Vraag & Antwoord

Servers

Backup methode Veritas Backup Exec

Anoniem
None
21 antwoorden
 • Ik heb me wat verdiept in de verschillende backup methodes met Veritas Backup Exec 8.6 maar de Administrator's Guide helpt me niet echt uit de brand.

  Ik wil dagelijks een differentiele/incrementele backup maken. De data moet tot een paar weken/maanden terug beschikbaar blijven. Per dag wordt er niet echt veel data gewijzigd of toegevoegd dus de backups zullen niet groot zijn qua omvang. Is het daarom mogelijk om meerdere backups op dezelfde tape weg te schrijven zonder dat de oude overschreven worden?

  Heeft er iemand ervaring met het uitzetten van backup strategieen met Veritas Backup Exec 8.6?

  De backup worden weg geschreven met een HP SureStore 40Gb (gecomprimeerd) Tapestreamer.
 • Ja, de functie die jij bedoeld heet op zijn Engels "Append" (toevoegen).
 • Wil je dagelijks nou differentiele of incrementele backups maken? Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen deze twee methodes.
 • [quote:ebe7098e53="Leo S"]Wil je dagelijks nou differentiele of incrementele backups maken? Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen deze twee methodes.[/quote:ebe7098e53]
  Differentieel, hoewel dit eigenlijk ook incrementeel kan zijn. Ben ik op dit moment nog niet echt over uit. Het lijkt me makkelijker om differentiele te maken omdat je dan bij een restore maar 1 tape nodig hebt.
 • Bij het restoren van een differential backup heb je altijd naast de laatste differential backup ook nog de laatste full backup nodig.

  Je kan dus niet alleen maar differential backups maken, er moet altijd ergens een full backup tussendoor zitten. Een differential backup, maakt namelijk een backup van alle bestanden die gewijzigd zijn sinds de laatste volledige backup. Dit in tegenstelling tot een incremental backup, die een backup maakt van alle bestanden sinds de laatste volledige, of incremental backup.

  Het restoren van een differential backup duurt inderdaad korter dan van een incremental backup, zeker wanneer de laatste volledige backup een aantal dagen geleden gemaakt is. Een incremental neemt echter minder ruimte in op de tape en dus is de backuptijd korter.
 • [quote:8df6a42bfa="Leo S"]Bij het restoren van een differential backup heb je altijd naast de laatste differential backup ook nog de laatste full backup nodig.[/quote:8df6a42bfa]Behalve als de restore bestaat uit data die pas toegevoegd is na de volledige backup en dus alleen in de differientiele backup zit?
 • Uit veiligheid is het niet verstandig je dif-backups op dezelfde tape te appenden als de full. Als je server in de fik vliegt ben je alles kwijt.
 • [quote:510706e427="Venzent"]Uit veiligheid is het niet verstandig je dif-backups op dezelfde tape te appenden als de full. Als je server in de fik vliegt ben je alles kwijt.[/quote:510706e427]
  Ik wil de differentiele backups ook niet op dezelfde tape zetten als de volledige, alleen de differentiele van dezelfde dag gedurende 1 maand.
 • [quote:988879981c="JBS"][quote:988879981c="Leo S"]Bij het restoren van een differential backup heb je altijd naast de laatste differential backup ook nog de laatste full backup nodig.[/quote:988879981c]Behalve als de restore bestaat uit data die pas toegevoegd is na de volledige backup en dus alleen in de differientiele backup zit?[/quote:988879981c]
  Nee, je hebt altijd de laatste volledige backup nodig.

  btw: Ik had net toen jij je antwoord aan het tikken was, mijn verhaal wat uitgebreid, misschien wist je het al, zo niet: altijd handig om te weten wat het verschil tussen incremental en differential is.
 • [quote:9f8ab9177a="Leo S"][quote:9f8ab9177a="JBS"][quote:9f8ab9177a="Leo S"]Bij het restoren van een differential backup heb je altijd naast de laatste differential backup ook nog de laatste full backup nodig.[/quote:9f8ab9177a]Behalve als de restore bestaat uit data die pas toegevoegd is na de volledige backup en dus alleen in de differientiele backup zit?[/quote:9f8ab9177a]
  Nee, je hebt altijd de laatste volledige backup nodig.

  btw: Ik had net toen jij je antwoord aan het tikken was, mijn verhaal wat uitgebreid, misschien wist je het al, zo niet: altijd handig om te weten wat het verschil tussen incremental en differential is.[/quote:9f8ab9177a]
  Yep, ik wist wat 't verschil was. Toch bedankt voor je info :)
 • [quote:e66041836c="Leo S"]Een differential backup, maakt namelijk een backup van alle bestanden die gewijzigd zijn sinds de laatste volledige backup. Dit in tegenstelling tot een incremental backup, die een backup maakt van alle bestanden sinds de laatste volledige, of incremental backup.[/quote:e66041836c]
  Ik zat te denken om 1x per week, op maandag, een volledige backup te maken. De rest van de dagen maak ik een differentiele backup. Per dag in de week heb ik een aparte tape, dus alle maandagen op 1 tape, alle dinsdagen op 1 tape etc. Is dat wat?

  [quote:e66041836c="Leo S"]Een incremental neemt echter minder ruimte in op de tape en dus is de backuptijd korter.[/quote:e66041836c]
  Dat is het probleem niet, gebeurd toch 's avonds na werktijd :)
 • [quote:36b8bf7d67="JBS"]Ik zat te denken om 1x per week, op maandag, een volledige backup te maken. De rest van de dagen maak ik een differentiele backup. Per dag in de week heb ik een aparte tape, dus alle maandagen op 1 tape, alle dinsdagen op 1 tape etc. Is dat wat?[/quote:36b8bf7d67]

  Dit zou inderdaad een goeie oplossing zijn. Het enige nadeel is misschien dat je maar maximaal een week terug kan in je backup.

  [quote:36b8bf7d67="JBS"]Dat is het probleem niet, gebeurd toch 's avonds na werktijd :)[/quote:36b8bf7d67]

  Daarom wordt een incremental backup ook meestal gebruikt in een SQL maintenance plan of iets dergelijks. Hierbij kun je dus gedurende de dag steeds de logfiles van je SQL-server backuppen, zodat deze niet te groot worden.

  Maar waarom wil je per sé differential backups maken? Je kan natuurlijk ook gewoon iedere dag volledige backups maken? Zo heb je dus echt maar één tape nodig om te restoren.
 • [quote:f44e0252ba="Leo S"][quote:f44e0252ba="JBS"]Ik zat te denken om 1x per week, op maandag, een volledige backup te maken. De rest van de dagen maak ik een differentiele backup. Per dag in de week heb ik een aparte tape, dus alle maandagen op 1 tape, alle dinsdagen op 1 tape etc. Is dat wat?[/quote:f44e0252ba]

  Dit zou inderdaad een goeie oplossing zijn. Het enige nadeel is misschien dat je maar maximaal een week terug kan in je backup.

  [quote:f44e0252ba="JBS"]Dat is het probleem niet, gebeurd toch 's avonds na werktijd :)[/quote:f44e0252ba]

  Daarom wordt een incremental backup ook meestal gebruikt in een SQL maintenance plan of iets dergelijks. Hierbij kun je dus gedurende de dag steeds de logfiles van je SQL-server backuppen, zodat deze niet te groot worden.

  Maar waarom wil je per sé differential backups maken? Je kan natuurlijk ook gewoon iedere dag volledige backups maken? Zo heb je dus echt maar één tape nodig om te restoren.[/quote:f44e0252ba]
  Met deze methode kan ik 4 weken terug. Ik gebruik gedurende 4 weken op maandag steeds een nieuwe tape voor de volledige backup. De 5de week overschrijf ik de volledige backup van 4 weken terug.

  Ik dacht aan een differentiele backup omdat dan alle data die gewijzigd en toegevoegd is na de volledige backup wordt meegenomen. Dit leek me handig bij een restore. Gedurende 4 weken pak ik op dinsdag de zelfde tape en voeg ik de differentiele backup toe, ik overschrijf deze dus niet gedurende 4 weken. Idem voor woensdag, donderdag en vrijdag.

  Dat ik niet elke dag een vollege backup maak komt door het feit dat ik dan 20 tapes nodig heb wil ik tot 4 weken terug kunnen.

  Zie ik dit goed?
 • Het is een complex schema, maar het zal wel werken op deze manier. Het was mij niet duidelijk dat je vier maandagtapes wilde gebruiken en de rest van de dagen op tape toevoegen.

  Het is aan jou om te beoordelen of het allemaal op tape gaat passen. Een differential backup wordt namelijk steeds groter. Ik weet niet hoeveel data er wijzigt in een week en wat voor tapes je gebruikt en hoe groot normaal de full backup is, maar je moet er van uit gaan dat de differential backup van de vrijdag het grootst is. Deze moet dan dus wel 4 keer op tape passen.

  Verder zal het wel ff werk zijn om de boel in te stellen. Zoals ik al zei is het een complex schema, wat eenmaal goed ingesteld wel zou kunnen werken mits het allemaal op tape past.
 • [quote:7422cb86a2="Leo S"]Het is een complex schema, maar het zal wel werken op deze manier. Het was mij niet duidelijk dat je vier maandagtapes wilde gebruiken en de rest van de dagen op tape toevoegen.

  Het is aan jou om te beoordelen of het allemaal op tape gaat passen. Een differential backup wordt namelijk steeds groter. Ik weet niet hoeveel data er wijzigt in een week en wat voor tapes je gebruikt en hoe groot normaal de full backup is, maar je moet er van uit gaan dat de differential backup van de vrijdag het grootst is. Deze moet dan dus wel 4 keer op tape passen.

  Verder zal het wel ff werk zijn om de boel in te stellen. Zoals ik al zei is het een complex schema, wat eenmaal goed ingesteld wel zou kunnen werken mits het allemaal op tape past.[/quote:7422cb86a2]
  De volledige backup bevat 10 GB aan data. Per dag wordt er weinig toegevoegd en gewijzigd. Wat instellen betreft valt dat toch wel mee? De Wizard doorlopen en het is eigenlijk al klaar. Het enige wat er nog handmatig moet gebeuren is het wissen van de dinsdag/woensdag/donderdag/vrijdag tapes om de maand.
  Er worden tapes gebruikt waar gecomprimeerd 40 GB op kan, ruim voldoende dus.

  Zo complex is het toch niet, of zie ik iets over het hoofd?
 • Persoonlijk heb ik het niet zo op wizards. Ik doe meestal alles zelf met het handje instellen. Ik vind het een behoorlijk complex backup-schema, zeker gezien de hoeveelheid data die er op tape wordt gezet. Bij al mijn klanten die een vergelijkbare hoeveelheid (of zelfs het dubbele) data backuppen, wordt er gewoon iedere dag een full backup gemaakt. Sommige hebben dan een paar tapejes meer, als ze wat langer terug willen gaan in de backup.
 • [quote:15e7639386="Leo S"]Persoonlijk heb ik het niet zo op wizards. Ik doe meestal alles zelf met het handje instellen. Ik vind het een behoorlijk complex backup-schema, zeker gezien de hoeveelheid data die er op tape wordt gezet. Bij al mijn klanten die een vergelijkbare hoeveelheid (of zelfs het dubbele) data backuppen, wordt er gewoon iedere dag een full backup gemaakt. Sommige hebben dan een paar tapejes meer, als ze wat langer terug willen gaan in de backup.[/quote:15e7639386]
  Wat zijn je argumenten om tegen de wizard te zijn? Gedurende de wizard geef ik aan wat ik wil meenemen in de backup, wanneer en hoelaat de volledige en differentiele backups gemaakt moeten worden, of ik de tapes wil overschrijven of de backups toevoegen en alles wordt voor me geplandt. Ideaal, toch?
 • Ik heb in het algemeen iets tegen wizards, niet specifiek de wizards van backupexec. Ze zijn vaak te oppervlakkig. Als je geavanceerde instellingen wilt wijzigen moet je toch handmatig een en ander aanpassen, dan kun je het net zo goed van het begin af aan met de hand doen.

  Zo wil ik bijvoorbeeld dat een backup afgebroken wordt als die te lang gaat duren, instellingen controleren met betrekking tot Exchange, SQL, open files en meer van dat soort dingen.

  Het is gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ik wil alles zelf in de hand hebben en zo min mogelijk wizards gebruiken voor welke taak dan ook.
 • Je zou ook een ander schema kunnen gebruiken. Bij het volgende schema ga ik uit van steeds een volledige backup (je verhaal lezende moet dat geen probleem zijn met tijd oid). Met het volgende schema heb je 10 tapes nodig

  ma: maandagtape
  di: dinsdagtape
  woe: woensdagtape
  do: donderdagtape
  vrij: week 1
  ma t/m do: zelfde tapes als vorige week
  vrij: week 2
  |
  vrij: week 3
  |
  vrij: maand 1

  Daarna herhaalt het schema zich tot je weer aangekomen bent op het punt dat maand 1 weer aan de beurt is, dan gebruik je alleen maand 2 etc.

  dagtapes: 4 stuks
  weektapes: 3 stuks
  maandtapes: 3 stuks

  Op deze manier kan je in directe problemen tot een dag en uiterlijk 4 maanden terug. Uiteraard kan je het nog uitbreiden met meer weektapes en/of kwartaaltapes etc.
 • Ik heb het er nog eens intern over gehad en met iemand van het bedrijf waar we een onderhoudscontract mee hebben afgesloten en die adviseerde om gewoon elke dag volledige backup te maken en 2 media sets van elk 5 tapes te gebruiken. Het was voldoende om 2 weken terug te kunnen.

  Iedereen bedankt voor het meedenken en adviseren :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.