Vraag & Antwoord

Servers

Automatisch netwerkverbinding

Anoniem
GoGo
5 antwoorden
 • Ik heb op mijn server 1 schijf met de naam shareware.
  Deze schijf mogen alle gebruikers van het domein op.

  Nu heb ik bij iedere gebruik de netwerkverbinding zelf ingesteld.

  Dus aanmelden. \\server en dan rechtermuisknop op Shareware en netwerkverbinding maken.

  Is hier niet iets voor te maken dat alle gebruikers automatisch een netwerkverbinding krijgen met de Shareware schijf?

  Ook heb ik een andere schijf waar bestanden op staan waar niet iedereen op mag. Maar wel een aantal gebruikers. Die moeten dus wel een netwerkverbinding met deze schijf krijgen en de rest van de gebruiker weer niet.

  Hoe doe ik dit ?

  Alvast bedankt!

  W.
 • Je schrijft dat je een domein hebt. De kracht van een domein is dat alles lekker centraal geregeld kan worden, dus ook netwerkschijven en rechten. Dit is basiskennis voor iedereen die een server beheert, vind ik.

  Maar goed. In de directory c:\winnt\sysvol\sysvol\<domeinnaam>\scripts\ kun je een batch-bestandje maken waar je de opdrachten in zet om netwerkschijven aan te maken. Ga nu naar de properties van de gebruiker en geef op het tabblad 'profile' de naam van dit bestandje op bij 'login script'. Het hele pad naar dat bestandje hoeft er niet bij, alleen de naam is voldoende. Nu wordt dit bestandje iedere keer uitgevoerd zodra die gebruiker inlogt op het domein.

  Verder kun je uiteraard op iedere share op je netwerk rechten toekennen. Klik met rechts op het gedeelde mapje en ga naar sharing. Hier kun je met de knop 'permissions' rechten zetten op de share. Denk eraan dat deze alleen gelden voor deze share. Als je een hoger gelegen mapje hebt gedeeld waar wel iedereen in mag, kunnen ze ook in dit mapje.

  Om dit op te lossen moet je ook met NTFS-rechten aan de slag. Klik met rechts op een map en ga naar 'properties'. Op het tabblad 'security' kun je per groep en per gebruiker aangeven wat wel en wat niet mag in deze map.

  Het gaat nu te ver om allemaal uit te leggen hoe een en ander goed ingesteld dient te worden. Nogmaals, ik vind dat iedere beheerder van een Windows-server dit hoort te weten. Ik stel voor dat je hier eens mee gaat spelen. Succes.
 • Die basis dingen snap ik.

  Maar dat scriptje, wat moet daar instaan?

  Ik wil \\server\shareware als netwerkverbinding maken.
  Dus dat de client W: uitvoert en dan op deze schijf komt.

  Maar deze moet automatisch aangemaakt worden, wat moet ik dat bestandje zetten om te zorgen dat da gebeurt?

  W.
 • net use w: \\server\shareware
 • HOe moet ik dat dan doen?

  In die map die hiervoor werd gezecht moet ik een nieuw bestandje aanmaken met kladblok. Daar zet ik die tekst in. Maar hoe moet ik hem opslaan…. Welke extensie?

  W.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.