Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

PC soms wel, vaker niet zichtbaar in netwerk

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Ik heb een adsl-modem met daarachter een router. Op de router zijn 3 pc's aangesloten (2*w98, 1*XP). Er is iets gek aan de hand. Vanaf PC A kan ik PC B en C zien en benaderen. Vanaf PC B kan ik alleen A benaderen en niet C. En vanaf PC C kan ik wel A benaderen en niet PC B. Dit verschijnsel treedt spontaan op. Na een paar dagen is de verbinding weer ok om vervolgens na weer een tijdje spontaan PC B en C voor elkaar te laten verdwijnen. Ik snap hier niets van. Iemand een idee wat er aan de hand kan zijn? :-?
 • Ik heb hetzelfde probleem. Ik heb 2 pc's met beiden win XP. Deze heb ik verbonden met een UTP crossed cable. Vanaf de ene pc (PC 1) kan ik wel in de mappen van de andere komen, maar vanaf de andere pc (PC 2) heb ik bij netwerk locaties geen toegang tot PC 1.
  Bij gamen lukt vaak nog wel om via de IP's te connecten, maar daarna heb ik vaak last van time-outs.
  Ik heb geen idee wat ik moet doen om een stabiele verbinding te krijgen
 • Soms is aarding van de computers een oplossing. Hoewel ik geloof dat Spiderned daar anders over denkt.

  Tobiaski: Welke computer gebruikt welke OS? Gebruik je ook dual boot? Dat laatste, daar liep ik dus onlangs zelf tegenaan. Een netwerk snelkoppeling die ik gebruikte, werkte niet op WinXP van de ander machine, maar wel op Win98. Als ik het goed begrijp werkt het netwerk soms wel goed, maar meestal niet?

  Inzzane: Niet helemaal hetzelfde probleem, denk ik. Was is de foutmelding die WinXP geeft als je van PC2 naar PC1 wilt gaan.
 • Het 'elkaar zien' in je netwerk omgeving heeft te maken met de 'master browser' van je netwerk. Op het moment dat een PC een overzicht wil hebben van de systemen in het netwerk, wordt er gezocht naar de 'master browser' die dit overzicht zou moeten leveren. MS heeft bedacht dat in een gemixte OS omgeving de 'master browser' wordt toegekend aan (in deze volgorde) de PDC (of bij W2k de DC met de master catalog), BDC, NT/XP station, Win9x.
  Het probleem ligt bij de Win9x machines die (bug) van mening zijn (en blijven) dat ze de 'master browser' zijn.
  Dit resulteert in een NT/XP machine die alle PC's ziet en vervolgens een 'verkiezing' afroept om zijn 'master browser' schap toe te kennen.
  Een van de Win9x machines blijft van mening dat ie de MB is en zal de XP/NT machine ook niet in de lijst opnemen.
  Als je snelle PC's hebt gaat het bij Win9x machines met alleen TCP/IP (en zonder WINS server) ook nog eens mis doordat bij de TCP/IP detectie naar de MB op een netwerk een aantal clockcycli i.p.v. een vaste tijd wordt gewacht totdat de MB antwoordt geeft.
  Dit resulteert in allerlei problemen met het wel/niet/gedeeltelijk 'zien' van stations op een TCP/IP Win9x netwerk.

  Oplossing: Installeer een WINS server of:
  Schakel onder de eigenschappen van bestands-en printerdelen van de Win9x machines het 'automatisch' bladeren uit. (ofwel voorkom dat de Win9x machine MB kan worden)
  Installeer het IPX protocol en (onder Win9x) zet in de eigenschappen NETBIOS aan. (dit voorkomt het MB detectie timing probleem)

  De MB is wordt bovendien alleen 'gebonden' op 1 netwerk kaart. Als dat de NIC is die aangesloten is op het internet, terwijl de andere computers via de tweede NIC verbonden zijn, zal deze PC de anderen NOOIT 'zien'.
  Controleer of de TCP/IP NETBIOS settings van de internet verbonden NIC uit staan en ook de disk/printer sharing voor deze NIC uitgeschakeld is.
 • Beste Hans.Vosman en Ruud de Wit

  Bedankt voor jullie reacties. Ik heb mijn probleem op een andere manier weten op te lossen. Tot op heden functioneert mijn netwerk als van ouds. Ik heb m.b.v. het DOS-command ipconfig /renew_all mijn ip-adressen vernieuwd en nu is dus alles weer goed. Klinkt dit bekend in de oren? En is het logisch dat op deze manier je netwerk weer aan de praat krijg?
  In ieder geval zal ik bij een volgende keer eens te werk gaan zoals Ruud de Wit beschrijft. Nogmaals bedankt voor jullie reacties :D
 • [quote:40f2cdbc79="Tobiaski"]Ik heb m.b.v. het DOS-command ipconfig /renew_all mijn ip-adressen vernieuwd en nu is dus alles weer goed. Klinkt dit bekend in de oren? En is het logisch dat op deze manier je netwerk weer aan de praat krijg?[/quote:40f2cdbc79] Op zich wel. Met renew wordt de kaart opnieuw ingesteld. Als renew niet werkt, dan wordt de netwerkkaart niet opnieuw geïnitialiseerd en krijgt dan meestal na lange tijd, een vreemd IP adres. Die initialisatie moet elk moment kunnen worden uitgevoerd. Het kan zijn dat de instellingen een beetje van slag waren. Alleen vreemd dat bij het opstarten de boel niet goed werd gezet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.