Vraag & Antwoord

Servers

Win 2k AD Hoe intestellen?

Anoniem
wtheiner
12 antwoorden
 • Hey forumbezoekers !!

  Ik heb een vraag:

  Ik heb thuis een Pentium 2 400 Mhz met 393 MB geheugen en 1x 8 GB hdd en 1x 120 GB hdd. Dit is mijn server, hier staat Windows 2000 Advanced Server op. Ik wil deze server laten functioneren als domain controller.

  Ik heb dan een aantal werkstations. Allemaal Windows XP pro draaient.

  Dit is mijn eerste keer dat ik een server opzet, dus helemaal noowb op dit gebied :(

  Even de situatie:
  Internet in gaat via de router naar de server. Van de server via een andere netwerkkaart naar een switch. Van de switch naar de werkstations.

  Ik heb het al voor elkaar dat de server al domain controller is. De werkstations kunnen inloggen op de server maar er zijn een paar dingen waar ik van baal:

  Als ik op het werkstation mijn documenten open krijg ik de op dat werkstation staande mijn documenten te zien !! Als ik kijk bij C:/Document en Settings dan zie ik dat iedere keer als ik met een gebruiker aanmeld daar de nieuwe gebruiker komt te staan. Ik vind da bietje raar….

  Verder vind ik dat het aanmelden op een werkstation enorm lang duurt. Terwijl het de 2de keer is dat ik inlog op dat werkstation.

  Verder weet ik niet precies hoe ik moet e-mailen op deze manier. Want de ontvangen e-mails slaat het werkstation op in: C:/document en settings/GEBRUIKER/de rest….

  Ik hoop dat het duidelijk is wat ik precies vraag. Ik wil dus dat er niks meer gebeurt op het werkstation op de berekeningen na van evt. office enz.

  Alvast bedankt !!! :lol:
 • Je moet de map mijn documenten omleiden naar een plek op de server. Dit kun je op 2 manieren doen:
  1. Op ieder station afzonderlijk. Dit doe je door rechts te klikken op "Mijn documenten" (bijv. in de verkenner) en de doelmap te wijzigen.
  2. Je kunt een group policy aanmaken op de server.
  Maak in AD een Organisational Unit (OU) aan en plaats de bewuste gebruikers hierin.
  Rechtsklik op de OU en kies voor properties.
  Kies het tabblad group policy.
  Maak een nieuwe policy aan en kies voor edit.
  Navigeer naar de het user-deel en kies voor Windows-settings.
  Rechtsklik op My documents en verander de lokatie naar een lokatie op de server.

  De tweede methode lijkt ingewikkelder, maar hoeft per gebruiker maar 1 keer te gebeuren en is veel netter.
 • Wat betreft langzaam inloggen. Welke DNS krijgen de werkstations? Wordt dat geregeld door de DHCP server van de router of door de W2Kserver? In ieder geval kun je de DNS van de server laten verwijzen naar de DNS van je ISP (forwarders) en de werkstations moeten eerst het IP adres van je server als DNS krijgen.
 • Forwarders zijn niet nodig. Je zorgt gewoon dat de werkstations het IP-adres van je domain controller bij DNS toegewezen krijgen en je domain controller doet zelf de rest.
 • In de DNS van je domein controller moet je toch forwarders opgeven?
 • De forwarders zijn nodig om ook het internet op te kunnen. Als je alleen op het LAN zou blijven, zijn forwarders niet nodig. Maar waarom spreken jullie steeds van de DNS op de domain controllers? De DNS kan toch ook op een andere server draaien?
 • Omdat de topic starter spreekt over één W2K server thuis met een aantal XP werkstations. Dan is het toch handig en netjes als DNS via de server loopt. Inloggen gaat dan ook een stuk sneller.
 • Sorry Sellis, die had ik even gemist. :oops:
 • Forwarders hoef je echt niet in te stellen. Als je DNS server de request niet kan resolven doet hij automatisch een request bij een van de root-servers.

  En hier komt de truuk: Windows 2000 maakt automatisch een root-server van je DNS zodra je Active Directory installeert. Dit is te herkennen aan de zone '.' (alleen een punt dus) naast je eigen DNS-zone in je DNS management console. Als jouw server nu een request niet kan resolven, gaat ie naar een root-server toe. Aangezien hij dat zelf ook is kan ie nog steeds je request niet resolven. Verwijder de root-zone in je DNS en je server is geen root-server meer. Nu kan hij gewoon alle requests die je doet resolven.

  Je kan dit probleem overigens voorkomen door eerst een DNS-zone voor je domein aan te maken in DNS, voordat je Active Directory gaat installeren. Vergeet niet dynamic updates toe te staan voordat je AD gaat installeren en de zone AD integrated te maken daarna. Vergeet ook niet een recursive zone te maken.
 • [quote:d2b4060183="Leo S"]
  Je kan dit probleem overigens voorkomen door eerst een DNS-zone voor je domein aan te maken in DNS, voordat je Active Directory gaat installeren. Vergeet niet dynamic updates toe te staan voordat je AD gaat installeren en de zone AD integrated te maken daarna. Vergeet ook niet een recursive zone te maken.[/quote:d2b4060183]
  Dit volg ik niet meer, zou je het kort kunnen toelichten?
 • [quote:dd1134773f="Leo S."]Forwarders hoef je echt niet in te stellen. Als je DNS server de request niet kan resolven doet hij automatisch een request bij een van de root-servers[/quote:dd1134773f]
  Ik heb eens een root-dnsserver gehad op mijn domein in de tijd dan internet nog via inbellijnen te benaderen was. Het heeft me maanden gekost om er achter te komen waarom de verbinding met internet telkens geopend werd. Na het verwijderen van de root, en het instellen van forwarders was dat verleden tijd. Bovendien cached je server meer als hij root-server is. Als ik de machine van wtheiner bekijk zou dat wel eens een probleem kunnen worden.
 • [quote:5119e7f85a="Sellis"][quote:5119e7f85a="Leo S"]
  Je kan dit probleem overigens voorkomen door eerst een DNS-zone voor je domein aan te maken in DNS, voordat je Active Directory gaat installeren. Vergeet niet dynamic updates toe te staan voordat je AD gaat installeren en de zone AD integrated te maken daarna. Vergeet ook niet een recursive zone te maken.[/quote:5119e7f85a]
  Dit volg ik niet meer, zou je het kort kunnen toelichten?[/quote:5119e7f85a]
  Ja, dat zou ik best kunnen…

  Voordat je Active Directory gaat installeren, installeer je eerst de nodige netwerkonderdelen (DHCP, WINS, DNS enz…) Je laat dus niet DNS installeren door de AD wizard, maar doet het dus gewoon zelf. Zodra je dit gedaan hebt, staat er nog geen enkele zone in je DNS-server. Maak alvast een zone aan voordat je AD gaat installeren. Stel hem zodanig in dat hij dynamic updates accepteert. Maak je TCP/IP instellingen zodanig dat je server naar de lokale DNS kijkt. Ga dan pas AD installeren voor het domein waar je net een zone voor hebt aangemaakt. Je zal zien dat er dan geen root-zone aangemaakt wordt. Maak vervolgens je DNZ-zone AD integrated en je hebt geen omkijken meer naar je DNS…

  [quote:5119e7f85a]Ik heb eens een root-dnsserver gehad op mijn domein in de tijd dan internet nog via inbellijnen te benaderen was. Het heeft me maanden gekost om er achter te komen waarom de verbinding met internet telkens geopend werd. Na het verwijderen van de root, en het instellen van forwarders was dat verleden tijd. Bovendien cached je server meer als hij root-server is. Als ik de machine van wtheiner bekijk zou dat wel eens een probleem kunnen worden.[/quote:5119e7f85a]
  Inderdaad, als je server een root-server is wil die steeds contact zoeken met internet. Ook daarom is het raadzaam om de root-zone te verwijderen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.