Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Verdwijnend netwerk WindowsXP-Windows98

Anoniem
Hans.Vosman
1 antwoord
 • Sinds een paar weken ben ik bezig om een netwerk van twee computers in de lucht te krijgen, maar daarbij loop ik tegen een heel raar probleem.

  Op de eerste plaats even een kort overzicht van de configuratie: twee PC’s (één met Windows XP Home (fat32) en één met Windows 98, resp. PC1 en PC2 genaamd), gekoppeld met twee netwerkkaarten, kabels en een 5-poorts switch. Het probleem doet zich voor bij verschillende typen kaarten en switches, dus hardware matig kan het probleem niet zijn.
  De IP-adressen zijn resp. 192.168.0.1 en 192.168.0.2 met een subnetmasker van 255.255.255.0 (werkgroepnaam THUIS): kortom, ook niet iets bijzonders.

  Het probleem is, dat ik het netwerk in eerste instantie prima draaiend krijg. De beide PC’s herkennen het netwerk en ik kan zonder problemen bestanden uitwisselen en zelfs gebruik maken van de DVD-speler over het netwerk. Na enkele uren stopt PC2 met wat ik maar even noem de netwerkherkenning. Dat gaat in meerdere stappen. In eerste instantie stopt PC2 met het ‘herkennen’ van PC1 (geen icoontje PC1 meer in het overzicht), daarna verdwijnt PC2 uit het overzicht. In derde instantie verdwijnt ook de inlogmogelijkheid bij het opstarten van Windows. Pingen levert het volgende op: Vanuit PC2 naar PC2 geen foutmelding, van PC2 naar PC1 timeouts, van PC1 naar PC2 geen foutmelding. Herinstalleren van de drivers, IP-adressen en werkgroepnamen levert geen resultaat op.

  Een volledige herinstallatie van WindowsXP op PC1 en Windows98 op PC2 (beiden zonder de netwerkkaarten) en vervolgens opnieuw installeren van de kaarten levert wel weer een netwerk op, zij het van korte duur.

  Ongetwijfeld is het probleem snel op te lossen door WindowsXP op PC2 te plaatsen, maar die kan dat helaas niet aan. Daarbij moet het op zich geen probleem zijn om XP en 98 in één netwerk te hebben.

  Heeft iemand enig idee wat het probleem kan zijn, of heeft iemand ervaring met het oplossen ervan? Alvast bedankt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.