Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Splitser voor crosskabel?

Anoniem
mecvo
24 antwoorden
 • Sinds een paar dagen hebben wij die leuke nieuwe pc van de aldi. Na een hele avond ploeteren (terwijl t een 1-minuut-kwestie was.. :roll: )heb is het mij gelukt om ook op de nieuwe internet via de kabel tot stand te krijgen. Alleen nu wil ik graag op allebei internet want om de hele tijd onder de tafel te kruipen en kabeltjes te wisselen is niet handig en daarnaast wil ik data en printers delen.
  Nu heb ik na informatie te hebben gezocht een crosskabel gekocht want dat zou voor twee pc's voldoende zijn. Alleen lag mijn IQ op het moment van kopen niet echt hoog denk ik want ik weet nu niet hoe ik m moet aansluiten want in de oude zit dus zo'n gat waar die plug van kabelinternet in moet, en in de nieuwe ook. Maar nu heb ik dus 3 plugs en 2 gaten… kan ik dan in een van die gaten een splitsgeval (aan mijn taalgebruik zou men kunnen afleiden dat ik hier geen verstand van heb…) steken waarik dan EN een netwerkkabelplug in kan steken EN de kabelinternetplug? Of hoe moet ik dit oplossen?
  Op de oude pc zit trouwens Win98 en de nieuwe WinXP, zou dit verder nog problemen kunnen veroorzaken als ik het kabelgedoe in orde krijg?
  Alvast bedankt voor de reactie
 • Extra netwerkaartje of een router/switch o.i.d. gebruiken.
 • Extra netwerkaartje of een router/switch o.i.d. gebruiken.
 • Routertje kopen is makkelijkste oplossing. (misschien niet goedkoopste)

  Groeten ruurd
 • [quote:b51b117e6c="ruurdfeitsma"]Routertje kopen is makkelijkste oplossing. (misschien niet goedkoopste)[/quote:b51b117e6c] Mee eens. Wat kosten betreft, hmm:
  1. Netwerkkaart 30 euro, kabel 5-10 euro + stroomkosten computer voor internet delen 100-200 euro per jaar(?)
  2. Router/switch 60 euro, kabel 5-10 euro + stroomkosten router/switch

  Bij optie 2 kan je in principe de crosskabel blijven gebruiken als die in de uplink poort gaat. Doe je dat niet dan heb je niet 1 maar 2 gewone kabels nodig.
 • Bedankt voor de reacties, maar waar komt die router/switch dan aan en wat is het verschil tussen die twee? En waarvoor is die kabel en wat voor een kabel moet dat zijn?
 • De router/switch is een kastje met 2 functies:
  - Een buffer tussen het www en het thuisnetwerk (router functie die ook zorgt voor internet delen)
  - De switch (vaak 4 poorten, dus geschikt voor bv 4 computers), zorgt er voor het eigenlijke thuisnetwerk. De switch zou ook een hub mogen zijn.

  Zo'n kastje heeft een WAN aansluiting die bedoeld is voor de internet verbinding (bv van ADSL of kabel modem). De andere 4 (soms 5) aansluitingen zijn voor het thuisnetwerk. De 5e is bij mijn router/switch een uplink poort die gekoppeld is aan 1 van de andere 4 poorten. De uplink poort is bedoeld voor het doorlussen naar andere hubs of switches. Op zo'n poort mag overigens ook een computer worden aangesloten.

  Aangezien je 2 computers hebt, heb je 2 kabels nodig om de computers met het kastje te verbinden. De internet kabel gaat dus in de WAN poort.
 • Ok dankjewel.
  Dus als ik het goed begrijp moet ik een router/switch kopen waar de kabelinternetdraad in moet en ik heb al 1 crosscable, moet ik er dan nog 1 kopen?
 • [quote:36e495be69="mecvo"]Ok dankjewel.
  Dus als ik het goed begrijp moet ik een router/switch kopen waar de kabelinternetdraad in moet en ik heb al 1 crosscable, moet ik er dan nog 1 kopen?[/quote:36e495be69] Je moet er in ieder geval 1 gewone (niet cross) kabel bijkopen. Je mag er ook 2 (niet cross) kopen. Die ene cross-kabel zou je eventueel nog kunnen gebruiken via de uplink poort. Wel even opletten hoe dat werkt. Meestal te zien aan het lampje dat wel/niet gaat branden voor de betreffende poort. SOms moet je de kabel in een andere connector steken, soms moet je een schakelaar omzetten.
 • Ok, dan ruil ik die crosscable wel gewoon in voor twee andere niet cross kabels. Wat voor een kabels moeten dat dan wel zijn?
  Super bedankt voor de reacties iedere keer!
 • Gewoon netwerk kabels kopen met de juiste lengte.
  Deze heten technisch gezien patch kabels (met zachte kern). Deze kabels worden i.h.a. voor korte afstandjes gebruikt en zijn erg soepel. Maarre, langere afstanden (10 meter) gaan ook prima. Deze kabels kun je eigenlijk overal kopen (ook bij de Hema en sommige bouwmarkten). De kabels die in de wanden en zo worden gelegd, hebben i.h.a. een harde kern. Deze zijn stugger en wat sterker. Meestal koop je die kabel per meter of per rol bij de echte speciaalzaak.
 • Ik heb vandaag een router gekocht. Hij was iets duurder dan 60 euro, nl 80 euro, maar dat maakt me weinig uit. Na lang ploeteren is het me gelukt om op beide computers internet te krijgen. Nu lukt t me alleen niet om gegevens en printers te delen. Op de oude pc (win98) kan ik niet klikken op het icoontje van Volledig Netwerk. Hij geeft dan de foutmelding: Kan het netwerk niet doorzoeken. Kan geen toegang krijgen tot het netwerk. Zie de Help-index, bij probleemoplosser Netwerk, voor meer informatie. Maar bij Help kan ik niets vinden dat me kan helpen. De nieuwe pc (WinXP) ziet de andere pc wel, maar kan de gedeelde printer niet vinden en ook de bestanden niet… En hij geeft de naam wel weer maar kan er geen verbinding mee maken zegt ie….HELP(alweer..)!
 • Of een Windows aanmeld probleem of het bestandsdelen is nog niet goed geïnstalleerd. Is de Client voor Microsoft Netwerken geïnstalleerd?
 • Ja volgens mij wel. Hij staat in het rijtje van geïnstalleerde netwerkonderdelen in het tabblad configuratie van de eigenschappen van netwerkomgeving. Ook staat hij onder primaire netwerkaanmelding.
  Ik kan dat 'Volledig Netwerk' helemaal niet openen. Ligt dat misschien ergens anders aan dan?
 • Ok, ik heb dat laatste al opgelost (applaus :) ). Ik doe bij het aanzetten van de computer altijd op annuleren klikken, maar als ik het wachtwoord invul, doet hij dat niet, dan kan ik m openen. Alleen kan de nieuwe pc geen verbinding maken met de ouwe maar hij heeft de naam wel gevonden. De ouwe ziet de nieuwe niet eens…
 • [quote:16544b8f3c="mecvo"]Ok, ik heb dat laatste al opgelost (applaus :) ). Ik doe bij het aanzetten van de computer altijd op annuleren klikken, maar als ik het wachtwoord invul, doet hij dat niet, dan kan ik m openen. Alleen kan de nieuwe pc geen verbinding maken met de ouwe maar hij heeft de naam wel gevonden. De ouwe ziet de nieuwe niet eens…[/quote:16544b8f3c] Inderdaad applaus! SOms is het een kwestie van geduld. Je weet nu dat de kabels en kaarten en zo okay zijn. Nu de instellingen nog verbeteren. Soms moet je nog wat extra's doen. Wat voor soort foutmelding verschijnt er als je op het computer symbooltje klikt? Heb je al een station gedeeld.
 • Ik krijg als ik verbinding wil maken met de nieuwe op de nieuwe deze melding:
  //Computer1 is niet toegankelijk. U hebt mogelijk niet de juiste machtigingen voor deze netwerkbron. Neem contact met de beheerder van de server op als u wilt weten of u toegangsmachtigingen hebt.
  Kan het netwerkpad niet vinden.
  Computer1 is de naam van de ouwe pc (ja ik weet t, heel origineel die naam). Die ouwe kan de nieuwe helemaal zien. Als ik op Volledig Netwerk klik(wat nu dus wel kan als ik met wachtwoord inlog) staat daar verder niets in. Onder Volledig Netwerk staat Computer1. Als ik daar op klik zie je de map die ik op Computer1 deel en de printer die ik wil delen.
  Ik denk dat er iets op de ouwe mis is want die nieuwe kan m wel vinden maar niet openen en die ouwe kan niets vinden. En ik heb de naam van de ouwe aangepast en dat ziet de nieuwe wel.
  Als ik ook op de printer klik in de map Computer1 dan staat er:
  Voordat u //Computer1/Printer1 kunt gebruiken moet deze worden geïnstalleerd op uw computer. Wilt u deze door Windows laten installeren en doorgaan met deze bewerking?
  Als ik dan Ja klik en ik volg de stappen dan print ie nix en voegt ie een nieuw pictogram in de map Printers met 'kopie' achter de naam. Oftwel, ik zie t niet echt meer zitten…
 • Welk merk en type printer betreft het? Soms is de printer een probleem, bijvoorbeeld HP710C. De oplossing is het netwerkpad aan te passen. Verder heeft Win98 een andere driver nodig dan W2K of WinXP. Ook op te lossen, of een OS installeren die drivers van verschillende OS'sen aan kan. Of de printer gewoon installeren op de computer en later de LPT1 toewijzing veranderen in het gewenste netwerkpad. Oh ja, zorg dat de naam maximaal 8 letters is zonder bijzondere lettertekens (zoals een spatie). Niet zo gauw opgeven, hoewel kost soms inderdaad wel erg veel tijd … :roll:
 • Het is de HP 3816. Hoe los ik het netwerkpad probleem dan op? En welke driver is waarvoor nodig en waar haal ik die vandaan? Moet ik dat van de cd die bij de router zat halen? In het boekje stond nl dat ik die in principe niet nodig had.
  Dat van die naam gaf hij zelf al aan, dus daarom ook Computer1 en Computer2. Maar dat is wel meer dan 8 tekens, moet ik dat veranderen dan?
 • [quote:3f93389663="mecvo"]En welke driver is waarvoor nodig en waar haal ik die vandaan? Moet ik dat van de cd die bij de router zat halen? In het boekje stond nl dat ik die in principe niet nodig had.[/quote:3f93389663]De driver die je nodig hebt moet geschikt zijn voor het besturingssysteem dat je gebruikt. De Win98 computer gebruikt dus een andere driver dan de XP computer. Dus in principe moet je ook 2 drivers installeren. Meestal gebeurt de installatie vanaf de server computer (de computer met de printer). Maar ja, als dat de Win98 computer is, dan kan de XP computer daar niks mee.
  [quote:3f93389663="mecvo"]Dat van die naam gaf hij zelf al aan, dus daarom ook Computer1 en Computer2. Maar dat is wel meer dan 8 tekens, moet ik dat veranderen dan?[/quote:3f93389663]Nee, zo erg is het niet. Ik bedoel de naam van de printer. Als de printer op computer1 zit dan moet op computer2 het pad dus zijn: \\Computer1\Printernaam
  In Printernaam mogen geen rare tekens zitten, verder "moet" dat deel dus gewoon 8 letters of minder zijn.

  Voor een HP710C moet ik dat pad voorafgegaan worden door een "DOS" toevoeging: LPT2:
  Ik denk niet dat jij dat hoeft te doen, maar dat weet ik dus niet zeker.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.