Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Hoe leg ik een netwerk tussen een xp en een windows 95 pc

Anoniem
J. de Boer
6 antwoorden
 • Ik wil graag een netwerk tussen een windows xp computer en een windows 95 computer(tje). Wij hebben thuis kabel internet en dat wil ik op alle 2 de computers kunnen gebruiken. Aan de xp computer hangen 2 printers : een HP Laserjet 6L (lpt) en een epson stylus cx3200 all-in-one (usb), deze zou ik ook graag in het netwerk willen gebruiken. De xp computer beschikt al over een netwerk kaart, maar de 95 niet. Ik weet ook niet of de 95 ISA of PCI sloten heeft. De xp computer is een PIII 600 mhz met 256 mb ram en de 95 computer is een P133 met 16 MB geheugen.

  Weet iemand hoe ik zo'n netwerk moet aanleggen, ik wil geen software matige router maar gewoon een echte. Zou het nut hebben en zou het ook werken. Als iemand hier meer over weet zou hij dan een stappenplan willen sturen naar: pvanderkleijn@kabelfoon.nl

  Ik wil het netwerk trouwens ook gebruiken om bestanden van de ene naar de andere PC te verzenden.
 • [img:62b5153c29]http://www.mediawatchers.nl/smileys/kopkrab.gif[/img:62b5153c29]
 • Tja, da's nogal wat. Zal proberen een begin te maken.

  Allereerst moet je dan een router aanschaffen en een netwerkkaart voor de win95 pc (zal wel ISA zijn, maar even controleren!!)
  De router configureer je voor je kabelinternet. Meestal heeft zo'n router een switch met 4 poorten en standaard is ie ook vaak voorzien van een DHCP server. Deze deelt de ip adressen uit, dus op de clients hoef je niets bijzonders in te stellen.
  Door schijven, mappen en/of bestanden op de pc's te delen kan je die vanaf een andere pc ook benaderen (werkgroepnaam moet op beide pc's wel gelijk zijn).
  Dan de printers:
  Er zijn routers die ook gelijk printserver zijn. Deze hebben vaak een parallelle aansluiting. Externe printservers zijn er zowel voor de USB variant als voor de parallele. Ikzelf heb goede ervaringen met de (niet goedkope!) HP Jetdirect 170X.
  Let er wel op: deze printservers zijn niet goedkoop en ik vraag me af of je van die "all-in-one" wel alle functies over het netwerk kunt gebruiken. Bekijk dat goed vantevoren. Het zou zonde zijn als je veel geld uitgeeft voor zo'n printserver en het functioneert niet zoals je bedacht had.

  Ik hoop dat je wat aan dit opzetje hebt. Vraag anders gerust. Er zijn hier meerdere die je op weg willen helpen. Maak ook eens gebruik van de zoekfunctie. Over het opzetten van een netwerk zijn al veel vragen gesteld en nog meer antwoorden gegeven.

  Suc6
 • Jullie hebben het in jullie berichten over routers. Maar welke moet ik kopen, en is niet al te duur. Overigens is het niet erg als de xp computer altijd aan moet staan. Maar als de xp computer in het aanmeld scherm staat kun je dan ook gewoon printen? Tevens is het niet erg als de epson stylus CX3200 (all-in-one) alleen kan afdrukken. Yeu De La Haye bedankt voor het stappenplan !! kan ik zeker gebruiken. Eigenlijk wil ik wel een 100 mbits netwerk. Zou iemand me ook een stappenplan voor het configureren van een sweex router kunnen leveren. Het is trouwens ook geen ramp als ik alleen de HP Laserjet 6L op het netwerk kan gebruiken.

  vriendelijke groeten en bedankt !!
 • Wij hebben sinds een paar dagen een Sweex Broadband router. Gekocht voor 45 euro.

  Ik heb hier zeer tevreden over, behalve de handleiding. Deze was erg onduidelijk, uiteindelijk op site van Sweex juiste manier van configuratie gevonden.

  Deze router kwam ook goed uit de review in Computer!Totaal 3, 2003.

  Voor kabel internet moet je deze als volgt configureren:

  1. ga naar http://192.168.2.1/ in je browser en klik op login
  2. Klik op links op 'Quick Setup'
  3. vul tijdzone in (… Amsterdam…) + next
  4. Geef type verbinding aan –> dit geval bovenste cable modem
  5. Vul gegevens in die je van je provider gekregen hebt. Waarschijnlijk moet je max adres klonen door op button te klikken.
  6. Bovenaan op logout klikken en alles werkt als het goed is.
 • [quote:41bf23c463="Sellis"]Allereerst moet je dan een router aanschaffen en een netwerkkaart voor de win95 pc (zal wel ISA zijn, maar even controleren!!)[/quote:41bf23c463]
  volgens mij ligt het aan je moederbord of je PCI of ISA hebt, niet aan welke versie Windows je hebt. :-?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.