Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Linux-router in 10 stappen

Anoniem
Hans.Vosman
5 antwoorden
 • Onder de cursussen bij computertotaal staat een stappen plan onder bovenstaande naam.
  Even een verduidelijking.
  Ik heb een netwerk met 2 pc’s, een PIII met windows ME(grote computer) en een PI met windows 98SE(kleine computer). Op de grote computer zit de kabel aangesloten en staat de kabelsoftware en de firewall. De kleine computer zit via een proxy op de grote computer op het internet.
  Als ik nu een ander pc koop, krijg, om deze router op te installeren komen de volgende vragen op.
  1. Ik heb geen hub of switch. Dus als ik nu een interne switch koop kan ik die dan in die Pc stoppen waar de ShareTheNet router op staat? Of is een externe beter.
  2. Als ik nu een harde schijf in de routerpc laat zitten kan ik dan hier
  [list:0d19a97118] De kabelverbindingsoftware op zetten
   Als dit niet kan waar zet ik dan de kabelverbinding software op? Ik gebruik een zwart com21 kabelmodem van wanadoo/casema.
   De virusscanner op zetten.
   De firewall op zetten[/list:u:0d19a97118]
  3. Als dit kan wat zijn dan de minimum systeemeisen voor deze pc.
  4. Heb ik voor deze dingen een harde schijf nodig of kan dit alles via een flop.
  5. Wat doe je bij een stroomuitval.
  6. Ik gebruik momenteel de HCCnet TermiNet firewall, waarbij het onmogelijk is om als de firewall aanstaat met twee pc’s op een netwerk te zitten, en als ik dus de firewall op de router kan installeren kunnen die pc’s dan ongestoord met elkaar communiceren terwijl de firewall aanstaat. Want als de kleine pc nu het internet op wil moet ik de firewall uitzetten. Ik denk er hard over deze weg te gooien en zone alarm te installeren. Tenzij iemand mij kan vertellen hoe dit kreng werkt.
  7. Heeft de printer een aansluiting via de switch of gewoon via een van de 2 pc’s? Indien via de switch kun je dus beter een switch met 8 aansluitingen kopen ip van met 4,

  Kortom wat ik dus wil is: kan ik een oude pc ombouwen tot router/switch, welke software is dan nodig, voldoet ShareTheNet of heb ik iets anders nodig. Moet daar een harde schijf in ja of nee, zo ja; welk besturingssyteem.
 • Hmm, je wilt heel wat. Met de Hccnet firewall ben ik niet bekend, daar kan ik je dus niet meehelpen. Persoonlijk denk ik dat je de boel te dicht hebt gezet. het voordeel van een router is dat je een extra buffer hebt, verder is zo'n klein routertje denk ik sowieso de goedkoopste oplossing. Vermoedelijk ook het makkelijkst in te stellen.
  Kies je voor een aparte computer, dan heb je software nodig om die computer als router te configureren. Zelf ben ik alleen bekend met FreeSCO, Sharethenet werkt iets anders, voordeel van die software is de USB ondersteuning.

  Ik heb nooit een computer die ik dagelijks gebruik, rechtstreek op het internet willen aansluiten. Ik vind de risico's te groot. Een firewall extra is wel zinvol om het uitgaande verkeer in de gaten te houden. De gratis zonealarm is voldoet redelijk. De overige versies zijn praktischer. Maarre, ik denk dat hccnet toch ook wel een goed oplossing biedt?
 • [quote:a02c845299="Coos"]2. Als ik nu een harde schijf in de routerpc laat zitten kan ik dan hier
  [list:a02c845299] De kabelverbindingsoftware op zetten
   Als dit niet kan waar zet ik dan de kabelverbinding software op? Ik gebruik een zwart com21 kabelmodem van wanadoo/casema.
   De virusscanner op zetten.
   De firewall op zetten[/list:u:a02c845299]
  3. Als dit kan wat zijn dan de minimum systeemeisen voor deze pc.
  4. Heb ik voor deze dingen een harde schijf nodig of kan dit alles via een flop.[/quote:a02c845299] Het lijkt net dat je ergens bang voor bent. Zelf zou ik dus niet voor deze configuratie kiezen. Wil je dit alles doen, dan moet je een WIndows 2000 of XP Prof systeem (misschien heb je zelfs de server versie nodig) gaan gebruiken omdat je die en dicht kan timmeren en alle door jou gewenste checks inclusief de mailserver kan laten uitvoeren. Die mailserver was niet echt je wens, maar ja, je wilt ook een virusscan doen. Die voorwaarde van virusscanner en firewall zijn namelijk erg zware eisen. Dat lijkt me een beetje overtrokken. Op de PC waar de e-mail uiteindelijk gelezen wordt, zal nog steeds een virusscanner en waarschijnlijk ook nog een firewall nodig zijn, voor het geval, je weet maar nooit …
  Met een losse router heb je een eenvoudige firewall erbij. Dat zert de boel al dichter. Met een gemiddelde Windows configuratie firewall/virusscanner ben je dan aardig beschermd.

  Ben je bang voor virussen, schaf dan een niet Windows PC aan, en ga die gebruiken voor je e-mail en internet. Een eventuele virusscanner heb je nog wel nodig, maar niet WIndows computers lopen minder risico. Bedenk wel dat Linux ook wel eens goed fout gaat. Zorg dat die computer ook gescheiden blijft van je netwerk. Tja, of je nou echt zo ver moet gaan?

  Is er een speciale reden voor al deze wensen of eisen? Je maakt me wel heel erg nieuwsgierig.
 • Over de firewall
  Ik heb al verschillende keren gebeld en postings geplaatst over de firewall maar nog nooit een bevredigend antwoord gekregen. De helpfunctie vertelt je ook niet dat wat je wil weten of anders begrijp ik niet wat er staat.
  Los daarvan wat moet ik doen als ik een derde pc op mijn netwerk wil aansluiten en aan het inetrnet hangen. Een kale pc met dit progje of kan ik die uitbreiden zoals in mijn posting gevraagd.

  Groet
 • Hans.

  Ik las dat stappenplan en dat leek me wel aardig. Aangezien ik nog geen hub of switch heb dacht ik dat te kunnen combineren als ik toch een oude pc moet aanschaffen. Het artikel heeft een error waardoor het schema niet getoond wordt. Ik heb dit de beheerder al gemailed maar hij/zij heeft dat nog niet gelezen/geen tijd/geen intresse. Whatever. Daarna kwam bij mij de vraag op wat doe ik met mijn firewall. de kleine comp is in principe nu beschermd door de firewall op de grote pc(als ik hem brandend krijg of anders met de zonealarmmuur). Bij een aansluiting via deze router is de kleine pc dan niet meer beschermd of moet ik de firewall dan op elke pc installeren. In het artikel is sprake van een hub of switch en nu zag ik een interne switch voor € 29 of € 39 te koop staan. Vandaar mijn vragen.

  Groet

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.