Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Computers in werkgroep niet te zien, maar direct wel ??

Anoniem
JShal
8 antwoorden
 • Hallo,

  ik heb een probleem met het zien van computers in mijn netwerk. Zie de plaatjes. In mijn netwerkomgeving zie ik alleen de linuxfileserver \\zuldja. Alle overige computers (de meeste WinXP/2000 en enkele Win98/ME) zijn niet te vinden in het netwerk (en in werkgroep). Tenzij ik de computernaam direct invul in de adressenbalk. (zie plaatje 2) Alle computers van het netwerk staan in de dsb1 werkgroep, maar naast de fileserver is de rest dus alleen indirect te zien. Is dit probleem op te lossen? Twee maanden geleden was deze situatie er niet, en er is niets veranderd.

  Alvast bedankt!

  [img:2972036f36]http://home.hccnet.nl/j.scharloo/help/Situatie1.GIF[/img:2972036f36]
  [img:2972036f36]http://home.hccnet.nl/j.scharloo/help/Situatie2.GIF[/img:2972036f36]
  [img:2972036f36]http://home.hccnet.nl/j.scharloo/help/Situatie3.GIF[/img:2972036f36]
 • Hebben ze allen een statisch IP-adres?
 • Alle computers hebben een statisch ip-adres. Maar een tcpscan werkt niet meer.

  Oude situatie:
  [img:9c3f8fbd38]http://home.hccnet.nl/j.scharloo/help/tcpnetoud.GIF[/img:9c3f8fbd38]

  En de nieuwe situatie:
  [img:9c3f8fbd38]http://home.hccnet.nl/j.scharloo/help/tcpnetnew.GIF[/img:9c3f8fbd38]
 • Voor zover ik kan zien is hier geen domein maar een werkgroep. Ik weet dat Win2k niet meer dan 10 workstations in een workgroup browse table toelaat, van Win98/ME weet ik dat niet. Kun je het probleem niet oplossen door de Linux fileserver op te krikken tot domaincontroller?
 • [quote:df6675b5d4]Ik weet dat Win2k niet meer dan 10 workstations in een workgroup browse table toelaat[/quote:df6675b5d4]

  Geldt dit ook voor WinXP? Want in de oude situatie hadden we al meer dan 10 computers met windows XP en was er niets aan de hand.

  Maar de linuxserver \\zuldja is al een domaincontroller.
  de werkgroep is dsb1 en het domein is intern.tyche.nl

  Windows 98 computers melden zich aan bij windows NT domein: dsb1
 • Werkgroep/domein?: bekijk de Windows definities nog eens, volgens mij haal je ze door elkaar. Kun je, op de machine die de IP-adressen uitgeeft, nagaan of alle computers in de browse table zijn opgenomen? En, op de andere pc's, of de lease van het adres inmiddels is verlopen?
 • Helaas heb ik niet zoveel verstand van linux. Ik weet wel dat het een samba server is, maar meer kan ik er niet over vertellen. Hoe kan je zien of de computers in de browsetable zijn opgenomen en of de leases van de werkstations zijn verlopen?

  [offtopic]
  Maar ik ben nu al aan het denken aan een nieuwe fileserver gebaseert op windows 2000. Want dat ik niet kan 'browsen' in het netwerk is niet een groot probleem, een directe computernaam invoeren werkt gewoon goed. Het grote probleem van het huidig netwerk is ontstaan toen een aantal werkstations overgingen van windows 95/98/Me naar Windows 2000/XP. Op de windows NT gebaseerde werkstations duurt het heel lang om een office bestand direct te openen op de fileserver. Office kan dan enkele minuten niet reageren. Het vreemde is dat bestanden eerst naar de eigen hardeschijf copieren heel snel gaat en daarvan terugzetten ook, dus het ligt niet aan de snelheid van het netwerk. Daarnaast worden af en toe machtigingen op de linuxserver spontaan gewijzigd, waardoor gebruikers hun eigen bestanden niet meer kunnen inlezen. Dit is dan weer door te telnetten met adminrechten weer goed te zetten.
  [/offtopic]
 • wel in dezelfde werkgroep?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.