Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerkje met netwerkkaarten LEES DIT OOK

En als je een wat ouder huis hebt zoals ik (1936), kun je het blijkbaar helemaal wel vergeten. Toen bestonden er blijkbaar nog geen centraaldozen. Hier en daar een doosje, en vaak komt er alleen maar een buisleiding uit wand of plafond. En geen enkele logica in verloop van de buizen en leidingen. Ik had aarde in de keuken, en heb van ellende uiteindelijk maar een gat in de muur naar de studeerkamer geboord, en daarop een stopcontact aangesloten.

Anoniem
gerben
12 antwoorden
 • Beste computervrienden,
  Ik ben al twee weken bezig om een netwerk te bouwen tussen twee computers op XP. Twee netwerkkaartjes in de "server" een netwerkkaart in de "client". Crosslink van 15 meter lengte ertussen, alle instellingen op automatisch, internet delen aanstaan, protocollen TCP/IP, dezelfde werkgroep, unieke computernaam, maar niets werkte. Ook als ik de IP adressen handmatig had ingevoerd lukte het niet. Kabel door laten meten, deze is goed. Kortom om gek van te worden. Als ik de (client)computer naar beneden haalde en met een korte crosslink verbond met de "server" deed internet het wel, als ie weer naar boven ging deed ie het niet. Nu, na vele uren zweet bloed en tranen doet hij het boven ook!!!
  Reden: De netwerkkaartjes van de client en de tweede netwerkkaart van de server, dus de netwerkkaart die niet voor de verbinding van internet zorgt op 10 mbt full duplex zetten. Standaard staan deze dingen op automatisch.
  Probeer het maar, het werkt echt, als je dezelfde problemen als ik hebt ondervonden. Ik hoop dat ik een paar mensen blij heb gemaakt.
  Gegroet :D
 • Computers geaard?
 • Nee, maar geaarde stopcontacten zijn haast niet te vinden in een niet nieuwbouwhuis, tenzij je de computers in de keuken of badkamer zet. Ik besef wel dat het eigenlijk wel moet.
 • [quote:6f4b58c074="wibo02"]Nee, maar geaarde stopcontacten zijn haast niet te vinden in een niet nieuwbouwhuis, tenzij je de computers in de keuken of badkamer zet. Ik besef wel dat het eigenlijk wel moet.[/quote:6f4b58c074] Tegenwoordig verplicht. Maar wat oudere nieuwbouwwoningen waarin ik zelf ook woon (van 1994), tja daar dus nog niet. Maarre, dat is dus nu wel aangelegd!
  Dan verklaart dat vermoedelijk jouw problemen. Als de UTP norm zegt dat een kabel 100 meter lang mag zijn, neem dan van mij aan, dat dat ook zo is. Zelf heb ik kabels in lengte zo tussen de 5 en de 20 meter. Enne, ik kan mijn 10/100 kaarten gewoon gebruiken zonder een of andere speciale instelling. De betreffende computers staan zo'n beetje verspreid door het huis, en zitten niet op dezelfde groep (220V, meterkast).
 • Resume: Zorg voor een geaard stopcontact en zet de netwerkkaarten op 10 mbit full duplex.
 • Dit is trouwens op niet al te moeilijke wijze te testen door met een geaard verlengsnoer de computers aan te sluiten op eeh bestaand geaard stopcontact. Werkt het, dan zul je "even" een aarde draad bij moeten trekken. Meestal zitten ze wel in een centraal doos op elke verdieping.
 • De aardedraad zit in elke kamer, namelijk bij je lamp in het plafond. Het is effe zoeken, en dan kan je met een trekveer een aarde draad naar je stopcontact trekken en monteren. Heb je geen kennis die dat voor je kan doen ? of een klussende electricien ?
 • Volgens mij heeft het niets met aarden te maken. Thuis speel ik wel eens een spelletje met mijn achter buurjongen, dan gebruiken we een kabel van 60 meter en bijde pc's zijn niet geaard.

  Heb je wel goede ip adressen gebruikt? en goede subnet maskers?

  Probeer eens iets als 10.10.10.1 en 10.10.10.2 met bijde het subnet masker van 255.255.255.240.

  probeer ook of de pc's elkaar kunnen pingen.

  Hij zou het gewoon moeten doen volgens mij.

  Johan :roll:
 • Even voor de duidelijkheid. Lees het eerste bericht en je zult begrijpen dat het bij mij nu werkt doordat ik de ethernetkaarten van het netwerkje (dus niet de ethernetkaart die rechtstreeks met het adsl modem is verbonden) op 10 mps full duplex heb gezet in plaats van automatisch. Omdat veel bezoekers van dit forum problemen hebben is dit voor hen misschien een oplossing.
  Groeten. :wink:
 • [quote:f50e8fa21d="wibo02"]Als ik de (client)computer naar beneden haalde en met een korte crosslink verbond met de "server" deed internet het wel, als ie weer naar boven ging deed ie het niet. Nu, na vele uren zweet bloed en tranen doet hij het boven ook!!![/quote:f50e8fa21d] Ik vind dat je zeer gedegen te werk bent gegaan. Door de computers naast elkaar te zetten, nam je terecht aan dat de gekozen instellingen correct waren. Dus werden de problemen veroorzaakt door wat anders. In essentie vind ik dit dus een zeer goede uitstekende tip cq. test methode. Vervolgens heb je een oplossing gevonden waarmee je het netwerk ook in de rest van je huis ook werkend kreeg. Ook deze tip, suggestie kan zeer bruikbaar zijn!
  Desalniettemin ben ik van mening dat als alle hardware correct functioneert, het netwerk op 100 Mbit/s zou moeten kunnen werken. Dat dit niet mogelijk is, kan komen door de eigenschappen door een toch niet optimaal werkende netwerkkaart, storing op de kabel, ontbreken van aarde, of gewoon nog wat anders. Overigens, mijn broer heeft zelf ondervonden dat aarding van de computers kan helpen om een 100MBit netwerk aan de praat te krijgen. Enne mijn broer heeft daarvoor eerst gewoon een lang verlengsnoer met randaarde gebruikt, voordat hij zijn conclusies trok. Dat het bij de één wel uitmaakt en bij de ander niet, dan geloof ik wel. Elke situatie is weer anders.
 • [quote:758e6133a3] Elke situatie is weer anders.[/quote:758e6133a3][quote:758e6133a3]De aardedraad zit in elke kamer, namelijk bij je lamp in het plafond.[/quote:758e6133a3]
  Nou vergeet die laatste opmerking maar… <zucht> Ik heb vanaf de meterkast naar zolder de aardedraad moeten doortrekken. En dit huis is niet eens zo oud! Wat zou moeten zijn kan wel eens heel anders aangelegd zijn.
  Maar ik ben het wel eens met de stelling dat een geaard stopkontact moet!
  :-))
 • [quote:e2aae13f86="p.blauw"]De aardedraad zit in elke kamer, namelijk bij je lamp in het plafond… Nou vergeet die laatste opmerking maar… <zucht> [/quote:e2aae13f86] Ja, dat is zo. Mijn eigen huis ook iets dergelijks gehad. Ik kwam erachter dat je centraal dozen en centraal dozen had. Ik dacht dat je er maar eentje kon hebben op een verdieping. Doordat ik toevallig een zolder buitenlamp als meerwerk optie had genomen omdat dat mij wel handig leek, bleek er bij mij een randaarde draad door te lopen naar zolder via een centraaldoos in een slaapkamer. Via die centraaldoos waren er leidingen (geen randaarde) doorgelust naar de andere slaapkamers. De overloop zat de randaarde voor de badkamer. Met die aansluiting kon ik niks wat betreft de computers. Maar ja, met de centraaldoos in de slaapkamer had ik wel een goede oplossing. Nou ja, de aannemer had nog wel een leiding dichtgesmeerd, dus ja, een meevaller wordt vanzelf een tegenvaller. Toch mooi dat ik toen een WCD wisselde en er lampje ging branden van huh? wat doet die draad daar? Beide centraal dozen wel op een andere groep. Het blijft een kwestie van goed onderzoeken. De oplossing is soms simpeler dan je denkt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.