Vraag & Antwoord

Servers

Terminal Services + windows2003 standardEdition

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Zijn er gebruikers die terminal servies gebruiken om bijvoorbeeld Office te draaien vanaf de server op thin cliënts?

  Ik ben namelijk erg geïnteresseerd in dit onderwerp maar ik heb nog niet de juiste informatiebron gevonden op internet. Wat nogal veel vragen bij me oproep zijn de licenses die nodig zijn om bv office te draaien.

  Zijn er gebruikers die dit systeem actief hebben draaien?
 • Ik werk bij een IT-bedrijf (zal geen reclame maken) en wij doen veel SBC-oplossingen (server based computing) voor onze klanten, voornamelijk in de uitzendbranche.

  Voor een terminal server heb je verschillende licenties nodig. Ten eerste uiteraard je server-licentie. Voor iedere server 1. Ten tweede heb je terminal service client access licenties, TS CAL's, nodig. De naam zegt het al, dit zijn licenties die gebruikers toegang geven tot je terminal server. Deze licenties moeten voor gebruik geactiveerd worden. Om deze CAL's te activeren heb je als eerste een license server nodig. In een Windows 2000 en 2003 domein moet de licensing service op een domain controller draaien. Op deze license server activeer je het gewenste aantal CAL's voor dat domein. Als laatste heb je uiteraard ook licenties nodig voor de applicaties die je gebruikt.
 • Bedankt Leo S. Ik heb gelijk een paar vraagjes voor je.
  1. Hoe zit het dan met de office licentie's? Je hebt maar 1 pakket draaien op de server maar misschien wel 3 werkstations die er gebruik van maken. Heb je dan 3 licenties van Office nodig? Wordt dit ook gecontroleerd door de server? Kun je een "normaal" office pakket hiervoor gebruiken?
  2. Weet je een site waar het één en ander goed wordt uitgelegd over dit onderwerp, eventueel voorzien met stap voor stap handleidingen? Ik heb al gekeken op technet van microsoft maar ik vind ze een beetje summier met hun informatie.

  Alvast bedankt voor je reactie.
 • Je hebt voor iedere gebruiker een office licentie nodig. Dit wordt niet door de license server bijgehouden, deze registreert alleen de server-licenties en de TS CAL's. Denk erom, dat wanneer je Exchange of SQL draait, je hier ook weer aparte CAL's voor nodig hebt.
  Je kunt een normaal office pakket installeren op een terminal server. Denk er wel om dat je hem eerst in 'install mode' zet. Doe dit door in een DOS-box het volgende commando in te tikken:
  change user /install
  Na de installatie moet je hem weer in execute-mode zetten:
  change user /execute

  Ik weet zo gauw geen site waar je meer informatie kan vinden. Ik heb alles geleerd van collega's en vooral door zelf doen. Als je nog ergens een test-servertje hebt is het zeker aan te raden om je hier wat in te verdiepen. Zonder terminal service licenties kun je een terminal server 90 dagen laten draaien, daarna zul je toch je license server moeten activeren, maar 90 dagen is lang genoeg om er wat meer over te leren.
 • Bedankt Leo S.

  Als ik het goed begrijp moet je dus 2 servers hebben draaien. Wat houdt zo'n license server eigenlijk in? Moet ik dat voorstellen als een stuk software
  waar je een hoop centen voor moet neertellen?
 • Als je een terminal server in je netwerk hebt, moet je ook licensing services hebben draaien. Deze services houden namelijk het aantal licenties bij onder andere voor de aanmelding op je terminal server. Dit is gewoon een onderdeel van Windows 2000 server en Windows server 2003, die je vanuit 'add/remove programs' toe kunt voegen. Zonder licensing services in je netwerk kun je een terminal server maximaal 90 dagen gebruiken, daarna kunnen er geen clients meer op inloggen.

  In een Windows 2000 of 2003 domein moeten deze licensing services draaien op een domain controller, in een NT-domein kon het ook op een member server. Aangezien je je domain controller niet als terminal server wil laten draaien (uit het oogpunt van beveiliging en performance), zul je inderdaad een aparte server in je netwerk moeten opnemen en deze als terminal server gaan gebruiken. Houd rekening met de minimale systeemeisen (ik weet die zo niet uit mijn hoofd), hoe meer gebruikers hoe krachtiger je server moet zijn.

  Ik weet niet hoeveel gebruikers op je terminal server moeten werken, maar als dat er meer dan 25 zijn, is het de moeite waard om te overwegen of je twee of meer terminal services gaat inrichten met Citrix Metaframe. Hierdoor wordt het mogelijk om load balancing en fouttolerantie toe te passen. Je maakt een connectie met een Citrix-farm en Aan de hand van de belasting van je servers, bepaalt je Citrix-omgeving op welke server je uiteindlijk terecht-komt. Knalt er een server uit, wordt je automatisch ingelogd op een andere beschikbare server. Ook als je thuiswerkers hebt is Citrix aan te raden in verband met betere performance dan RDP en voornamelijk de encryptie die het ICA-protocol gebruikt.
 • Leo: op mijn werk gebruiken we citrix, ook voor thuiswerkers. Deze hebben bijvoorbeeld een laptop en draaien daarmee op afstand het officepakket. Het nadeel van ons systeem is dat als bijvoorbeeld mijn collega in Groningen een printopdracht geeft, dan kan hij zijn printje ophalen in Den Haag :D Dus ik heb zo mijn twijfels over zulke systemen ten aanzien van thuiswerkers.

  Op de Hogeschool van Utrecht waar ik s'avonds studeer hebben ze het echter met succes toegepast op cliënts waar studenten achter zitten.

  Even terugkomend op jouw laatste antwoord: Als ik het goed heb begrepen kun je dus niet tegelijkertijd een terminal- en license-server draaien op een windows domein controller?
 • Je kan wel terminal en licensing draaien op je domain controller, maar zoals ik al zei: je wil het niet, tenzij je genoegen neemt met minder performance en security.

  Over dat printer-verhaal: Het is maar net welke policy op de server van kracht is. Je kan namelijk instellen of lokale drives en printers doorgesluist moeten worden. Als ik op de Citrix-server bij ons op het werk inlog, kan ik op mijn eigen printer thuis aan de slag en heb ik ook mijn eigen lokale schijven als netwerk-schijf in de Citrix-omgeving. Vraag de systeembeheerder of hij lokale resources wil mappen…
 • [quote:907b9fd72b="Leo S"]Zonder licensing services in je netwerk kun je een terminal server maximaal 90 dagen gebruiken, daarna kunnen er geen clients meer op inloggen.[/quote:907b9fd72b]

  Zie, dat wist ik nou nog niet. Heb me wel eens verbaasd over die Licensing Service die je apart moet installeren, denk dan altijd "Dan doe je dat toch niet"….. :)

  Waar installeer je software zoals Office voor/op Terminal Server? Moet dat in een speciale folder, moet je de folder sharen voor de TS-users? Hoe moet ik dat zien?

  groetjes Edmond
 • Als jij Office installeert op een PC met Windows XP, dan is Office toch ook beschikbaar voor andere gebruikers op die PC? Hetzelfde is met een terminal server. Je installeert gewoon je applicaties en die zijn voor iedere gebruiker beschikbaar.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.