Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

PC 98 ziet PC XP niet, maar andersom wel

Anoniem
Ruud de Wit
33 antwoorden
 • Ik heb mijn kabel internet gedeeld met een router. Het is gedeeld naar een computer met XP en eentje met 98. Het internet werkt perfect, en vanuit de XP computer kan ik ook gewoon de 98PC zien en op de harde schijf kijken etc… maar als ik op de 98PC zit, kan ik totaal geen verbinding maken met de XP pc. Zelfs pingen naar het IP adres ervan werkt niet.
  Nu had ik al gebeld met de support van Sitecom, en die zeiden dat het een firewall was die aanstond, maar de ingebouwde firewall in XP staat uit, en de pc is splinternieuw en staat nog geen andere firewall op geinstalleerd!
 • Welke foutmelding verschijnt er?

  Oh ja, het netwerk (router en kabels en zo) die werken volgens mij correct omdat je van de XP machine op de 98 machine kan komen. Daar hoef je dus geen tijd in te steken. Het betreft dus 1 of meer instellingen op de 98 en/of de XP machine. Heb je bestandsdeling op de XP machine ingesteld?
 • Bestandsdeling is geinstalleerd, k denk ook dat het aan een instelling op een van de machines ligt. maar ik zou dus echt niet meer weten wat. Het enigste wat die mensen van sitecom zeiden was dat het door een firewall kwam….maar dit is echter onmogelijk.
 • de foutmelding die verschijnt is trouwens gewoon dat als ik op 98 ee computer doe zoeken dat hij die niet kan vinden,
  en met oingen geeft hij een time-out
 • Werkgroepnaam dezelfde? Ip adressen in dezelfde reeks? Kan je wel met beide machines i-net op?
 • Allemaal hetzelfde…en ik kan ook het internet op met beide pc's! het is mij een raadsel!
 • Internet werkt meestal het eerste … nou ja bij mij dan. Voor het uitwisselen van bestanden heb je in principe Client voor Microsoft-netwerken en TCP-IP nodig. Vervolgens bestandsdeling aanzetten. Misschien is het een Windows aanmeld probleem. Anders alle instellingen nog eens nalopen.
  Je hebt de netwerk wizard op de XP machine correct uitgevoerd? Dat van die diskette (die kan worden gemaakt met die wizard) heb ik verder nooit wat gedaan. De wizard op zich was voor mij voldoende. OVerigens gebruik ik op de 98 machine vaak dezelfde gebruikersnaam als op de XP machine. Maarre, echt nodig is dat voor XP niet. Dat heb ik zelf al eens getest met meer gebruikers.
 • Ik heb echt alles al geprobeerd…maja ik kom hier echt niet verder mee.
  Ik heb nog een andere 98pc staan….dan ga ik daar eens mee proberen of het wel lukt.
 • Welke ip-adressen en welke subnetmasken worden er gebruikt? Omdat je al niet kunt pingen, vermoed ik dat het probleem in die hoek moet zitten.
  Aangezien je met beide computers wel kunt internetten sluit ik eigenlijk een hardware-probleem uit.

  Domme vraag misschien, maar je weet zeker dat de kabels op de router goed aangelsoten zitten: de kabel-internet op de WAN-poort en de PC's op de LAN poorten? Je hebt niets per ongeluk verwisseld?
 • Nou de kabels twijfel ik niet aan! maar ik heb net f een andere 98PC aangesloten met dezelfde kabel…en die deed het meteen. Ook kon ik door de harde schijf op de XP computer bladeren! dus het probleem zit op de 98computer!
  Iemand een idee wat dat dan kan zijn???
 • Nou de kabels twijfel ik niet aan! maar ik heb net f een andere 98PC aangesloten met dezelfde kabel…en die deed het meteen. Ook kon ik door de harde schijf op de XP computer bladeren! dus het probleem zit op de 98computer!
  Iemand een idee wat dat dan kan zijn???
 • m m
 • Wat zijn de ip-adressen en de subnetmasks? Ik heb 1 keer eerder meegemaakt dat de subnetmasks afwijkten (zou theoretisch het helemaal niet mogen werken, maar dat deed het dus wel).
  Voor XP: "ipconfig /all" in een DOS-venster.
  Voor 98: "winipcfg" in run (of uitvoeren).
 • is allemaal hetzelfde…dus dit is het ook niet….
  het ligt er ook niet aan dat het 98 is, want de andere doet het wel.
  Ook kan het niet door een firewall komen want dan werkte de andere pc ook niet.
  Ik ga maar eens proberen opnieuw te instaleren en ik hoor het wel als je misschien nog een andere oplossing hebt!
 • Ik (nieuweling op dit forum) heb geen antwoord, maar hetzelfde probleem; al wel tot en met mei teruggezocht in het forum.
  Dit is mijn situatie:

  98 pc:
  computername/description: p233mmx
  workgroup: villaechternach
  specify IP: 192.168.0.2 (subnet mask: 255.255.255.0)
  geen WINS; gateway=192.168.0.1
  network -> configuration -> properties van "file and printersharing" -> browser master: disabled
  geinstalleerd: TCP/IP, NETBEUI, NETBIOS, IPX/SPX
  ping/internet/mail/MSN werkt prima (via de xp pc)
  er zit een utp kabel tussen de 98 en xp pc's
  foutmelding: unable to browse network (ziet zelfs eigen mappen niet via de netwerk neighbourhood)

  xp pc:
  computername/description: athlon700
  workgroup: villaechternach (hetzelfde dus)
  ping/internet/mail/MSN werkt prima
  NIC 1: (met kabel aan 98 pc)
  specify IP: 192.168.0.1 (subnet mask: 255.255.255.0)
  file and printersharing staat aan
  NIC 2: (met kabel aan router die aan kabelmodem hang)
  automatisch ip halen bij provider (dit geval de router die 192.168.2.2 levert, MAC adres van de router is geregistreerd bij de provider)

  De login die gebruikt is op de 98 pc is dezelfde als die op de xp px.
  Op de XP pc kan ik dus mijn bestanden van de 98 halen en neerzetten, op de 98 pc zie ik de andere pc niet. En ook de USB-printer niet waar alles om begonnen is (en de 98 pc heeft geen USB).

  Ik hoop dat ik voldoende gegevens heb neergezet voor een mogelijke oplossing…?
  groeten, mirjam
 • Maar … als je een router hebt, waarom sluit je dan beide pc's hier niet op aan?
  - Heb je op de XP pc (naast het aanzetten van delen) ook schijven en/of mappen gedeeld en hier de ingelogde persoon rechten op gegeven?
  - Wellicht is het handiger alle IP adressen in eenzelfde reeks te zetten (router 192.168.1.1 | pcXP 192.168.1.2 | pc98 192.168.1.3 oid)
  - en als je een netwerkverbinding maakt naar een bepaalde map (in browser intikken \\serversnaam\gedeelde_map_naam, dus bijv. \\athlon700\mijn documenten)
  - heb je de USB printer gedeeld? kan je hem niet zien in je netwerkomgeving? en als je een netwerkverbinding er naar maakt (\\servernaam\printernaam, dus \\athlon700\naam_van_printer)
 • [quote:4888cdb90b="thomasvossen"]Nou de kabels twijfel ik niet aan! maar ik heb net f een andere 98PC aangesloten met dezelfde kabel…en die deed het meteen. Ook kon ik door de harde schijf op de XP computer bladeren! dus het probleem zit op de 98computer!
  Iemand een idee wat dat dan kan zijn???[/quote:4888cdb90b] Hmm, meestal zit het probleem op de XP computer omdat die de aanmelding wat kritischer controleert. Ik zou zelf dan wel een andere foutmelding verwachten. Heb je overigens al in het Windows XP logboek gekeken? Daar staat soms ook interessante informatie.
 • Bovendien zou ik op W98 machine de NETBEUI, IPX/SPX en NETBIOS protocollen verwijderen. Die heb je niet nodig aangezien je netwerk op TCP/IP draait.

  Maar inderdaad, het verhaal doet overkomen dat je beide pc's aan de router zou moeten hangen en wat ik nog het vreemdst vindt is dat je router in een andere range zit dan de pc's (192.168.2.2) en dat je je file en printersharing op disabled hebt staan.

  Ik zou als ik jou was eens proberen wat Sellis voorstelt en de file en printersharing op enabled zetten.
 • Het 'elkaar zien' in je netwerk omgeving heeft te maken met de 'master browser' van je netwerk. Op het moment dat een PC een overzicht wil hebben van de systemen in het netwerk, wordt er gezocht naar de 'master browser' die dit overzicht zou moeten leveren. MS heeft bedacht dat in een gemixte OS omgeving de 'master browser' wordt toegekend aan (in deze volgorde) de PDC (of bij W2k de DC met de master catalog), BDC, NT/XP station, Win9x.
  Het probleem ligt bij de Win9x machines die (bug) van mening zijn (en blijven) dat ze de 'master browser' zijn.
  Dit resulteert in een NT/XP machine die alle PC's ziet en vervolgens een 'verkiezing' afroept om zijn 'master browser' schap toe te kennen.
  Een van de Win9x machines blijft van mening dat ie de MB is en zal de XP/NT machine ook niet in de lijst opnemen.
  Als je snelle PC's hebt gaat het bij Win9x machines met alleen TCP/IP (en zonder WINS server) ook nog eens mis doordat bij de TCP/IP detectie naar de MB op een netwerk een aantal clockcycli i.p.v. een vaste tijd wordt gewacht totdat de MB antwoordt geeft.
  Dit resulteert in allerlei problemen met het wel/niet/gedeeltelijk 'zien' van stations op een TCP/IP Win9x netwerk.

  Je hebt onder de eigenschappen van bestands-en printerdelen van de Win9x machines het 'automatisch' bladeren uit gezet. (ofwel voorkom dat de Win9x machine MB kan worden), dus dat is op zich OK.
  Installeer evt. het IPX protocol en (onder Win9x) zet in de eigenschappen NETBIOS aan. (dit voorkomt het MB detectie timing probleem)

  De MB draait dus op de XP machine, maar…, de MB functie, die antwoord moet geven op het verzoek 'wie is MB ?', wordt alleen 'gebonden' op 1 netwerk kaart. Dat is waarschijnlijk de NIC die aangesloten is op het internet, terwijl je andere computer(s) via de tweede NIC verbonden is, deze PC zal de andere dus NOOIT 'zien', omdat deze nooit een bericht heeft ontvangen wie de MB is, en aangezien je 'automatisch bladeren' uit hebt gezet, kan deze zich het MB houderschap niet toekennen.
  Controleer of de TCP/IP NETBIOS settings van de internet verbonden NIC uit staat (eigenschappen TCP/IP;geavanceerd;WINS) en ook de disk/printer sharing voor deze NIC uitgeschakeld is.

  Toen je een ander Win9x machine aansloot, eiste die het MB-schap op en kon je dus het netwerk zien
 • We hebben thuis met ze pc's gerommeld, vanalles geprobeerd totdat internet het ook niet meer deed (vandaar ook geen eerder antwoord). Toen alles netjes proberen terug te zetten naar de 'waarden' die ik boven beschreef, en ineens, en zomaar deed het netwerk alles wat we willen!??!?

  Ik zal nog even aangeven wat we met jullie tips (waarvoor dank!!) hebben gedaan.

  Sellis
  - Eerder hadden we een kabelmodem en op de andere verdieping de pc98 en pcxp, met maar een kabel door het huis. Toen kwam er een laptop met router om op de kabelmodem-verdieping gezellig in de huiskamer de computeren. Vandaar.
  - rechten om te 'delen' waren en zijn toegekend.
  - IPs in dezelfde range werkte niet; nu staan de IPs niet in dezelfde range en het werkt wel.
  - vanaf de pcXP is zoiets als \\athlon\printertje altijd mogelijk geweest, nu ook van pc98 (en daar ging het ons om)
  - USB printer is en was inderdaad gedeeld.

  RvR
  IPX is geinstalleerd vanwege het verhaal van Ruud. Sharing stond alleen op de 2e NIC disabled, dat is niet de NIC tussen de pc98 en pcXP (weet even niet hoe 'ie nauw staat). Router is er later in gekomen, maar het werkt nu wel in twee ranges.

  Ruud de Wit
  Vanwege dit verhaal stond de master browser inderdaad uit. Alleen het stukje "de PDC (of bij W2k de DC met de master catalog), BDC," snap ik niet, kun je PDC, DC, BDC en master catalog vertalen voor me?
  (Terzijde: Ik heb geen andere win9x machine aangesloten)
  De tcp instellingen van de 2e=internet-NIC bekijk ik nog even.

  Bedankt voor alle tips, en nogmaals: het werkt :-) (maar waarom nu wel blijft nog even de vraag…)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.