Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Twee netwerkkaarten in WinXP

Anoniem
ergosum
6 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik heb twee netwerkkaarten in een WinXP client PC hangen (1x 1GBit 'normale' netwerkkaart en een wireless netwerkkaart). De wireless is er net bij gekomen, voorheen werd al het interne en externe netwerkverkeer door de 1GB afgehandeld.

  - Ik wil dat XP gebruik maakt van de wireless om het Internet op te komen (de wireless access point is reeds geconfigureerd en staat klaar – en als ik de 1 Gbit uitschakel, dan kan ik het Internet op)

  - Ik wil dat XP gebruik maakt van de 1 Gbit kaart voor het interne netwerkverkeer (feitelijk betekent dat dat hij dan direct in verbinding staat met een W2K server PC met Active Directory en DHCP).

  Alleen: ik schijn dit niet te kunnen doen! In de MS-knowledgebase staat dat je gewoon de Wizard moet gebruiken, maar dan krijg ik alleen een "Breedbandverbinding is al geconfigureerd" boodschap met verder geen opties (bijv. een "wijzig bestaande breedband verbinding" knop was leuk geweest, maar kennelijk had MS daar geen budget voor of zo).
 • Probeer eens door de netwerkkaart ('normale') te verwijderen in apparaatbeheer, rebooten en vervolgens opnieuw te beginnen met de configuratie.
 • Hoi,

  ff melden wat voor een soort internet-verbinding je hebt aub. (A)DSL of kabel? Fungeert dat WiFi access-point als gateway? En staat DHCP aan?

  Kijk eens bij ipconfig of er misschien 2 gateways staan gedefinieerd op je 'werkplek'? Waarschijnlijk antwoord de gateway op de server eerder dan op de

  Dan moet je op de Win2K-server de gateway uit de de DHCP-scope halen.

  Misschien in de IE-eigenschappen op het tabblad connections een default-verbinding instellen?

  Greetz!
 • Ok,

  Internet: ADSL

  Netwerkconfiguratie is nogal moeilijk om uit te leggen…maar ik zal het proberen:

  We hebben drie verschillende taken die we op dit netwerk uit willen voeren: Filesharing, Internet en Printers. De printers zijn nogal geavanceerde Canon-beesten die een eigen IP adres en remote gateway adres nodig hebben. Nu heeft iemand anders een tijdje terug een W2K server erin gezet met DHCP, Active Directory…de hele mikmak (je wilt niet weten hoe ingewikkeld dat ding in elkaar steekt!). Het komt erop neer dat de PC's 10.x.x.x IP adressen krijgen toegewezen door de server en dat de server het "192.168.x.x" ADSL-verkeer voor ze afhandelt als ze gebruik willen maken van Internet. Op de 192.168.x.x kant staat een router (die ook als gateway fungeert) die alleen de 2e netwerkkaart v.d. server en de twee printers op z'n poorten heeft. De printers maken de verbinding met de server gateway via de router gateway. De rest van de computers zijn met de 1e netwerkkaart v.d. server verbonden via een 16-poorts-switch. Probleem is: de server is nogal krakkemikkig in elkaar gezet, dus voor Internet wil ik een aparte draadloze oplossing incorporeren. (Printen lukt prima, maar printen en Internetten tegelijk gaat gewoon niet via de server) Vandaar.

  Probleem is: dat WiFi access-point fungeert bij default als DHCP en gateway, maar dat heb ik uitgezet omdat de server al als gateway (en DHCP en heer en meester) wil fungeren. Ik wil de printopdrachten verre van het draadloze gebeuren houden (vanwege problemen met de bandbreedte), dus: Server klaart de print-klusjes wel op. Echter: De server doet al het filesharing, gebruikersauthenticatie en Internet verkeer ook (met…jawel, 256 MB RAM!) en dat kan hij gewoonweg niet aan. Dus mijn snelle oplossing houdt in, dat alle XP-computers een tweede (wireless-) netwerk kaart krijgen die ze alleen voor het Internet deel gebruiken.

  En de originele netwerkkaart eruit gooien en rebooten gaat eigenlijk ook niet, omdat de computer zich dan niet meer via Active Directory op de server kan aanmelden en dus geen deel uit kan maken van de rest van het netwerk.

  Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, ik besef wel dat dit min of meer een 'screendump' is van wat ik in de laatste weken zelf heb begrepen van hoe het netwerk in elkaar steekt.
 • En als je met verschillende IP adressen of subnetmask gaat werken?

  Bijv. gewone netwerkkaarten krijgen van de server een IP adres in de 10.x.x.x reeks en de wireless kaarten configureer je handmatig op een 192.168.x.x adres
  Je kunt dat ook doen door alles in het 10.x.x.x adres te houden en dmv het subnetmask het verschil aangeven.
  Ik hoop dat het een beetje duidelijk is wat ik bedoel.

  Suc6
 • Hmm…interessant!

  Ik ga het uitproberen!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.