Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerk 98SE - XP: probleem met delen

Anoniem
Hans.Vosman
14 antwoorden
 • Situatie: 1 computer met Windows 98SE en 1 met XP. Verbonden met elkaar via een netwerk. Ik heb op 98SE mappen gedeeld. Deze heb ik beveiligd met een wachtwoord. Werkende aan de XP computer kan ik die gedeelde mappen zien en kan ik ook files hieruit kopieren naar de XP mappen. Maar andersom (dus files kopiëren van de XP naar de 98SE) gaat niet. Uiteraard heb ik m'n gedeelde mappen lees en schrijfrechten gegeven. Ik vind het ook vreemd dat ik op die XP nergens een wachtwoord hoef in te typen om die bestanden op de 98SE te bekijken. Verder is het zo dat als ik een schijf op m'n XP deel, ik vanuit 98SE wel files kan overhalen van XP naar 98SE. Wie weet raad?
 • [quote:e0655d7f69]en kan ik ook files hieruit kopieren naar de XP mappen[/quote:e0655d7f69] [quote:e0655d7f69]Verder is het zo dat als ik een schijf op m'n XP deel, ik vanuit 98SE wel files kan overhalen van XP naar 98SE[/quote:e0655d7f69]

  Dan is het toch al opgelost?
 • Daar kwam ik later achter en zo heb ik het inderdaad maar even opgelost. Maar elegant vind ik het niet. Ik vind dat ik, ongeacht op welke computer ik bezig ben, files moet kunnen overzetten van de ene naar de andere computer. Nee, zo gemakkelijk maak ik het mezelf (en jullie) niet! :wink:
 • Bij gebruik van XP in een werkgroep-netwerk moet de gebruiker op alle pc's lokaal bekend zijn. Daarna schijven e/of mappen delen (maar dat had je al gedaan en is ook goed!!) en gaan met die banaan. Er van uit gaande dat de rest van je instellingen (IP nr, Subnetmask en werkgroepnaam) goed staan.

  Als ik je verhaal goed lees heb je het dus gewoon goed gedaan.
  [quote:7d328211d2]Daar kwam ik later achter en zo heb ik het inderdaad maar even opgelost. Maar elegant vind ik het niet.[/quote:7d328211d2] Dit snap ik dus niet. Wat is er niet elegant? Het delen van een schijf??
 • Nee, dat is juist uiterst elegant. Maar niet elegant is dat ik van 98SE wel een bestand op XP kan kopieren maar niet andersom. Het heeft echt iets te maken met de wachtwoordbeveiliging die ik op 98SE heb toegepast en XP die niet vraagt een wachtwoord in te voeren als ik op XP een schijf van 98SE wil beschrijven
 • Als je gebruiker X rechten hebt gegeven op een map/file op de 98-pc en deze benader je vanuit XP verifieert ie de rechten a.d.h.v de gebruikersnaam en als die klopt vraagt ie niet om een wachtwoord, want de rechten staan al goed.

  Misschien zal ik dan wel ontzettend blond zijn, maar anders snap ik je vraag niet.
 • Misschien komen nu ergens. Ik heb op de 98SE in het tabblad Delen aangegeven: Gedeeld als: Sharename <naam> en een Opmerking erbij. Toegangstype is Afhankelijk van wachtwoord en er staat een wachtwoord bij volledige toegang.
  Het probleem ligt dan waarschijnlijk bij de XP. Hierop verwacht ik dat ik met bovenstaande direct toegang heb via de Verkenner. Maar blijkbaar moet ik nog iets doen met rechten en wellicht een gebruiker aanmaken of zoiets? Ik krijg het enge gevoel dat ik op dat specifieke punt een beetje "njoebie" ben…… :oops:
 • De gebruiker moet op allebei de pc's fysiek bekend zijn!
 • Op welke manier heb je je HDD's geformateerd? Hou er rekening mee dat XP op een NTFS partitie kan draaien en 98SE (eigenlijk) niet. Op NTFS kun je alles veiliger instellen, omdat dat daarvoor bedoeld is. Het is dus helemaal niet onlogisch dat je vanaf XP (zonder wachtwoorden) op je 98SE bak kunt kijken. Dit geldt ook voor FAT32 partities.

  XP is ingesteld om dit alles te kunnen beveiligen. Met 98x kun je eigenlijk alleen aangeven dat je je bestanden wilt delen.
 • Sellies: Wat moet ik dan nog extra op die XP doen?
  Rukkie: Alles is FAT32 dus dat is het probleem niet. Ik kan dus wel een specifieke file op een specifieke schijf via de 98SE computer van de XP machine naar de 98SE halen, maar diezelfde file kan ik niet op de XP machine van de XP op de 98SE zetten. Ik blijf het maar een raar probleem vinden. Toen alles nog Win98SE was, had ik geen problemen hiermee. Ja, vroegâh was alles beitâh…
 • Kun je niet beide machines op XP of 98SE zetten dan? Waarschijnlijk is dan het probleem sneller opgelost.
 • Natuurlijk kan dat maar het moet toch oplosbaar zijn! Voorlopig heb ik wel even een "workaround" maar toch wil ik ooit de oplossing weten.
 • Niet dat ik je veel verder kan helpen, maarre als WIn98 een wachtwoordbeveiliging heeft, dan wordt dat door WinXP gewoon herkend. Tenminste, zo werkt het bij mij thuis. Ik moet bij XP dus gewoon een wachtwoord intikken. Kun je nog wat extra informatie geven over de foutmelding die je ziet? Misschien dat de netwerk snelkoppeling problemen geeft. Dat heb ik een tijdje terug zelf ondervonden. De foutmelding was iets met 'onvoldoende rechten'.
 • De precieze melding is:
  Kan <bestandsnaam> niet kopiëren. De toegang tot het netwerk is geweigerd. Controleer of u over de juiste machtigingen voor het netwerk beschikt om deze bewerking uit te voeren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.