Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

IP-adres router?

None
16 antwoorden
  • Hallo! Een simpel vraagje.
    Moet de router (als deze alleen wordt gebruikt als hub, dus zonder gebruik van de uplink poort) een IP-adres hebben in dezelfde range als de computers in het netwerk? Of juist niet?
  • Een router moet naar mijn weten altijd een ip hebben.
    Hoe wil je anders in het vervolg je router configureren?

    Een ip meer of minder zal toch geen probleem zijn….
  • [quote:d588cbbd04="Dafjedavid"]Een router moet naar mijn weten altijd een ip hebben.[/quote:d588cbbd04]
    Sorry, dat bedoelde ik niet.
    Stel je hebt een thuisnetwerk, waarvan de pc's een adres hebben dat voldoet aan 192.168.0.x
    Moet je router nu ook een adres hebben dat voldoet aan 192.168.0.x of kan deze bijvoorbeeld ook 192.168.1.x (of iets heel anders) zijn?
  • Probeer het en je weet het, gewoon een van jouw pc's een ip adres uit een andere range geven, werkt het niet dan kun je nog altijd de oude ip adres terugzetten.
  • [quote:5fcaa0211e="drupke"]Probeer het en je weet het, gewoon een van jouw pc's een ip adres uit een andere range geven, werkt het niet dan kun je nog altijd de oude ip adres terugzetten.[/quote:5fcaa0211e]
    Het probleem is dat mijn thuisnetwerk nog niet werkt. Das dus lastig proberen.
    [b:5fcaa0211e]Weet niet iemand toevallig of je router-ip-adres in dezelfde range moet zitten als die van de pc's?[/b:5fcaa0211e]
  • Uhm, even voor de duidelijkheid: Een "kabelrouter", zoals ze verkocht worden in de winkels, bestaat technisch gezien uit 2 dingen:

    1- Een switch
    2- Een extra module die als internet-portaal fungeert voor alles wat er op aangesloten wordt

    Ook als de portaal-module niet geconfigureerd is, zal het interne netwerk toch (moeten) werken.

    Op mijn "kabelrouter" kan ik kiezen voor 2 functies, Router of Gateway. En hij staat niet op router… :wink:

    Om antwoord te geven op de vraag over het IP-adres: Ja en nee. Ligt er maar net aan wat een subnetmask er gebruikt wordt. Om het simpel te houden: Als het subnetmask 255.255.255.0 is, dan moeten de IP-adressen van de PC's in dezelfde range liggen als die van de "kabelrouter", en dat is meestal 192.168.1.x.

    Greetz!
  • Anakin, bedankt voor je reactie!
    In mijn geval is het echter 192.168.0.x (dat 'wil' ICS namelijk). De router stond standaard op 192.168.1.1. Met subnetmask 255.255.255.0. Dat kan dus het probleem geweest zijn (netwerk functioneerde niet).
  • Ik begrijp uit jouw woorden dat het nu dus werkt?

    Wat heb je nou aangepast dan?

    Greetz!!

    P.S. Als je zo'n router gebruikt, waarom heb je dan ICS actief??
  • Ik heb overigens een e tech router/switch/modem, een router is als ik me niet vergis om gescheiden (verschillende) netwerken met elkaar te verbinden, in dit geval jouw netwerk met het internet.

    Dus je hebt 2 kanten aan de router, een voor de configuratie van de internetverbinding en een voor de eigen netwerk.

    Jouw eigen netwerk ben je vrij in hoe je die gonfigureert, tenminste mijn router stond vanuit de fabriek op de 10.xxx.xxx.xxx range ingesteld, ik heb hier de 10 reeks voor de 192.168.x.x reeks vervangen en voala, het werkt ook op deze range, als de internetinstellingen maar comform de provider instellingen zijn, dan moet het gewoon werken.
  • en voordat ik het vergeet, op de afzonderlijke pc's moet je bij gateway het ip adres van de switch invoeren. 8) 8)
  • [quote:4b81c2c616="Anakin"]Als je zo'n router gebruikt, waarom heb je dan ICS actief??[/quote:4b81c2c616]
    Omdat het een inbelverbinding is. De routerfunctie van de router wordt dus niet gebruikt.
  • [quote:444a640dfe="drupke"]en voordat ik het vergeet, op de afzonderlijke pc's moet je bij gateway het ip adres van de switch invoeren. 8) 8)[/quote:444a640dfe]Ik lees net dat er ook een modem aanwezig is, waarmee ge-internet wordt. Gateway moet je dus leeglaten.

    //sendertotaal, werkt het nou??
  • [quote:01735a474b="Anakin"]//sendertotaal, werkt het nou??[/quote:01735a474b]
    Ja en nee.
    Het netwerk ligt bij de buren, vandaar dat ik het niet meteen kon uitproberen. Inmiddels is het op 1 client gelukt om via de gedeelde inbelverbinding van een andere pc (server) te internetten. Op de tweede client werkt het nog niet. (Je zou zeggen gewoon dezelfde instellingen, maar ik krijg het maar niet voor elkaar.)

    De situatie is als volgt.
    Router: IP-adres: 192.168.1.1, DHCP-server functie: disabled
    (De router werkt gewoon als switch/hub?)
    PC1 (server): IP: 192.168.0.1, werkt als DHCP server (192.168.0.x), inbelverb. gedeeld
    PC2 (client): IP: auto (via DHCP op 192.168.0.1, werkt)
    PC3 (client): IP: auto (via DHCP op 192.168.0.1, werkt niet)

    Op PC2 is nu bij "Netwerkverbindingen - Internet-gateways" de gedeelde verbinding te zien. Op PC2 kan ik nu dus ook internetten.
    Het gekke is dat op PC3 (met dezelfde instellingen als PC2, tenminste zo lijkt het) de gedeelde verbinding niet te zien is. Terwijl dit eerder met uitproberen wel zo is geweest (dus geen hardware probleem).
    [b:01735a474b]PC3 krijgt maar geen IP-adres toegewezen door de DHCP-server (192.168.0.1).[/b:01735a474b]

    Ik hoop dat het nog een beetje duidelijk is.
    Ik heb de hele avond verschillende instellingen geprobeerd (handmatig en met behulp van XP wizards) en weet dus niet precies hoe het op PC2 is gelukt.
    [b:01735a474b]Wie heeft een idee hoe ik PC3 ook aan het werk kan krijgen?
    Of moet ik wat extra informatie geven?[/b:01735a474b]
  • Vaag…. En het zijn allemaal WinXP-machines??

    Je kan die 3e machine eens handmatig proberen TCP/IP in te stellen. En dan moet je als volgt te werk gaan:

    - Als PC2 gestart is open dan een DOS-box en type [b:6a64bf6a7f]Ipconfig /all[/b:6a64bf6a7f].
    - Neem de volgende regels identiek over op PC3:[list:6a64bf6a7f]Subnet Mask
    Default Gateway
    DNS Servers[/list:u:6a64bf6a7f]en geef zelf een ander, niet bestaand, IP-adres in.

    Als het goed is zou het nu moeten werken??

    Greetz!!
  • [quote:fd8de21637="Anakin"]En het zijn allemaal WinXP-machines??[/quote:fd8de21637]
    Ja.
    Bedankt voor de suggestie. Ik zal het zo snel mogelijk weer proberen en het resultaat neerzetten. (Zoals je weet moet ik daaarvoor bij de buren zijn. ;-)
  • [quote:92b1eb3087="sendertotaal"][quote:92b1eb3087="Anakin"]En het zijn allemaal WinXP-machines??[/quote:92b1eb3087]
    Ja.
    Bedankt voor de suggestie. Ik zal het zo snel mogelijk weer proberen en het resultaat neerzetten. (Zoals je weet moet ik daarvoor bij de buren zijn. ;-))[/quote:92b1eb3087]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.