Vraag & Antwoord

Servers

De verschillen PC omgebouwde server of 19 inch rackserver?

Anoniem
Error404
7 antwoorden
 • Ik wil mijn hosting kosten naar beneden drukken van mijn diverse websites.

  Nu wil ik een server bouwen in combinatie met FreeBSD, Apache (Name-based viritual hosting), PHP, SSL, firewall en waarschijnlijk nog een mailserver.

  Ik vraag me af wat de verschillen zijn van een omgebouwde pc en een 19 "Rackserver.
  Een rackserver zal denk ik draaien met scsi schijven onder raid 1 en met geregistreerd geheugen.

  En produceren deze rackservers enorm veel herrie? (ventilators)
 • Het is maar net wat voor 19" servertje je koopt. Ze zijn er ook zonder SCSI.

  In principe is het een gewone PC, je kan 19" kastjes kopen waar een atx moederboard in kan en een gewone voeding. De kast heeft extra ventilators (en maakt dus meer herrie) en meestal een deurtje met een sleuteltje en een pieper (alarmpje) voor als de ventilators uitvallen.

  De kasten zijn te koop in verschillende hoogtes 1u (u = hoogte eenheid ong. net zo dik als een cd speler uit je pc). In de 4u kasten past over het algemeen standaard computer spul in.

  Bij de provider betaal je bij colocatie over het algemeen per hoogte eenheid, daarnaast voor het dataverkeer en bandbreedte. Eventueel support en extra service zoals backup op NAS of remote reboot, ups etc.

  Let erop bij het bouwen van je server dat deze stabiel draait (laat 'm een paar weken thuis stress testen). Geregistreerd geheugen en SCSI geheugen is niet pre se nodig. Stabiele en veilige software en os is veel balangrijker.

  Reken voor jezelf het verschil eens uit tussen een goedkopere 4u server of een duurder 1u of 2u server maar lagere maandlasten.

  Vaak is dedicated hosting veel goedkoper, plus het voordeel dat je provider de machine voor je onderhoud zodat je niet op een neer naar het datacenter hoeft te rijden als er iets stuk gaat aan je servertje.
 • Een ding begrijp ik niet, waarom heb ik met een 1u of 2u server lagere maandlasten?

  In stroomverbruik?
 • Als het goed begrepen heb wil je dat ding toch bij een provider in het rack hangen? Of wil je 'm op zolder zetten ofzo?

  Een provider rekent over het algemeen (dus niet altijd) meer voor een 4u server meer geld per maand (bijvoorbeeld 1u 100 euro daarna 50 euro per extra u) Dit omdat hij dan meer servers in 1 rack (kast) kan plaatsen.
  Stroomverbruik zal niet veel uitmaken
 • Ik wil de server thuis gaan plaatsen. Met mijn websites genereer ik ongeveer tussen de 100 á 300 unieke bezoekers per dag. Ik neem aan dat ik dit makkelijk met mijn ADSL 8000/1024 lijntje kan trekken toch?

  Ik heb daarom eigenlijk nooit begrepen waarom mijn websites bijvoorbeeld gehost moeten worden in een of ander datacenter, redbus ofzo.
 • Dan wordt het verhaal wel wat anders, 1024 is vergeleken met een webserver in een datacenter niet snel, maar voor een niet professionele website kan het best. Je moet je echter wel realiseren, als jou provider er een paar uurtjes uitligt jou websites (en e-mail) ook niet bereikbaar zullen zijn.

  Afhankelijk van de grootte van je pagina's zal de upload groot genoeg zijn. Stel je homepagina is incl plaatjes en scriptjes 100Kb, je upstream is maximaal 128Kb (1024/ 8 ) echter dit zal je veelal niet halen dus ik zet 'm op 80 Kb, het ophalen van de homepage duurt dan net iets meer als een seconde. Op een webserver bij een provider duur dit 1/3 seconde. (ik ga er even vanuit dat de bezoeker een kabelverbinding van bijvoorbeeld @home of upc heeft).

  Als er op dat moment 2 bezoekers online zijn welke tegelijk aan het surfen zijn duurt het weer iets langer (in het ergste geval 2x zo lang)

  Daarnaast kan jij op het moment dat bezoekers op jou server zitten minder snel internetten (je upstream slipt dicht, als je deze tenminste niet knijpt, waardoor je download even langzaam gaat)

  P2P clients zoals bittorrent kan je zowieso niet meer gebruiken (enzij je deze ook afknijpt) want deze bandbreedte heb je straks hard nodig.

  Als ik jou was zou ik gewoon opzoek gaan naar een goedkope provider, neem daar 1 webhosting accountje (ze zijn er al vanaf 50 euro per jaar) en daar je site op plaatsen. Hetgeen je kwijt bent aan stroom en onderhoud (afschrijving) is in iedergeval meer.

  Voor eventuele extra domeinen (sites) neem je redirect naat een subpagina op dit account, op deze wijze blijf je met een aantal websites onder de 100 euro per jaar.
 • Weet je misschien ook wat de stroom rekening zal zijn van een pc 24/7 met een 200w voeding. Dus zonder monitor, of hoe je dit kan meten met een Amphére meter ofzo?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.