Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

netwerk windows 98/XP, 1 station ziet de ander niet

Anoniem
None
19 antwoorden
 • Heb via een router Sitecom xDSL 4s 2pc's in netwerk gezet.
  1 PC XPhome en 1 PC Win98.

  Via PC Win98 kan ik de andere PC benaderen. Andersom lukt niet.
  Gehele netwerk wordt op de XP machine niet herkend.

  Suggesties?
 • Deze vraag komt regelmatig voor op het forum.
  Kijk bijvoorbeeld eens hier. En dat is nog maar 1 voorbeeld. Gebruik dus even de zoekfunctie en kom je er dan nog niet uit kun je altijd nog specifieke vragen stellen.

  Suc6
 • Helaas heb ik niets aan het gegeven antwoord.
  Ik werk niet met een cross-cable en eigenlijk ook niet met een server/client.
  De beide PC"s lopen via de router.

  Hellup!
 • Wellicht in een andere threat?
  Heb je de volgende zaken al gecontroleerd?
  - IP nummers
  - subnetmask
  - werkgroepnaam
  - schijven / mappen gedeeld
  - verhaal mastering browser van Ruud de Wit
 • [quote:1c82474c0d="redrikson"]Via PC Win98 kan ik de andere PC benaderen. Andersom lukt niet. Gehele netwerk wordt op de XP machine niet herkend.[/quote:1c82474c0d] Een beetje meer informatie is welkom. Welke instellingen gebruik je? Wat heb je op de XP machine gedaan om het netwerk aan de praat te krijgen? Niks? Netwerk wizard uitgevoerd? Zo ja, wat heb je precies ingevuld? Wat zijn de huidige netwerkkaart instellingen. Oh ja, 1 ding, het netwerk werkt omdat je van W98->WXP dus geen kabels vervangen of allerlei vreemde instellingen proberen, dat heeft geen zin. Dat gaat van kwaad naar erger.
 • En ja, onder de instellingen versta ik dus ook de bestandsdeling. Wat dat betreft graag de huidige instellingen voor beide machines. Met name de W98 machine is hier van belang, maar het is een goede oefening om die van de XP machine ook nog eens te bekijken.
 • Op de XPmachine heb ik de netwerkwizard uitgevoerd. Maar dan gebeurt er niets. Moet ook eerlijkheidshalve toegeven dat de vraagstelling mij soms niet helemaal duidelijk is. Wat dien ik aan te vinken en wat niet.
  Mijn inziens gaan geen van beide machines via elkaar het internet op, maar via de router.
  instellingen als WORKGROUP en delen heb ik gechecked.

  Hellup!
 • [quote:81e7986f64="xzonie"]Mijn inziens gaan geen van beide machines via elkaar het internet op, maar via de router.
  instellingen als WORKGROUP en delen heb ik gechecked.[/quote:81e7986f64]Dit klopt. Maar nu wil je ook internet delen. Ik wordt nu nog nieuwsgieriger naar de werkelijke instellingen. De gegeven informatie is te onvolledig. In jouw geval moet internet delen niet aangevinkt zijn.
 • Ik ben ietjes verder gekomen. De netwerkwizard opnieuw uitgevoerd.
  Hij heeft de bestaande lanverbinding aangeduid als verbinding voor het netwerk. Vervolgens krijg je de melding dat het netwerk gereed is, maar ik zie nog steeds geen andere PC.

  wat te doen.
 • Staan beide PC's op een andere nic in je router zelf? heb je dan ook het interne routen ingesteld?
 • eerlijk gezegd weet ik niet wat je hiermee bedoelt.
 • Het bekende 'browse master' probleem. Zie: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=94082&highlight;=
 • Waar en hoe installeer ik het IPX-protocol?
 • In beide gevallen rechts klikken op 'netwerkomgeving' en eigenschappen keizen, of via het configuratiescherm 'netwerk'.
  Hier kun je via 'toevoegen';protocol het IPX/SPX protocol installeren.
  Onder W9x niet vergeten in de eigenschappen van IPX/SPX 'NETBIOS' te aktiveren.
 • [quote:a104751560="xzonie"]Waar en hoe installeer ik het IPX-protocol?[/quote:a104751560]Dit heb je niet nodig. En anders de Windhows help eens gebruiken. Als het goed is, doet de router de DHCP taken, in dat geval geloof ik niet in een Master Browser probleem. Soms moet je de computers ook wat tijd gunnen en soms kun je de computer via zoeken wel vinden. Wat je dus na moet gaan is of de netwerkkaarten correct zijn ingesteld. Het makkelijkste achter te komen door alle instellingen te controleren: tip pak de Windows help erbij en ga lezen.

  Voor WIndows XP is het handig te weten dat ipconfig bestaat (uit te voeren in "DOS" venster) en het pictogram Netwerklocaties kan je door op de juiste plek te klikken bij de eigenschappen van de netwerkkaarten brengen. En ja, gebruik geen internet delen van WIndows, vinkje uit. Mocht internet delen aan staan, tja, dan zet je feitelijk DHCP op die computer aan. Er mag er maar eentje aan staan, en die router is daarvoor de handigste keuze. De firewall in XP mag wel aan staan, maar moet je denk ik ook uitzetten.. Tijdens dit alles goed kijken of je dat soort vinkjes wel/of niet kan inschakelen of al hebt ingeschakeld.

  Voor Windows 98 is het handig te weten dat winipcfg bestaat (uit te voeren in MS-DOS venster), verder kun je door op met de muis op de rechter muistoets te klikken terwijl de muis op het pictogram Netwerkomgeving staat, in een snelmenu komen. Daar kies je bijvoorbeeld Eigenschappen. EN ja, ook dit alles staat echt in de WIndows help, ook wat je allemaal kan doen.

  Als je meer vragen hebt, geen probleem, geef dat de IP adressen en de kaartinstellingen en zo. Op dit moment zijn we op heel erg hoog niveau bezig. Dat schiet dus niet op.

  Een laatste tip, tik in: ipconfig /all
  Verder, de meeste "DOS" opdrachten (zoals ipconfig en winipcfg) hebben een beknopte help. Als je niet weet hoe je die moet gebruiken, lees de handleiding. Probeer bijvoorbeeld ook eens: winipcfg /?
 • En natuurlijk ook de handleiding van de router goed lezen. Geef eventueel ook aan wat je hierop hebt ingesteld. Met name die DHCP functie, het bereik van de IP adressen, de DNS adressen, en het eigen IP adres van de router (dat het gateway adres gaat worden voor je computers), zijn hierbij van essentieel belang.
 • Ik begin het spoor bijster te raken. Heb IPX protocol geinstalleerd.
  Diverse instellingen gedaan zoals beschreven in het antwoord van Ruud de Wit, maar nu herkend win98 ook XP niet meer. Ben dus niet veel opgeschoten. Vervolgens heb ik allerlei protocollen waarvan ik niet weet
  of ik of ik die wel of niet nodig heb. Ik zou graag terug gaan naar de
  fase van voor het IPX-protocol. Maar welke protocol heb ik nodig en welke kan ik weggooien.
 • Je zult nu toch echt wat moeten antwoorden op de voorgaande vragen, anders wordt het een nogal wazig verhaal.
  Wat zijn je IP nummers (router, PC's)
  Subnetmask ?
  default gateway ?
  kun je pingen ?
  daadwerkelijk shares aangemaakt ?
  welke netwerkkaarten met welke drivers ?
  een user met password aangemaakt op de XP machine die hetzelfde is als waarmee je op de Win98 machine aanlogd ?
  Win98 eerste of tweede edtie ?
  andere kabels al geprobeerd ?
  staat NETBIOS aan voor de verschillende protocollen (IPX en TCP/IP) ?
 • Ik heb het IPX protocol verwijderd. En alles weer teruggezet in de oude staat. En wonderbaarlijk genoeg werkt het nu wel.
  Via [i:f104928591]computer zoeken[/i:f104928591] bleken beide PC's elkaar te vinden.

  Ik bedank een ieder zich verdiept heeft en met mogelijke oplossingen kwam.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.