Vraag & Antwoord

Servers

PDC/BDC

Anoniem
GoGo
12 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik moet in een onbekend netwerk (4 W2k servers) uitzoeken welke server nu PDC of BDC is. Hoe kan ik er achter komen? Ik heb overall gezocht, maar kun geen antwoord op krijgen.

  Als u niet weet hoe dat moet graag geen links replayen…..Als iemand het zekker weet dan wil ik graag een antwoord van hem.

  Bijvoorbat dank!!
 • Onder w2k heb je geen pdc of bdc's alleen nog maar Domain Controllers
 • Ho, ho, ho. :evil: In w2k heb je nog wel degelijk een PDC. En deze heeft ook nog steeds belangrijke taken. Zo synchroniseren alle stations hun tijd met die van de PDC. De PDC wordt nog steeds gebruikt bij password-controle en nog veel meer. De PDC is een van de vijf FSMO's (Flexible Single Master Opertations). Maar goed hoe vind je de PDC (of PDC-emulator zoals hij inmiddels heet)?
  Ga naar AD users en computers. Rechtsklik op de domeinnaam en kies Operation Master. Hierin zie je 3 masters RID, PDC en Infrastructure. Het venster biedt je overigens direct de mogelijkheid om de PDC te veranderen. (Leg het altijd bij de meest betrouwbare machine). Overigens zorgen dat de Infrastructure Master niet op een machine staat die ook de Global Catalog bezit.
 • In een Windows 2000 netwerk is niet echt een PDC meer aanwezig. Alle domain controllers zijn peers. Je hebt echter wel een PDC Emulator welke een PDC emuleert in het geval het domein in mixed mode functioneert.
 • Sorry hoor, maar dit is echt NIET waar. De rol van de PDC-emulator blijft zelfs bestaan als het domein naar native-mode wordt gebracht. Laat de naam emulator je niet misleiden. Zijn rol is inderdaad niet zo uniek als in NT4, maar haal de PDC maar eens een tijd off-line en kijk de eventlogs van je andere domain-controllers eens. Alleen al voor de tijdsynchronisatie is hij van essentieel belang.
 • GoGo heeft gelijk, ik ben nou wel er achter gekomen welke dan de PDC en de BDC is.

  Nog een vraagje, als ik nou de PDC laten vervallen.
  Ik breng dus de RID, PDC en Infrastructure over van bijvoorbeeld server-1 naar server-2.
  Kan ik dan server 1 (het liefst direct) zonder problemen uit het netwerk halen?

  En na hoeveel (synchronisatie-)tijd is de rol van server 1 door server 2 volledig overgenomen?

  Bijvoorbat dank!
 • Het begrip BDC bestaat niet meer
  De rollen zijn bekend na de eerst volgende replicatie van Active Directory. Dit is doorgaans binnen 5 minuten, maar je kunt het forceren in AD Sites en Services
 • Let wel op, dat je een domain controller niet zomaar verwijderd, maar hem eerst "demote" (d.m.v. dcpromo).
 • Info van de Microsoft-site:
  [quote:38375010a4]PDC emulator
  If the domain contains computers operating without Windows 2000 client software or if it contains Windows NT backup domain controllers (BDCs), the PDC emulator acts as a Windows NT primary domain controller. It processes password changes from clients and replicates updates to the BDCs. At any time, there can be only one domain controller acting as the PDC emulator in each domain in the forest.

  In a Windows 2000 domain operating in native-mode, the PDC emulator receives preferential replication of password changes performed by other domain controllers in the domain. If a password was recently changed, that change takes time to replicate to every domain controller in the domain. If a logon authentication fails at another domain controller due to a bad password, that domain controller will forward the authentication request to the PDC emulator before rejecting the log on attempt.[/quote:38375010a4]

  Kardo, er zijn nog 3 dingen waar je op moet letten als je de eerste domain controller in een site offline gaat halen, namelijk de Global Catalog, de Domain Naming Master en de Schema Master. Deze rollen staan standaard op de eerste domain controller die je installeert in een Active Directory forest. Info over verplaatsen van deze rollen kun je hier vinden. Pas als je alle 5 rollen en de global catalog over hebt gezet, kun je de server uit het domein verwijderen door dcpromo te draaien.
 • Het is me wel gelukt!

  Nog een vraagje! Met welke commando kan ik de AD deinstalleren en daarna weer installeren? En met welke commando synchroniseer ik de AD?

  bvd
 • Active directory verwijderen door alle domain controllers te demoten.[quote:a9199d5c80="GoGo"]Let wel op, dat je een domain controller niet zomaar verwijderd, maar hem eerst "demote" (d.m.v. dcpromo).[/quote:a9199d5c80]
  AD synchroniseren met AD Sites en services of Replication monitor, replmon.exe (Support Tools)
 • GOGO bedankt voor je reacties!!!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.