Vraag & Antwoord

Servers

hardware advies voor server

Anoniem
billy@work
13 antwoorden
 • BEste Forummers,

  ik heb een vraag. voor school heb ik een project. ik moet een server maken waarop alle date gezet kan worden. die moet ik hierna intsalleren in een klein kantoor waarop alle werknemers hun bestanden op kunnen slaan. ik moet ook nog een back-up procedure schrijven. kunnen jullie me een handje helpen. ik zou niet weten waar ik moet beginnen.

  MVG

  Billy :roll:
 • Krijgt de server nog verdere functie's of is het puur data-opslag? Als hij geen verdere functie's krijgt, is geheugen en processor ondergeschikt.
  Is tijdelijke onbeschikbaarheid van de data acceptabel?, zo nee, kijk dan naar een raid oplossing. Indien de data vaak gewijzigd wordt en het betreft grote bestanden, kan je RAID-5 overwegen.
  Voor de backup:
  Verwacht je vaak een restore te moeten doen? dan is een dagelijkse full-backup aan te raden, indien niet, kan je met differential of incremental gaan werken.
  Hoeveel moet er geback-uped worden? vanuit hier kqan je de keuze maken voor ZIP, DDS4, DLT, LTO1, LTO2 of misschien zelfs een SAN.
  Hoever wil je maximaal terugkunnen en op welk niveau?
  Een mooie (maar dure) cyclus is 4 dagtapes (maandag t/m donderdag) 4 vrijdagtapes (1e t/m 4e vrijdag vd maand) en 12 maandtapes welke op de laatste vrijdag van de maand gebruikt wordt. Op deze manier kan je een week terug op dagniveau, een maand terug op weekniveau en een jaar terug op maandniveau. Dit kost wel vaal tapes, maar je bent heel flexibel in je restoredatum.
  Verder moet je ervoor zorgen dat de volgende dag ná de backup de tape zover mogelijk bij de server vandaan wordt opgeslagen in een brandvertragende kluis en de tape dient behandelt te worden met de nodige beveiliging aangezien hier natuurlijk alle gegevens en documenten op staan. (dus niet meegeven met de schoonmaker ofzo naar huis). Verder dien je er rekening mee te houden dat als je server in de fik vliegt, je ook geen unit meer hebt om te restoren, indien betaalbaar is een tweede spare-unit niet overbodig.
  Bovenstaand een aantal scenarios beschreven, het is aan je data, budget en kennis wat wel en niet te gebruiken.
  suc6
 • hartstikke bedankt voor je antwoord ik heb er erg veel aan. maar ik heb nog vraag.

  de server wordt puur voor dataopslag gebruikt. dus werknemers zetten op de server hun bestanden die ze de volgende dag kunnen gebruiken.

  en op te zorgen dat er geen data meer verloren gaat omdat dat in het verleden is gebeurt. moet er ook een backup worden gemaakt het zijn geen ZEER belangerijke gegevens maar 1 keer per week een back-up moet kunnen en met welk progjes kan ik dit allemaal doen. en hoe zit het met de hardware van de server maakt dat niet veel uit. de klant wil graag betrouwbare server.

  mvg

  en nogmaals hartstikke bedankt :wink:
 • Ik zou dan kiezen (indien het past qua hoeveelheid en tijd) voor een DDS4 en dan voor 1 full backup per week en de rest van de dagen voor een differential. DDS drives zijn niet zo duur en kan je dus overwegen een spare erbij aan te schaffen. Ieder A-merk server is opzich betrouwbaar, kijk dus ook naar prijs/kwaliteit en service. Dell is goed, zeker door de 3 jaar Next-Business-Day On-Site. 3 jaar lang garantie en uiterlijk de volgende werkdag een monteur op lokatie. Je kan voor een schappelijke prijs een leuk raid-systeempje samenstellen.
 • In jouw geval zou ik niet kiezen voor een differential backup. Een differential backup slaat alleen de zaken op die sinds de laatste full backup gewijzigd zijn. Het restoren van data is daarmee wat ingewikkelder. Het kan zijn dat voor het restoren van een map 2 tapes nodig zijn: de full backup en de differential backup. Voor een leek is dat moeilijker te begrijpen en het vergroot de kans op fouten. De kosten van DDS-tapes zijn dermate laag, dat ik zou kiezen voor een full backup. Als het geen 24-uurs bedrijf is, kan dan de tijd ook geen probleem zijn, omdat het dan 's nachts kan.
 • [quote:db0e488d11="GoGo"]In jouw geval zou ik niet kiezen voor een differential backup. Een differential backup slaat alleen de zaken op die sinds de laatste full backup gewijzigd zijn. Het restoren van data is daarmee wat ingewikkelder. Het kan zijn dat voor het restoren van een map 2 tapes nodig zijn: de full backup en de differential backup. Voor een leek is dat moeilijker te begrijpen en het vergroot de kans op fouten. De kosten van DDS-tapes zijn dermate laag, dat ik zou kiezen voor een full backup. Als het geen 24-uurs bedrijf is, kan dan de tijd ook geen probleem zijn, omdat het dan 's nachts kan.[/quote:db0e488d11]
  lezen, lezen…..foutje van mij en verwarring van incremental en diferential….maar inderdaad, als de tijdspanne en taperuimte het toelaat kan je beter iedere dag (nacht) een full backup doen.
 • het is geen 24 uurs bedrijf dus elke dag een back-up na sluitingstijd is in princiepe mogelijk. dat ga ik dus ook doen. en dan een vraag over die dds tapes ik heb er wel eens van gehoord maar ik weet er vrij weining van. ik neem aan dat ik dus meer nodig hebt dan alleen die tapes. (tapestreamer o.i.d).


  Dan nog over de server. is het een speciale server die ik kan aanschaffen. want het is puur voor dataopslag. zodat de werknemers. hun bestanden kwijt kunnen en er een centrale backup wordt gemaakt.

  Harstikke bedankt voor julllie antwoord. jullie helpen deze beginnende ictér heeeeel erg

  MVG :roll:
 • ik heb net bij dell zitten kijken en nu kwam ik deze server tegen. is dat wat http://www1.euro.dell.com/content/products/productdetails.aspx/pvaul_100t?c=nl&l=nl&s=bsd

  maar er staat niet bij wat voor hardware erin zit. ik moet voor school namelijk alle hardware opschrijven wat er in komt te zitten


  mvg Billy :roll:
 • :-) dat is geen server, maar een DDS backup-unit……
  kijk eens naar deze en pas hem naar behoeft aan.
 • :oops: :oops: foutje kan gebeuren he.

  maar ok ik heb nu een server en hoe maak ik die back-ups dan welke welke hard/software ????


  mvg billy :roll:
 • Als je de samenstelling van die server doorloopt, krijg je de keuze voor een backup-unit (PV100T) en 1 stapje verder kan je je backupsoftware kiezen, indien er maar 1 server geback-upped dient te worden kan je die single server kiezen.
 • de bestanden die geback-upped moeten worden die staat op die server. alle bestanden komen daarop te staan en daar moet een back-up van worden gemaakt.
 • Dan kan je dus die singleserver versie kiezen :-)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.