Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Uitgebreid thuisnetwerk

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Al enige tijd hebben wij een uitstekend werkend coax ethernet met daaraan ca. 10 systemen en een printerserver. Dit alles is via een tot router omgebouwde 486 onder Freesco aangesloten op een kabelmodem (chello).
  Die 486 kost per jaar echter tegen de € 100,- aan stroom en zal ook wel niet het eeuwige leven hebben.
  Dus wordt binnenkort een "echte" router aangeschaft.
  Daarmee is het dan tevens (vrijwel) noodzakelijk geworden om over te stappen op UTP-bekabeling (cat 5), aangezien routers met coax aansluiting toch wel erg zeldzaam (en relatief duur) zijn geworden.

  [i:b575cc4e55][b:b575cc4e55]Maar nu de vraag:[/b:b575cc4e55][/i:b575cc4e55]
  Het liefste zou ik op elke verdieping (beneden, boven en zolder) een hub (of switch?) plaatsen. En die onderling "doorlussen" vanaf de router in de meterkast beneden.
  Kan dat?
  Is dat verstandig (gezien bijv. de snelheid van het netwerk)?
  Moet ik dan hubs of switches gebruiken (of allebei)?
  Kan ik e.e.a. inderdaad doorlussen (va de uplink poorten)?
  Of kan ik toch beter alle systemen in huis op één 10-poorts switch aansluiten die dan zelf op de router (al dan niet met ingebouwde eigen switch) is aangesloten?

  Ik heb vanmorgen al eens bij een paar boekhandels rondgeneusd, maar geen geschikte boeken over het onderwerp gevonden. Óf die boeken zijn veel te simpel (hooguit wordt de term uplink een keer [i:b575cc4e55]genoemd[/i:b575cc4e55]), óf ze zijn heel dik, ingewikkeld en vooral heel duur. Heeft iemand een tip voor een geschikt boek over deze materie?
  Op (nederlandstalig) internet heb ik ook zo gauw geen antwoorden op mijn vragen kunnen vinden.

  [i:b575cc4e55]Alvast bedankt voor reacties[/i:b575cc4e55]
  Kees
 • wat jij zegt kan wel, je kunt gewoon een router vooraan neer zetten, en daarna een switch en daarna ook gewoon weer een switch, eraan gooien..
  Maar, ik denk wel dat je met een gedeelte snelheids verlies te maken hebt.. En dat heb je niet zodra je alles rechtstreeks vanaf de router zou komen..
  Voor zover ik weet heb je maar 1 keer je uplink nodig, maar dat durf ik je niet 100% zeker te typen.. Maarja, dat is eigenlijk gewoon een kwestie van een schakelaartje omzetten..
  Persoonlijk ga ik voor het merk "lancom", maar dit is niet voor ieders
  budget..
  Ik meende dat bijv. sweex ook leuk spul heeft voor weinig geld..

  Groeten Gerwin..
 • Bedankt, Gerwin!
  Je helpt me weer een eindje verder.

  Probleem is onder meer dat het gaat om ca. 8 systemen en een printerserver. Bovendien zit het er in dat dat in de toekomst nog wat meer kan worden ook. Voorzover mij bekend zijn er geen (betaalbare) routers met veel meer dan vier of misschien 6 poorten(?). Daar komt dan ook nog bij dat er dan heel veel hele lange kabels moeten worden gelegd met alle problemen vandien.

  Ik heb nog wel gedacht om aan een router met bijv. 4 poorten rechtstreeks 2 of 3 switches te hangen die dan elk op hun beurt elk 3 of 4 systemen kunnen bedienen. Het is dan met wat moeite zelfs nog wel mogelijk om de nieuwste en meest gebruikte systemen alle op één switch aan te sluiten.
  Hiermee zouden dan een paar doelen bereikt kunnen worden:
  1. Juist die belangrijkste systemen kunnen dan optimaal [i:55c610866f]met elkaar[/i:55c610866f] communiceren.
  2. De bekabeling blijft nog enigszins beperkt.
  3. De communicatiesnelheden met het internet hoeven niet in gevaar te komen. Immers, de communicatiesnelheid die met het internet mogelijk is ligt (voorlopig) toch vele malen lager dan de 100 Mb/s die in het lokale ethernet gehaald kan worden, dus zelfs als bijv. met 4 systemen tegelijk via dezelfde switch (en het kabelmodem) met het internet gecommuniceerd wordt, is het netwerk binnenshuis niet beperkend voor de max. te halen snelheid naar het internet, maar is de zwakste schakel (de verbinding met) het internet.

  Denk ik……
  Maar ik ben maar een simpel mens en heb op het gebied van switches en hubs geen enkele ervaring, dus waarschijnlijk denk ik verkeerd. Vandaar mijn vragen. En er moeten toch meer mensen zijn die dit probleem al een keer hebben opgelost.

  Sweex was ik al tegengekomen in recente tests, dus daar heb ik al een oogje op.
 • Wat je wilt kan op zich wel. Ik vind het ook nog niet zo'n slechte oplossing. Misschien dat je nog een wat oudere 3Com 8-poorts hub kan bemachtigen met coax aansluiting (Tijdens de HCC-dagen heb ik zo'ding gekocht). Dan kun je een deel van het oude netwerk handhaven. Mijn voorkeur is om waar dat zinvol is, op UTP bekabeling over te stappen. Hoeveel aansluitingen heb je per verdieping nodig?
 • Nieuwe kabels leggen kan altijd nog !

  Nee, ik begreep je probleem al een beetje en dat is het voordeel met coax t.o.v. utp.
  En nu is het een kwestie van de kabels vervangen en klaar..
  Anders blijf je in het begin bezig met kabels trekken (als je alles vanaf je router zou laten komen)enzo, en voor het internet en gewoon netwerk verkeer, merk je er nix van..
  Ik zat alleen theoretisch te denken, dat wanneer je op
  punt 1 een switch hebt,
  via die switch ga je naar een 2e switch
  als er dan meerdere mensen van de 2e switch naar de eerste willen, en ze willen dat tegelijk dat ze dan de snelheid moeten delen..
  Maarja dan is de vraag wanneer gebeurt daten is 50mb/s niet snel genoeg ?
  Maar ik zou gewoon een lekkere simpele router nemen, ookal heb je maar 1 poort, als je er daarna een switch aan gooit, dan ben je evengoed van je probleem af tenzij je zulk snel internet hebt dat je boven de 100Mb/s uitkomt dan heeft het weer effect..

  Groeten Gerwin..
 • Ik ben toch blij dat mijn eigen ideeën toch niet helemaal verkeerd schijnen te zijn en met jullie suggesties moet ik nu toch een heel eind kunnen komen.
  Wordt nog een heel klusje….!
  Een overweging is inderdaad om te beginnen met een hub met coax aansluiting - bijv. bij XT in Maarssen/Houten worden ze zo te zien nog verkocht voor een redelijke prijs (ca. € 35 à 40). Voordeel is dan vooral dat de ombouw van het netwerk geleidelijk kan plaatsvinden, maar daartegenover staat dat dat ding binnen een jaar definitief op de zolder zal belanden en da's zonde van de centen.
  Bovendien vraag ik me af of dat wel goed gaat met al die doosjes achter elkaar….:
  Kabelmodem >> Router >> "Coaxhub" >> Thuisnetwerk
  Zouden snelheid en betrouwbaarheid daar niet erg onder gaan leiden?
  En als het toch moet gebeuren… tenslotte krijg ik toch sterk de indruk dat er onderhand niets meer te krijgen is voor coax (bijv. printerservers) en als dat al zo is dan is het schreeuwend duur!

  Ik ga binnenkort maar eens aan de slag - het hoeft ook niet persé vandaag, die oude 486 snort nog wel even (hoop ik).
  Maar ik blijf wel op zoek naar een goed boek over het onderwerp - dus wie daar nog suggesties voor heeft - graag!
 • [quote:5947ad4a51="Kees Schelling"]Voordeel is dan vooral dat de ombouw van het netwerk geleidelijk kan plaatsvinden, maar daartegenover staat dat dat ding binnen een jaar definitief op de zolder zal belanden en da's zonde van de centen.[/quote:5947ad4a51]Als je dit nu al weet, ja! Ik heb er 15 euro voor betaald, en vanwege die 8 poorten kan ik het ding zeer universeel gebruiken. Voor een gewoon netwerk en internet heb ik meer dan genoeg aan 10Mb/s. ALs je netwerkkaarten wilt gaan vervangen, dan zou ik het geld daarvoor gebruiken.
  [quote:5947ad4a51="Kees Schelling"]Bovendien vraag ik me af of dat wel goed gaat met al die doosjes achter elkaar….:
  Kabelmodem >> Router >> "Coaxhub" >> Thuisnetwerk[/quote:5947ad4a51]Hmm? Bij mij is dat ook de thuisconfiguratie. De 100 Mbit systemen zitten op de router/switch. En de 4e aansluitingen gaat naar de 10Mbit hub.
  [quote:5947ad4a51="Kees Schelling"]Zouden snelheid en betrouwbaarheid daar niet erg onder gaan leiden?[/quote:5947ad4a51]Als het huidige netwerk nu snel genoeg is, nee. En anders misschien. Kijk zolang de computers 10 Mbit kaarten hebben, maakt het allemaal weinig tot niets uit. ALs alle computers al 100 Mbit gebruiken dan ligt het wat anders. Als je geen netwerkkaarten gaat vervangen blijft alles toch 10 Mbit … Ik heb nog geen 100Mbit kaart gezien met coax …
  [quote:5947ad4a51="Kees Schelling"]En als het toch moet gebeuren… tenslotte krijg ik toch sterk de indruk dat er onderhand niets meer te krijgen is voor coax (bijv. printerservers) en als dat al zo is dan is het schreeuwend duur![/quote:5947ad4a51]Niet van toepassing als je een router/4-port switch en bijvoorbeeld een 8poorts/coax hub hebt. Dat kan gewoon op UTP, je hebt dan tenstlotte de mogelijkheid dat alvast gebruiken. Zolang je 10 Mbit kaarten in het netwerk hebt, heeft een 10Mbit hub echt nog wel zin.
  Succes!
 • Maar stel, je hebt een 10/100 Mb/s Switch hebt waarop zowel systemen zijn aangesloten met een 10 Mb/s en met een 100 Mb/s ethernetkaartje.
  Dan is het toch wél zo, dat twee 100 Mb/s met elkaar kunnen communiceren op 100 Mb/s, ongeacht het feit dat er op die switch ook 10 Mb/s kaartjes zijn aangesloten? (Die zouden dan volgens mij zelfs, [i:5812c37edc]gelijktijdig[/i:5812c37edc], ook nog onderling op 10 Mb/s moeten kunnen communiceren?

  Overigens, na het volgen van de discussie is het misschien toch wel een goed idee om nog gauw even (nu het nog kan) dat 8 poorts 10 Mb/s hubje met coax aansluiting te bestellen… Inderdaad altijd handig en je kunt er maar beter [i:5812c37edc]mee[/i:5812c37edc] dan [i:5812c37edc]om[/i:5812c37edc] verlegen zitten!
 • zou voor 10 pc tjes niet gaan lussen….alle clients op switch aan sluiten …switch naar router….heb zelf zeer goede ervaringen met de zyxel 310
 • Maarja, ik ken het wel alle kabels zijn mooi weg gewerkt en met een beetje pech niet door een buisje ofzo om dan alles los te gaan halen, is een switch niet helemaal de oplossing.. plus dat wanneer die 10 pc's op een rijtje heeft staan dan heeft hij in het begin een leuke bos met kabels + hij heeft ook geen zwaar netwerk verkeer dus is meer dan 10mb/s niet nodig.. Maarja de vraag is gewoon of je er wat werk van wil maken ja/nee..

  Groeten Gerwin..
 • Ik had mijn vraag toch ook nog gesteld bij Sitecom en hoewel het antwoord in lijn ligt met wat jullie al aangaven, geef ik het hierbij toch nog maar even door:

 • Wij hebben hier thuis een EDIMAX dhcp routertje waar, 2 switches, en 2 hubs opzitten. Ook bij elkaar een PC of 10. Het werkt allemaal perfect. De meest gebruikte pc's zitten direct op de router, de rest op een achterliggende switch. Wat ze bij sitecom zeggen is idd wel waar. Maar een kabelinet verbinding komt binnen met MAX 10mbps. Als je netwerk 100mbps is kun je 10pc's door hetzelfde kabeltje laten lopen en nog een snelheidsverlies hebben. (in de perfecte situatie dan, je zult altijd een beetje verlies hebben omdat de andere pc's ook bandbreedte gebruiken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.