijn reply te posten, zeker omdat ik ook zelf eens de nodige probs heb gehad op een (beperkte) LAN-party, kreeg pc's maar niet zichtbaar enzo.
  zo zie je maar, wat is wijsheid?
  niet om te slijmen maar heb toch over het algemeen een hoge pet op van de meeste ouwe rotten in dit forum, zijn toch immers de hobbyisten ipv de "broodjournalisten"
  hoewel, dat is niet aardig :oops:
 • Goed even wat zaken opsommen:

  Over het gedeelte over NTFS/win9x. Wat ze eigenlijk bedoelen is dat wanneer je een harde schijf fysiek koppelt aan een win9x machine je deze partitie niet kunt benaderen. Oke het is wel mogelijk, maar dan met speciale software. Wat ze waarschijnlijk willen zeggen (maar erg knullig uitgelegd hebben) is dat NTFS werkt op basis van bepaalde rechten.
  Wanneer je bijvoorbeeld een map "test" aanmaakt op een systeem met NTFS, dan kun je daar bepaalde gebruikers toegang tot geven. Bijvoorbeeld:

  "testgebruiker" met het password "test1" heeft toegang tot de map "test".
  Wanneer je nu met een win9x machine via het netwerk naar de computer met ntfs wilt browsen, zul je op die win9x machine in moeten loggen als:

  "testgebruiker" en password "test1". Je kan dan in de map "test" komen van de andere computer. Dit betekent dus dat wanneer je bepaalde rechten op een systeem zet dat alle gebruikers in moeten loggen met die username en wachtwoord.

  Over het probleem linux, mac en andere OS'en in een netwerk maakt totaal niet uit. Ze moeten wel dezelfde taal spreken om met elkaar te kunnen communiceren en dat kunnen ze zeker anders zou het internet niet werken. Het internet bestaat namelijk uit vrijwel alle OS'en die je maar kunt bedenken.

  Als je een LAN party organiseerd zul je bijvoorbeeld ook tegen linux aanlopen. Heel veel game servers op internet draaien namelijk onder linux. Vandaar.

  Suc6
 • [quote:e06caace20]kreeg pc's maar niet zichtbaar enzo[/quote:e06caace20]
  Het 'elkaar zien' in je netwerk omgeving heeft te maken met de 'master browser' van je netwerk. Op het moment dat een PC een overzicht wil hebben van de systemen in het netwerk, wordt er gezocht naar de 'master browser' die dit overzicht zou moeten leveren. MS heeft bedacht dat in een gemixte OS omgeving de 'master browser' wordt toegekend aan (in deze volgorde) de PDC (of bij W2k de DC met de master catalog), BDC, NT/XP station, Win9x.
  Het probleem ligt bij de Win9x machines die (bug) van mening zijn (en blijven) dat ze de 'master browser' zijn.
  Dit resulteert in een NT/XP machine die alle PC's ziet en vervolgens een 'verkiezing' afroept om zijn 'master browser' schap toe te kennen.
  Een van de Win9x machines blijft van mening dat ie de MB is en zal de XP/NT machine ook niet in de lijst opnemen.
  Als je snelle PC's hebt gaat het bij Win9x machines met alleen TCP/IP (en zonder WINS server) ook nog eens mis doordat bij de TCP/IP detectie naar de MB op een netwerk een aantal clockcycli i.p.v. een vaste tijd wordt gewacht totdat de MB antwoordt geeft.
  Dit resulteert in allerlei problemen met het wel/niet/gedeeltelijk 'zien' van stations op een TCP/IP Win9x netwerk.

  Oplossing: Installeer een WINS server of:
  Schakel onder de eigenschappen van bestands-en printerdelen van de Win9x machines het 'automatisch' bladeren uit. (ofwel voorkom dat de Win9x machine MB kan worden)
  Installeer het IPX protocol en (onder Win9x) zet in de eigenschappen NETBIOS aan. (dit voorkomt het MB detectie timing probleem)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.