Vraag & Antwoord

Servers

MySQL kan niet met wachtwoorden omgaan?

Anoniem
rolfb
4 antwoorden
 • Op een fedora-server heb ik MySQL 4.1.9-standard geïnstalleerd. Met webmin en phpmyadmin wil ik de databases gaan beheren. Op een of andere manier kan mysql niet met gebruikers+wachtwoord omgaan. Als ik probeer in te loggen met "mysql -u root" krijg ik in linux de melding:
  [code:1:b78c795f40]
  Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
  [/code:1:b78c795f40]
  In phpmyadmin zie ik dat root WEL een wachtwoord heeft. Als ik een gebruiker aanmaak zonder wachtwoord, kan ik wel in mysql komen.

  In phpmyadmin krijg ik ook deze melding:
  [code:1:b78c795f40]
  De mbstring PHP extensie werd niet gevonden en u lijkt een multibyte charset te gebruiken. Zonder de mbstring extensie kan phpMyAdmin strings niet correct splitsen wat tot onverwachte resultaten kan leiden.
  [/code:1:b78c795f40]
  Maar ik denk niet dat deze iets met het probleem te maken heeft van het inloggen met wachtwoorden?
 • Probeer eens in te loggen met "mysql -u root -p" Die laatste handle geeft aan dat er een password moet worden gevraagd.
  In de foutmelding zie je ook dat dat nu niet gebeurd:
  (using password: NO)

  Na installatie wel direct een rootpassword ingesteld zoals gesuggereerd:
  (uit m'n hoofd)
  /usr/bin/mysqladmin -u root -p
 • Ik heb ingelogd met "mysql -u root -p". Daarna werd het wachtwoord gevraagd, die heb ik ingetikt en dat inloggen lukte wel goed. Meteen heb ik het wachtwoord gewijzigd met
  SET PASSWORD FOR root@localhost=PASSWORD('new_password');
  Als uitvoer kreeg ik: Query OK, 0 rows affected

  Vervolgens probeerde ik met dit nieuwe wachtwoord in te loggen via phpmyadmin, maar weer kwam ik niet verder dan het inlogscherm.

  Als ik "mysqladmin -u root -p" doe krijg ik een waslijst aan commando's. Probeer ik vervolgens "mysqladmin -u root password new-password" krijg ik de melding [code:1:60d7caa963]error: 'Acces denied for user 'root'@'localhost' using password: NO)[/code:1:60d7caa963]
 • YESSSS. Het probleem is opgelost. Ik weet niet precies waar deze optie zit, maar ik beschrijf hem zoals ik hem in Webmin heb opgelost.
  Ga naar de Module Config van de Mysql Server. Daar staat bij de 'Configurable options' de optie 'Password hashing mode' die je op Old of op Default kan zetten. Zet deze op Old, en wijzig de wachtwoorden van de Mysql-users. De wachtwoorden zullen nu op de oude hash manier worden opgeslagen, welke wel juist kan worden uitgelezen.

  Geen idee wat deze optie doet of kan, maar het probleem is ermee opgelost. (Als iemand er meer informatie over kan geven, graag)
  Een aandachtspuntje: als je in phpmyadmin een nieuwe gebruiker aanmaakt, wordt het wachtwoord met de Default manier opgeslagen, dus de onbruikbare. In webmin moet je dus het beheer van de wachtwoorden doen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.