Vraag & Antwoord

Servers

hulp gewenst bij opzetten van een netwerk, Win 2003 server

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Hoi,

  Volgende situatie hebben we nu op mijn werk:
  9 pc's, 7 x win xp home, 1 win xp pro & 1 win nt 4.0. Alle pc's hangen door middel van een router in een netwerkje. Er is dus geen server, de projecten worden op één werkstation opgeslagen. Omdat het hier een bedrijf van 10 werknemers betreft, is er geen systeembeheerder. Ik ben dus omgedoopt tot systeembeheerder, aangezien ik er aardig wat van af weet (maar nog lang niet alles, vooral niet als het een server betreft, vandaar deze post :D )

  Het volgende is nu het geval:
  Per 1 april gaan we verhuizen naar een nieuw pand. We grijpen deze gelegenheid aan om meteen een 'echt' netwerk op te zetten, met een server dus. Je voelt hem al aankomen, ik zou graag wat adviezen willen mbt het opzetten van zo'n netwerkje. Ik heb zelf al een beetje rondgesnuffeld, en mij lijkt windows 2003 server het meest geschikt. Nu de vragen die ik tot nu toe heb:

  1 - Als we windows 2003 server gaan draaien, wat voor een besturingssysteem kan/moet er dan op de werkstations? Windows xp pro?

  2 - Alle pc's hebben nu gewoon beheerders rechten. Ik wil in het nieuwe kantoor iedereen gebruikersrechten geven (zodat ik niet iedere keer allerlei zooi moet verwijderen..). Ik heb begrepen dat je dat op serverniveau kan regelen. Dus dat iedereen zich aanmeldt met een gebruikersnaam en wachtwoord en dan zijn eigen instellingen (mail, bureaublad, printers,enz) krijgt. Eventueel ongeacht het werkstation waar hij achter zit? Is dit mogelijk, zo ja, hoe?

  3 - Is het verstandiger om programma's zoals Autocad en Office vanaf de server te draaien, of moet dit gewoon op elk werkstation apart geinstalleerd worden? Mijns inziens gaat het dan niet meer lukken om gebruikers vanaf willekeurige werkstations hun persoonlijke programma's op te laten starten?

  4 - Hoe is internettoegang geregeld met Windows 2003 server? We hebben nu adsl dat via een router over het netwerk gedeeld wordt. Is dit met Windows 2003 server ook mogelijk, of heeft die een ingebouwde router?

  5- Welke machine raden jullie aan voor gebruik als server?

  Dit zijn nog maar een paar vragen, de rest komt later wel als ik hier duidelijk in geschept heb… Ik hoop dat er iemand is die mij hierbij kan helpen!
  Bij voorbaat dank,

  groeten,

  Robert
 • Wat is het primaire doel van de server ? bestanden delen ?
  Dan hoef je toch niet zo'n duur pakket te kopen ?
  Linux d'r op met samba en klaar is klara.

  1. Alles wat windows 9x NT is zou verbinding moeten kunnen maken.
  Maar afhankelijk van de versie zal je bepaalde functionaliteiten niet of minder hebben. XP home is bijvoorbeeld wat minder geschikt voor verschillende netwerk taken / profielen Zie hier een overzicht :
  http://www.winsupersite.com/showcase/windowsxp_home_pro.asp
  Bestanden delen op de server en printen wil sowieso.

  2. Zie 1.

  3. Meestal zal dat niet lukken bij installatie worden ook .dll en register verwijzingen aangepast / gemaakt deze staan niet op de server.
  Moet je terminalserver editie gebruiken of citrix oid.

  4. Bij een stuk of 10 gebruikers is het afhankelijk van de extra applicaties op de server. Als je bijv exchange draait heb je al veel meer nodig.
  anders een eenvoudige PIV met 512 / 1GB aan geheugen Raid schijven erin (gewoon ide) Draai hier een dual 1400 met 1GB en ide raid wil prima kost bijna nix (700 euro ofzo) Voor de rest is het afhankelijk van het budget.
 • Dit vindt ik nou altijd leuk om te doen. Ik heb zelf oo voor een bedrijf een windows server omgeving opgezet. Al was het wat groter dan 9 werkplekken.[quote:db600fd495="Draayertje"]
  1 - Als we windows 2003 server gaan draaien, wat voor een besturingssysteem kan/moet er dan op de werkstations? Windows xp pro?
  [/quote:db600fd495]
  Het is aan te raden in elk geval windows 2000 of XP op de werkplekken te gebruiken. Uit je verdere vragen denk ik dat je een domein wilt gaan gebruiken in plaats van een werkgroep (zeker aan te raden). Volgens mij kan XP Home niet aan een domein toegevoegt worden. Ik weet dit echter niet zeker.
  [quote:db600fd495="Draayertje"]
  2 - Alle pc's hebben nu gewoon beheerders rechten. Ik wil in het nieuwe kantoor iedereen gebruikersrechten geven (zodat ik niet iedere keer allerlei zooi moet verwijderen..). Ik heb begrepen dat je dat op serverniveau kan regelen. Dus dat iedereen zich aanmeldt met een gebruikersnaam en wachtwoord en dan zijn eigen instellingen (mail, bureaublad, printers,enz) krijgt. Eventueel ongeacht het werkstation waar hij achter zit? Is dit mogelijk, zo ja, hoe?
  [/quote:db600fd495]Ja dit is zeker mogelijk en zeer handig. Je moet dan gebruik maken van roaming profiles. De profielen worden dan op de server opgeslagen en naar het werkstation gekopieerd zodra iemand inlogt.
  [quote:db600fd495="Draayertje"]
  3 - Is het verstandiger om programma's zoals Autocad en Office vanaf de server te draaien, of moet dit gewoon op elk werkstation apart geinstalleerd worden? Mijns inziens gaat het dan niet meer lukken om gebruikers vanaf willekeurige werkstations hun persoonlijke programma's op te laten starten?[/quote:db600fd495] Met een normale omgeving zul je alle programma's dan op alle pc's moeten installeren. Maakt het programma gebruik van windows installer dan kan je deze via de Active Directory automatisch op alle pc's laten installeren. Op deze manier bespaar je jezelf dus een hoop tijd. Als je met terminal services of citrix gaat werken kan/moet je alles op de server installeren. Echter iedereen werkt dan ook op die server. Dus moet het da een fiks systeem zijn. Iets dat waarschijnlijk niet wenselijk is. Bovendien als dit systeem eruit ligt kan niemand meer werken.
  [quote:db600fd495="Draayertje"]
  4 - Hoe is internettoegang geregeld met Windows 2003 server? We hebben nu adsl dat via een router over het netwerk gedeeld wordt. Is dit met Windows 2003 server ook mogelijk, of heeft die een ingebouwde router?[/quote:db600fd495]Ik zou dit zeker zo laten. Je kan het eventueel via de server laten verlopen. Maar dan ga je hem ook weer extra belasten terwijl dit eigenlijk niet nodig is.
  [quote:db600fd495="Draayertje"]
  5- Welke machine raden jullie aan voor gebruik als server?
  [/quote:db600fd495]Dit hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur en wat je er allemaal op wilt laten draaien. Ik heb zelf goede ervaringen met compaq servers en support.

  Hopelijk heb je hier wat aan.
  Hier staat nog het een en ander over installeren en opzetten van een server omgeving. http://www.microsoft.com/windowsserver2003/techinfo/reskit/deploykit.mspx
 • [quote:e29ce30790="Error404"]Dan hoef je toch niet zo'n duur pakket te kopen ?
  Linux d'r op met samba en klaar is klara.
  [/quote:e29ce30790]Er staat niet bij of hij ervaring heeft met Linux maar als hij dat niet heeft zou ik zeker niet aanraden om het dan meteen in een bedrijfsomgeving op te zetten. Windows server is wat dat betreft veel makkelijker en vertrouwd. Omdat de meeste dingen op dezelfde manier werken als de workstation versies. En support is hiervoor beter voorhanden.
 • bedankt voor jullie reacties!

  Ik heb inderdaad geen ervaring met Linux, dus ik zie het niet zitten om zo'n omgeving op te zetten.. Het voornaamste doel is vooral fileserver. Ik had vooral windows server 2003 in gedachten, omdat die je de mogelijkheid geeft om op elk werkstation binnen het netwerk in te kunnen loggen met je eigen persoonlijke instellingen.
  Dus als ik het goed begrepen heb (verbeter me gerust als het niet zo is!), zou ik het als volgt kunnen doen:
  - Flinke pc met windows 2003 server (of windows small business server 2003?).
  - Alle werkstations upgraden naar windows xp pro
  - adsl via router in het netwerk delen
  - werkstations in laten loggen op een domein (wat is het verschil tussen een domein en een werkgroep?)
  - gebruikersprofielen op laten slaan op de server, zodat vanaf elke werkplek ingelogd kan worden op iemands account
  - alle programma's lokaal installeren (hoe werkt dit indien wij bijvoorbeeld twee licenties hebben, 1 voor office xp en 1 voor office 2000? als gebruiker x dan office xp mag gebruiken en gebruiker y office 2000, moet je dan op alle pc's alle versie installeren?)

  Er begint zich langzaam een beeld te vormen van hoe ik het wil hebben. Ben dus alleen nog benieuwd hoe dat met licenties werkt als je roaming profiles gebruikt, en wat het verschil tussen een domein en een werkgroep is. Nu gebruiken we een werkgroep.

  groet,

  Robert
 • Misschien dat ik nu iets begin te roepen waaraan je nog niet gedacht heb… Je schreef:[quote:08ea295e8e]Flinke pc met windows 2003 server (of windows small business server 2003?). [/quote:08ea295e8e]
  Wees aub verstandig en koop dan een server met in ieder geval een mogelijkheid tot het bouwwn van een RAID. Neem dan een RAID 5, dat als er 1 schijf uit ligt, je deze kan vervangen en dan altijd weer verder kan gaan na het opnieuw opbouwen van je RAID. Neem daarvoor 4 schijven (SCSI).
  Ook een UPS en het woord BACKUP heb ik in jouw verhaal nog niet gezien. Want ik lees dat je met Autocad werkt, dus het zullen wel tekeningen zijn waar er bij jullie mee gewerkt wordt.

  Verder advies is inderdaad om small business server 2003 te nemen, want daar zit een mail-server in met tevens een SQL-servertje. Ook een ISA zit erbij ingebakken.
  Maak dan een Domain aan, maar houd er rekening mee dat small business server 2003 er niet van houdt om later uitgebreid te worden met verdere domain-controllers. Het is (zo ver ik weet) het beste pakket om mee te beginnen voor elk MKB-bedrijf wat niets tot weinig weet van Linux.

  Ga verder eens lezen wat er op de Microsoft-site staat over zaken die jouw interesse hebben en die nodig zijn, zodat je niet zomaar verder ga roepen over een "flinke PC"
  Ik weet dat het geld gaat kosten, maar ik denk dat deze investering je er later uit zal halen.
  Voor een server kijk dan eens bij HP (het oude Compaq) of bij Dell. Deze kunnen je leuke systemen aanbieden tegen een tegenwoordig best interessante prijs.
  [quote:08ea295e8e]Volgens mij kan XP Home niet aan een domein toegevoegt worden. Ik weet dit echter niet zeker.[/quote:08ea295e8e]
  Dit kan inderdaad niet, daarvoor is XP-proffesional uitgevonden :)

  koop nieuwe systemen als je toch verhuis en maak 1 goed image waarbij je alle belangrijke programma's geinstalleerd heb en zet dit image op die andere systemen. Maak die dingen ook identiek

  Enz. Enz. Enz. Enz. Enz. Enz.
  Dus advies zoek wat verder rond, probeer met iemand te praten die al eens iets beheer. kijk eens rond bij http://gathering.tweakers.net/index.php, want daar worden vaker dit soort zaken behandeld en als je het niet weet vraag het daar ook eens en doe dan je PC uit, want ook daar gooien ze je dan plat met (vaak) goede adviezen.
 • Bedankt voor je antwoord! (hoewel het een beetje klonk als: je kan er beter niet aan beginnen als leek..? :D :wink: )

  We hebben al een UPS staan hier, die 43 minuten kan draaien. Verder heb ik zitten denken aan raid schijven, maar daar zit ik met het volgende:
  één van de schijven moet uitneembaar zijn. Die kan dan elke dag om 5 uur mee naar huis genomen worden, zodat als de server gejat, of door brand verwoest wordt, we toch al onze projecten nog hebben. Is dit mogelijk in combinatie met raid?

  Wat is het nadeel van windows server 2003? ik heb eens gekeken, en het scheelt in aanschaf zo'n 260 euro ex btw.

  Overigens zei ik 'flinke pc' omdat ik er nog niet echt over nagedacht had wat het zou moeten worden en eerst jullie advies wilde horen daarover. :) Ik zal eens bij HP gaan kijken, daar heb ik goede ervaringen mee mbt de printers.
  4 van onze bestaande systemen zijn P4 2000 of hoger. er zullen 6 nieuwe systemen bijmoeten, aangezien die allemaal rond de PIII 650 schommelen, en dat kan echt niet meer….

  Kan iemand mij ook nog uitleggen hoe het met een netwerk in zijn werk gaat met licenties? we hebben nu allemaal stand alone licenties voor diverse versies van autocad, office, enz. Moet dit ook allemaal opnieuw aangeschaft worden? Of kan ik deze licenties weer lokaal installeren?
 • Ik vraag mij af of je Windows XP Pro als upgrade voor je Home kan krijgen. Dit zal aanzienlijk schelen in de kosten neem ik aan omdat je dezelfde licentie gebruikt. Zeker omdat 80% van het bedrijf waar over gesproken wordt al Windows XP Home in huis heeft.


  d.
 • Dat is inderdaad mogelijk, en het scheelt idd zeker in de kosten. Ik heb dat al nagekeken, en een upgraden naar windows xp pro kost per machine € 204,- ex btw.
 • [quote:7f4034d768="Draayertje"]Bedankt voor je antwoord! (hoewel het een beetje klonk als: je kan er beter niet aan beginnen als leek..? :D :wink: )[/quote:7f4034d768]
  Dit was echt mijn bedoeling niet, Ik wil je alleen waarschuwen dat het iets meer is als een "simpele PC" neerzetten, je krijgt later ook alle security, serverproblemen met crashes, etc erbij met alle mogelijke ellende van dien, vandaar dat ik je ook verwijs naar de site van Microsoft en Tweakers

  [quote:7f4034d768]We hebben al een UPS staan hier, die 43 minuten kan draaien[/quote:7f4034d768].
  Nu, dat is een goed begin, dan kan je in ieder geval je server op een nette manier plat gooien, wat ook de bedoeling is van een zware netstoring.
  [quote:7f4034d768]Verder heb ik zitten denken aan raid schijven, maar daar zit ik met het volgende:
  één van de schijven moet uitneembaar zijn. Die kan dan elke dag om 5 uur mee naar huis genomen worden, zodat als de server gejat, of door brand verwoest wordt, we toch al onze projecten nog hebben. Is dit mogelijk in combinatie met raid?[/quote:7f4034d768]
  Dit is niet mogelijk, ik zou gewoon gaan voor de tapeoplossing, hierbij kan je een tape meenemen, een keer laten stuiteren (wel of niet expres) en toch nog kunnen gebruiken. Er zijn tegenwoordig tapes waarbij 40G opkan, dus je kan aardig wat backuppen

  [quote:7f4034d768]Wat is het nadeel van windows server 2003? ik heb eens gekeken, en het scheelt in aanschaf zo'n 260 euro ex btw.[/quote:7f4034d768]
  Klopt, maar een 10-userversie van SBS is net zo makkelijk, omdat daar ook een programma zit waarmee je internet-toegang kan regelen. Verder zit daar ook een SQL-server in. Kijk eens rond bij MS, daar staat een redelijke uitleg wat je erbij "krijg"

  [quote:7f4034d768]Ik zal eens bij HP gaan kijken, daar heb ik goede ervaringen mee mbt de printers.[/quote:7f4034d768]
  Tja, daar ben ik het niet mee eens. BMW en Opel maakt ook goede auto's maar een BMW of Opel maakt mijns inziens geen goede motoren. Beetje een kromme vergelijking, maar HP komt op de server/PC-markt net kijken en moet nog heel wat inhalen. Dit is ook de reden dat ze Compaq hebben overgenomen. Dell levert redelijke systemen voor een behoorlijk bedrag, terwijl je voor HP(Compaq) toch nog steeds relatief veel moet betalen (Zeeuws meisje mentaliteit :lol: )

  [quote:7f4034d768]we hebben nu allemaal stand alone licenties voor diverse versies van autocad, office, enz. Moet dit ook allemaal opnieuw aangeschaft worden? Of kan ik deze licenties weer lokaal installeren?[/quote:7f4034d768]
  Deze licenties heb je toch al betaald, dus mag je ze gewoon opnieuw gebruiken.

  Ik hoop dat je wat aan dit verhaaltje heb.

  PS verder zou ik als je een keuze heb gemaakt boeken kopen en lezen, MCSE SBS of Windows 2003 server, de keuze die je maak
 • Let er bij de aanschaf van de nieuwe pc's op dat je XP Pro erbij krijgt. Dat scheelt je dan alweer upgrade kosten. Misschien kun je dan gelijk oude XP licenties voor de overige nog te gebruiken systemen gebruiken.

  Compaq heeft vaak aanbiedingen van oudere servers die uit het assortiment gaan. Deze kun je dan vaak voor een leukere prijs aanschaffen. En als het geen top systeem kwa belasting moet zijn zal dit ook weer schelen.

  Wat de licenties betreft is het natuurlijk het makkelijkst als je overal dezelfde versie van hebt. Dit scheelt kwa beheer een hoop tijd. Echter kwa kosten kun je beter dan lokaal de versies installeren. Kwa office moet dit niet uitmaken denk ik. Die kunnen elkaars bestanden openen.

  Kwa backup kun je tape of harddisk gebruiken. Als je voor harddisk gaat kun je echter niet voor RAID5 kiezen (wat wel de voorkeur heeft) maar zal je het met RAID1+0 moeten doen. Dat houdt in dat je 2 dezelfde schijven hebt waar exact hetzelfde op komt te staan. Als er 1 schijf uitvalt draait alles verder op de andere schijf.

  Er zijn veel verschillen wat betreft werkgroep en domein. Heel simpel gezegd is met een werkgroep alles op de werkstations zelf geregeld. En in een domein wordt alles centraal geregeld. Wat het kwa beheer taken een stuk eenvoudiger maakt.
 • [quote:91ae8236f9="bosjvd"]Er staat niet bij of hij ervaring heeft met Linux maar als hij dat niet heeft zou ik zeker niet aanraden om het dan meteen in een bedrijfsomgeving op te zetten.[/quote:91ae8236f9]

  Aanraden niet; maar zou toch eens mee gaan spelen; scheelt je een enorme bom duiten aan licentie en hardware.

  [quote:91ae8236f9="bosjvd"]Windows server is wat dat betreft veel makkelijker en vertrouwd. Omdat de meeste dingen op dezelfde manier werken als de workstation versies. En support is hiervoor beter voorhanden.[/quote:91ae8236f9]

  D's nou net het voordeel van de Linux-community; er is veel support voor.

  Hij wil alleen een fileserver bouwen; er zijn diverse distro's die dit heel gemakkelijk doen dmv een webinterface. Daar heb je naast de grondbeginselen van netwerken geen Linux-kennis meer voor nodig :lol:
 • Met een normale omgeving zul je alle programma's dan op alle pc's moeten installeren. Maakt het programma gebruik van windows installer dan kan je deze via de Active Directory automatisch op alle pc's laten installeren. Op deze manier bespaar je jezelf dus een hoop tijd.

  [b:8a41eaf638]Hoe kan ik het bovenstaande uitvoeren[/b:8a41eaf638]


  Dit is niet mogelijk, ik zou gewoon gaan voor de tapeoplossing, hierbij kan je een tape meenemen, een keer laten stuiteren (wel of niet expres) en toch nog kunnen gebruiken. Er zijn tegenwoordig tapes waarbij 40G opkan, dus je kan aardig wat backuppen.

  [b:8a41eaf638]Ik heb zo'n tape streamertje van onstream deze krijg onder 2000 en 2003 niet aan de praat met bijgeleverde software weet iemand nog een linkje met software die minimaal onder 2000 werkt met zo'n ide DI30 van Onstream (hastec)[/b:8a41eaf638]

  Kwa backup kun je tape of harddisk gebruiken. Als je voor harddisk gaat kun je echter niet voor RAID5 kiezen (wat wel de voorkeur heeft) maar zal je het met RAID1+0 moeten doen. Dat houdt in dat je 2 dezelfde schijven hebt waar exact hetzelfde op komt te staan. Als er 1 schijf uitvalt draait alles verder op de andere schijf

  [b:8a41eaf638]Het komt er op neer dat ik met raid 1/o wel de harde schijf kan meenemen toch[/b:8a41eaf638]

  Tot slot wat zijn de minimale eisen voor een nt4server qua geheugen de softwaredie er opdraait zijn hoofdzakkelijk rekenprogjes van een accountent buro met 6 clients
 • Gooi dat onstream apparaat alsjeblieft weg !!!!
  als er iets onbetrouwbaar is, is dat het !!!!! Heb al 5 stukkende liggen !

  je kan ipv tape ook kiezen voor een hardwarematige raid.
  Dit is hot swappable (je draait op 1 schijf, de 2e draait mee op de achtergrond, op het moment dat de 1e uitvalt wissel je ze om en je draait vrolijk verder. zodra je de defecte schijf hebt vervangen, wordt er direct automatisch een mirror gemaakt en het verhaal begint weer van voor af aan.)

  Zijn nu goed betaalbaar !!!! (plm. 259,= ex btw, ex schijven) past in IEDERE pc.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.