Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Diverse netwerkvraagjes........

Anoniem
None
3 antwoorden
 • In de wazige wereld van de netwerken voel ik mij duidelijk een leek. Ik hield het altijd ver van mij af maar kom er nu niet meer onderuit. Ik heb enkele dagen geleden de stoute schoenen aangetrokken en mijn twee pc's verbonden via twee netwerkkaarten met een cross-cable. Dit om ADSL via mijn USB-modem te kunnen delen. Hoofd pc draait onder XP, andere onder 98. Loopt tot mijn stomme verbazing allemaal prima, alleen jammer dat ik nog steeds (zie mijn vraag elders in deze rubriek) mijn firewall Zonealarm (geldt ook voor McAfee) niet op maximale beveiliging kan zetten omdat de tweede pc dan niet wordt toegelaten op internet.

  Nu denk ik te begrijpen uit andere onderwerpen op dit forum dat beide pc's een uniek IP-adres (vindt ik ook een vààààg gebeuren dat ge-ip) moeten hebben. Bij mij hebben beide pc's echter hetzelfde adres, althans, volgens de site van Symantec waar ik mijn fire-wall on-line heb laten testen. Is dit nou goed of geeft dit nadelen, bijvoorbeeld voor het instellen van de fire-wall.

  Verder lees ik op dit forum af en toe iets over een software-matige router. Het principe van een hardware-matige ken ik zo ongeveer, maar wat is in vredesnaam een software-matige. Ik vraag mij af of dit interessant is, ik heb zelf immers geen router.

  Wat is nu exact een "server". Op mijn werk zit ik ook op een netwerk. Mijn "stand alone" draait onder XP, de server onder 2000. Wat is nu het verschil tussen een netwerk zoals op mijn werk mét "server" en mijn thuisnetwerk zónder "server", of is mijn hoofd pc thuis nu ook een volwaardige "server".

  Bij ons vorige netwerk (nog steeds op het werk dus) had ik in mijn pc een modem (56-kaatje) waardoor ik rechtstreeks vanuit mijn pc kon faxen (deed ik met Snappy Fax). Reuze handig.
  Op het huidige netwerk heb ik geen modem meer want alles, ook internet, gaat via een ISDN-modem die op de server zit. Zelf denk ik niet dat ik dus nog kan faxen maar wie weet is deze gedachte onterecht. Deze vraag geldt ook voor thuis sinds ik ADSL heb, ook dan kan ik volgens mij niet meer faxen.

  Als iemand een hele sociale bui heeft hoop ik op deze manier mijn grijze vlakken iets bij te kunnen kleuren, in ieder geval alvast bedankt.
 • Tja, dit zijn wel heel veel vragen, ik kan wellicht op een paar wel andwoord geven.

  Een server is de computer die alle computers in het netwerk beheert. Deze staat aan het begin van het netwerk. De computer waar jou internet verbinding op staat is de server. (of de host) de andere computers zijn de clients. Er is dus weinig verschil met het netwerk op je werk, en het netwerk thuis. Bij beide netwerken is er een server.

  Een softwarematige router is een programmatje dat je op beide computers installeert. Het programma op de host (server) zorgt er voor dat alle client computers op internet kunnen. Via de client kun je dus gewoon verbinding maken met internet, terwijl de internetaansluiting op de host computer zit. Maar dit is ook al een beetje ingebouwd in windows, en dat gebruik jij nu. Omdat je ASDL hebt kun je altijd online blijven, en hoef je de verbinding niet te verbreken. Met het windows programma is het moelijk om de verbinding te verbreken vanaf de client computer. Deze softwarematige routers zijn dus gewoon een stuk beter dan de manier waarop windows de internetverbinding deelt. Bij somigge proggies kun je ook een firewall er bij krijgen, die dus niet problemen geeft bij het delen van de verbinding. Kijk eens op www.sygate.com voor een goede softwarematige router.

  En dan nog over dat faxen op de client, volgens mij moet je met Sygate wel kunnen faxen, omdat je dan wel in kunt bellen. Maar ik heb zelf (helaas) geen ASDL dus verder kan ik de vraag niet beantwoorden

  suc6
 • Kijk, en zo worden we langzaam aan weer een stukje wijzer. Ik ga met deze info eens even het e.e.a. uitproberen.

  Hartelijk dank voor je antwoord!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.