Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

ADSL lijn beveiligen tegen blikseminslag/inductie?

Anoniem
drupke
3 antwoorden
 • Hallo,

  Als verse ADSL-gebruiker, vraag ik me af of het verstandig is om de ADSL-aansluiting te beschermen tegen blikseminslag. Ik gebruik voor mijn systeem zo'n 220V verlengdoos met een overspanningsbeveiliging en ik ontdekte daar ook een in- en uitgang op voor een telefoonstekkertje, waardoor de telefoonaansluiting ook beschermd zou kunnen worden tegen blikseminslag. Ik zou hierop dus mijn ADSL modem kunnen aansluiten, maar misschien is dit middel erger dan de kwaal?
  Ik heb ook nog nergens iets gelezen over ADSL en blikseminslag, terwijl ik me toch kan voorstellen, dat de schade in een dergelijk geval niet onaanzienlijk zou zijn…Wie weet meer?
 • In je kontaktdoos zit een zgn mosfet-chip,als de spanning opeens
  hoger wordt brandt ie door,echter deze beveiliging treedt pas in
  werking als het eigenlijk al te laat is!
  Ik gebruik ze zelf ook,maar het is beter als niets!

  En wat betreft je adsl-modem kan je er beter helemaal niet op
  aansluiten,maar gelukkig komt blikseminslag relatief zeer weinig
  voor!
 • De steker eruit halen is het allerbeste. Bij een directe inslag kan je het zelfs met zo'n beveiliging schudden. Maar beter iets dan niets. Zelf woon ik in Almere en ik dacht dat daar het risico wel meeviel. Pas toch nog een huis beschadigd door bliksem (brand), dus ja, er is ook in een grote plaats een zeker risico. Ligt er wel aan waar je woont, mijn ouders wonen op zandgrond. Als bij hun het grondwater zakt tot onder het niveau dat de kabels (telefoon, elektriciteit en zo) liggen, dan hebben ze een extra risico. In de afgelopen 20 jaar, laten we zeggen 4 maal te maken gehad met schade tengevolge van een inslag binnen een straal van 1 km. De telefoonlijn is bij hun risicofactor nummer 1! De groep die een verbinding heeft met een schuur is risicofactor 2, leverde tot nog toe een defecte wasmachine en groepenkast op!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.