Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

utp kebels maken

Anoniem
ahbart
7 antwoorden
 • Ik heb een probleem met netwerkkabels. Om de een of andere reden mislukken ze altijd. Dat wil zeggen ze werken niet. Ik doe de kleuren in de juiste volgorde voor gewone rechte kabels (niet crosslinked) en zet er met een krimp tang een busje op.

  Ik ben namelijk bezig om ene netwerk kabel van mijn adsl modem in de meterkast beneden naar zolder te leggen. Op de een of andere manier willen de conccetoren niet goed werken. Ik heb doorzchtige busjes uit ene computer zaak, nadat ik eerst isdn plugjes had gebruikt. maar beide geven de zelde problemen dat ern geen verbinding tot stand komen. Niet via de switch maar ook niet direct. Kan de kwaliteit van de busjes zoveel uitmaken?
  Please help me, want ik ben radeloos.

  Bart
 • Wat je kunt doen is een goede kabel pakken, de 2 uiteinden (de stekkers duz) eraf knippen met een ruime marge kabel er nog aan (+/- 1 mtr ofzo) en dan die uiteinden op de nieuwe kabel vast solderen. (kleur op kleur duz) Werkt altijd :wink:
 • Hallo Bart,
  In de "doorzichtige busjes" moeten acht (koperen) gaffelvormige mesjes zitten. Als de acht draadjes - en dat is een heel gepriegel - netjes en op de goede volgorde op de gaffeltjes liggen druk je ze met de tang tot op de bodem. De scherpe binnenkant snijdt door de isolatie heen en het kontact is gemaakt. Als alles goed gaat.
  De dingenwaar het mee fout kan gaan zijn:
  De draden liggen niet in de juiste volgorde. Dit is lastig, omdat het 8 losse draadjes zijn…
  De draden liggen niet exact op de top van de gaffel. Ook lastig, niet verschuiven als je ze goed hebt liggen en je wilt de tang er op zetten.
  Of de draad-einden zijn niet ver genoeg doorgestoken. Knip de 8 draadjes als je ze naast elkaar hebt gelegd recht af op de voorgeschreven lengte. Dit luistert ook heel nauw! Steek ze dan tot ze niet verder gaan in de connector. Dan nog correct en in de juiste volgorde inleggen…

  Heb je je kabels al eens doorgemeten? Zijn alle kontacten doorverbonden? Met een multimeter kun je dat te weten komen. Dan weet je misschien ook waar het mis ging…

  Succes!
 • Bart,

  misschien maak je dezelfde (stomme) fout als ik, toen ik, een paar jaar geleden, mijn eerste kabeltje maakte:

  Ik dacht toen van je heb vier gekleurde, en vier witte draden. En de kleuren deed ik op de juiste plek, en de witten op de overige willekeurige plaatsen.

  Maar de witte draden zijn niet gelijk. Elke witte draad heeft subkleur, waar ie mee getwist is. En elke witte draad heeft dus een eigen plek.
  Hier moet je wel rekening mee houden.

  Niro

  –wie niet in staat is om een fout te maken is tot niets in staat –
 • Bij sommige kabels zijn die witten draden ook gemerkt met een kleur. Dus dat hoeft niet perse. (wat je al zegt :wink: ) Als dat wel zo is moet je ze eff 1 voor 1 doorpiepen met een multimeter ofzo.
 • combinatie voor utp kabel is: wit/oranje, oranje, wit/groen, blauw, wit/blauw, groen, wit/bruin, bruin.
 • Wat je wel eens bij erg stugge utp kabels met harde kern ziet is dat de 'mesjes' die in de kabel moeten prikken langs de mantels schieten i.p.v. erdoorheen.
  Een ander probleem kan zijn dat jouw krimptang net niet hard genoeg knijpt waardoor de contacten niet goed zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.