Vraag & Antwoord

Servers

Berekenen capaciteit servers??

Anoniem
Wiep Corbier
2 antwoorden
 • Wie heeft enige ervaring in het berekenen van de grootte of het aantal servers dat nodig is om laten we zeggen 500.000 bezoekers per dag aan te kunnen. En hoe bereken je dat? En is het cumulatief, dus 1.000.000 bezoekers, dan twee keer zoveel capaciteit?

  Ik wil in deze discussie uitgaan van een dynamische site waar de bezoekers denkbaar 20 minuten aanwezig zijn.

  Wie kan hier iets zinnigs over zeggen?
 • Op voorhand bepalen hoeveel capaciteit je nodig hebt kan vrij lastig zijn. En hoe nauwkeuriger de schatting moet zijn hoe lastiger de inschatting natuurlijk.

  Zomaar wat factoren waar je rekening mee kan houden voor je berekening:
  [list:140ff2363d][*:140ff2363d]Bepaal hoeveel dataverkeer een gebruiker teweegbrengt (gemiddeld). Dit kan al grof bepaalt worden door wat bestanden op te slaan op je schijf (na generatie door je webserver) en de grootte daarvan te bepalen.
  [*:140ff2363d]Bepaal/schat het aantal concurrent users, dat is belangrijker dan het aantal gebruiker per dag. Doe dit voor piek- en dal-uren.
  [*:140ff2363d]Als je gebruik maakt van sessions zal je voldoende ruimte en snelheid op je schijf moeten hebben om deze te verwerken (houdt daarbij rekening met het feit dat sessies nog blijven bestaan nadat een gebruiker weg is, maw 10 concurrent user betekent niet 10 sessions op je schijf).
  [*:140ff2363d]De ene dynamische site is de andere niet, sommige vergen meer resources dan andere, dus test je server/site met een stress test tool en laat een monitor meelopen. Bijvoorbeeld IIS/windows heeft de perfmon en web application stress tool.
  [/list:u:140ff2363d]

  Disclaimer: ik ben geen sysadmin dus wat ik hierboven opnoem is totaal niet gebaseerd op feitelijke/theoretische kennis, maar gewoon iets waar ik in eerste instantie aan zou denken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.