Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Voorkeuze van Windows bij twee gateways

Anoniem
Niro
4 antwoorden
 • Ik heb bij mijn vriend ADSL geinstalleerd op een thuisnetwerkje. Met als router een Vigor2600. Alles werkt prima, dus niets aan de hand. Echter….

  Om in te bellen op z'n werk heeft hij ook een ELSA ISDN-router staan. Deze zet een VPN-verbinding met het bedrijf op.

  Hij werkt nog met Win98 (wordt binnenkort wel XP gelukkig), en daar heb ik dus een tweede gateway aangemaakt.
  Primaire gateway = ADSL-router
  Secundaire gateway = ISDN-router

  Normaal internet-verkeer loopt netje via ADSL, en als hij in wilt loggen op z'n werk dan wordt er overgeschakeld naar ISDN.

  Dus tot nu toe alles naar wens.

  Maar nu iets waar ik niet uit kom:
  Al er eenmaal gebruik is gemaakt van de secundaire gateway, dan blijft deze de 'actieve' gateway. Dus als ie eenmaal op z'n werk heeft ingebeld, blijft de rest van de dag ook het 'normale' internetverkeer via de secundaire lopen. Dus via ISDN, terwijl er ADSL aanwezig is.
  Na een reboot loopt het normale verkeer weer via de ADSL-gateway.

  Vragen:
  Is dit normaal, of heb ik iets verkeerd ingesteld?
  Of hoe is dit te verhelpen, zonder telkens de pc opnieuw op te starten?
  Werkt dit met XP op dezelfde wijze?

  't lijkt mij toch dat Windows, bij het opzetten van een verbinding, altijd als eerste de standaard gateway probeerd, en daarna volgende.

  mijn dank,
  Niro

  PS de VPN zou ook door de Vigor opgebouwd kunnen worden, maar ik heb niet de beschikking over de VPN-gegevens voor de verbinding. En de ISDN-router is password protected, dus daar kan ik ook niet inkomen. En de systeembeheerder van z'n werk wil die informatie ook niet geven. Dus het telewerken zal voorlopig nog even via de ISDN-router blijven lopen)
 • Je kunt door het aanpassen van je routetabel instellen welke router als eerste gebruikt moet gaan worden. Hiervoor kun je een bepaalde waarde opgeven, de zgn. metric-waarde. Hoe lager deze waarde is, hoe meer prioriteit deze route heeft. Standaard krijgt je default gateway een metric van 1. Door nu een route toe te voegen in je route tabel kun je een tweede router opgeven met een hogere metric-waarde.

  Geef hiervoor het volgende commando in een DOS-box:

  route add -p 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 <ip-adres tweede router> metric 10

  De optie -p zorgt ervoor dat deze route persistent is. Hij blijft dus bestaan als de computer reboot.
 • Leo,

  dit is volgens mij niet de oplossing voor het probleem, maar misschien kan ik het route-commando er wel voor gebruiken. Ik heb er (nog) geen ervaring mee.

  Want het probleem is dat het na een reboot allemaal werkt, totdat de tweede gateway een keer aangesproken is. Daarna blijft de tweede gateway de actieve. En dat wil ik dus niet. Alleen het telewerken moet via de tweede (ISDN) lopen, en al het overige gewoon via de eerste (ADSL)

  Maar blijkbaar kan je met het route-commando de gateway resetten naar de eerste. Dit zou ik dan kunnen gebruiken nadat het telewerken beëindigd is. Dit werkt zonder dat er ge-reboot hoeft te worden?

  alvast bedankt,
  Niro
 • Als je het commando 'route -f' geeft worden alle routes buiten het lokale netwerk "ge-flushed". Je kan hierna weer een route toevoegen door middel van:

  route add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 <IP-adres gateway>

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.