Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

draadloos netwerk

Anoniem
Firehosting
4 antwoorden
 • Wie weet hoe ver de afstand van een draadloosnetwerk maximaal mag zijn
 • Met een straalzender 50 kilometer als de zendmast hoog genoeg is.
 • VOlgens mij is het een serieuze vraag hoor.

  Wat bedoel je met maximaal mag zijn? De vraag is wat kort. Bedoel je hoever je komt met een standaard bakkie of wil je iets overbruggen en weten of dat kan en mag? Tell us more.

  groetjes Edmond
 • In Europa, dus ook in Nederland, is een maximum uitgestraald vermogen toegestaan van 20Bi. Ga hier dus nooit overheen, maar lees wel verder als je het bereik van je link legaal wilt optimaliseren.
  Uit vorenstaand punt volgt dat, bij gebruikelijke apparatuur (15 dBm output), een antenneversterking tot 5 dB legaal blijft. Ga je dan rekenen, dan kun je ongeveer 1 km overbruggen. Is dat dan dan wat er in Nederland maximaal mogelijk is? Nee, je kunt -legaal- veel verder. Zie hierna!
  Als je een antenne met hogere versterking wilt gebruiken, dan moet je, om binnen de legale grenzen te blijven, het uitgangsvermogen verminderen. Uiteraard moet de ontvangstgevoeligheid intact blijven, dus het zendvermogen moet VOOR de zend-ontvangstschakelaar in de WLAN apparatuur worden verlaagd. Er bestaat WLAN apparatuur waarbij dat mogelijk is. Van sommige sommige bestaande apparatuur is, na het upgraden van de firmware, het vermogen alsnog instelbaar te maken. Zie het forum op www.wirelessnederland.nl
  Merk op dat het uitgangsvermogen bij verschillende apparaten minder varieert dan de ontvangstgevoeligheid. De laatste kan wel 10 dB verschillen. Kijk dus eerst of je de gevoeligheid kunt verhogen voordat je aan 'meer vermogen' denkt!. Realiseer je ook dat 'meer vermogen' een nadeel is voor legale links…
  Voorbeeld 1: Het legale bereik dat met standaard 15 dBm WLAN apparatuur bereikt kan worden is ongeveer 1 km.
  Voorbeeld 2: Met oudere Breezecom apparatuur kan het vermogen tot 4 mW (6dBm) verlaagd worden, De antenneversterker mag nu hoger gekozen worden, waardoor een afstand van ongeveer 2.7 km overbrugd kan worden met een link-marge van 10 dB.
  Voorbeeld 3: Met een 24 dB schotel moet het vermogen tot -4 dBm gereduceerd worden (dat is slechts 0.4 mW (!)) om binnen de legale limiet van 20 dBm te blijven. Toch is in dit geval de maximum overbrugbare afstand 8,5 km. Dit komt vanwege de extreem hoge antenneversterking in het ontvangstpad. En dit is GEEN grapje!
  Apparatuur waarvan het vermogen instelbaar is bestaat sinds kort: Van de de huidige BreezeNET DS.11 kan het vermogen ingesteld worden op -4, -2, 4, 6, 12 en 14 dBm. (met dank aan Kees, PA3HAN). Ideaal dus voor legale long range experimenten
  Als je nog andere apparatuur kent waarbij de power settings ingesteld kunnen worden, laat het weten op pa0hoo at qsl.net als je wilt.
  Dan nog een interessant idee, dat wellicht heel goed uitvoerbaar is. Zoals je weet is veel apparatuur voorzien van twee antennes. Een daarvan is voor zenden/ontvangen, de andere is voor 'diversity' ontvangst. Alleen voor ontvangst dus. Als het signaal op deze antenne sterker is, wordt dat gebruikt. Wat blijkt echter, we hebben op onze apparatuur gemeten dat er tijdens zenden uit deze antenne-aansluiting toch een -klein- signaal komt, dit is ongeveer 20 dB zwakker dan het echte zendsignaal dat aan de andere antenne wordt toegevoerd. Laat dat nu net die 0,4 mW zijn uit het vorige punt! Dus, als we op deze antenne-ingang onze 24 dBi schotel zouden aansluiten zouden we legaal een grote afstand kunnen overbruggen. Het klinkt gek, maar het zou kunnen. Wie pakt deze handschoen op?
  Kijk eens op http://seattlewireless.net/index.cgi/HardwareComparison en zoek de apparatuur met de beste ontvangstgevoeligheid en instelbaar uitgangsvermogen.
  En, tenslotte, heb je toch het idee om illegaal te gaan, met standaard apparatuur en een 24 dBi 60 cm schotel, dan kun je volgens de sommetjes idealiter ongeveer 100 km(!) overbruggen. Dat zal in ons platte land dus niet lukken, want de kromming van de aarde en de fresnell eisen gooien dan dan echt roet in het eten. Praktisch ben je op 'huishoogte-met-mast' na 10 tot 15 km wel uit het vrije zicht, wat je ook doet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.