Vraag & Antwoord

Servers

Webserver mogelijk in thuisnetwerk?

Anoniem
M.V. Wesstein
6 antwoorden
 • Ik heb een netwerk met 2 pc's waarop XP is geïnstalleerd. Beide pc's zijn aangesloten op een multi-pc-modem en kunnen onafhankelijk van elkaar verbinding maken met internet (ADSL).
  Ik wil een webserver opzetten op het thuisnetwerk waarbij de huidige faciliteiten (b.v. rechtstreeks internetten vanaf beide pc's) in tact blijven. De webserver mag niet van buitenaf (internet) benaderd kunnen worden. Ook de huidige mailfaciliteit wordt niet door de in te richten server overgenomen.
  Ik heb inmiddels wel een webserver op een pc geïnstalleerd en die werkt op die ene pc. Vanaf de andere pc kan ik die niet bereiken.

  Ik heb een aantal vragen:
  Is het mogelijk op een dergelijke voorziening op te zetten?
  Welke software wordt aangeraden en welke instellingen zijn daarbij nodig?
  Hoe wordt de beveiliging geregeld?
  Moeten er instellingen op de firewall van XP en het multi-pc-modem wordt gewijzigd?
 • Ja hoor, dat kan heel makkelijk.
  Je schrijft niet expliciet of je een aparte ps hiervoor wilt gebruiken (Ik neem aan van wel aangezien je het over een server hebt).

  Het makkelijkst kan je die dan op een "niet standaard" poort http laten aabieden (bv poort 81).
  Als je dan op willekeurig welke pc in je netwerk http://ip-adres-van-je-server:81 intypt, kom je bij je intranet.
  Je router / firewall moet geen verbindingen toestaan vanaf internet naar poort 81.

  Kijk een op www.clarkconnect.org voor een linuxdistro waar je dit makkelijk mee kan regelen (en nog veel meer) waar je bovendien geen linuxkennis voor nodig hebt…
 • Ik had inderdaad niet vermeld of ik een aparte pc wil inzetten als server.
  Ik wil geen aparte server inzetten. Ik wil op één pc een serverprogramma draaien.
 • Dan moet je clarkconnect niet nemen; die is bedoeld voor een aparte machine.
  Welk Operating System gebruik je? (Dat zal de keuze voor webservers enigszins beperken.)
  Ga voor apache; da's de meestgebruikte webserver en is erg goed gedocumenteerd. www.apache.org geloof ik…
 • Gewoon instaleren. Zolang je je niet bezig ga houden met portforwarding zal niets of niemand op je server kunnen komen.

  Software… IIS, Apache, Sambar, Xantami (oid). De keuze is wat je wil… ASP, PHP etc
  De instellingen voor die software kan je vinden op de sites van de leveranciers van deze webservers. En anders eens Googlen

  Beveiliging… Heb je niet nodig, zolang je geen portforwarding aan heb staan. Deze zou je anders altijd kunnen testen vanaf een andere locatie: http://<EIGEN-IP-ADDRESS>/index.htm

  Firewall… Google of zoek eens bij microsoft
 • Uit de vraagstelling v/d TS kan ik niet opmaken of hij al dan niet een aparte machine wil voor z'n file server. Ik denk dat de TS wel beter af is met zo'n aparte server. Die hoort nl in principe altijd aan te staan om de bereikbaarheid te garanderen. De beide andere PC's kunnen dan netjes inloggen als de gebruiker data nodig heeft v/d server. Omdat zo'n systeem 24/7 dienst moet doen is een stil en zuinig systeem aan te raden, beide criteria waaraan de huidige PC's wss niet aan zullen voldoen. Advies:
  # neem een voldoende grote kast om geluidsdemping te kunnen monteren
  # stop niet méér hardware in de kast dan strikt noodzakelijk is: mobo, RAM en HDD zijn vereist, floppy, CD en DVD-spelers/branders zijn niet nodig.
  # gebruik een 'compleet' mobo waar bv al een netwerkaansluiting op zit en bij voorkeur ook onboard VGA.
  # koop een stille voeding die ruim het benodigde vermogen kan leveren.
  # let goed op de luchtstroom door het systeem, zorg dat alle warme delen (oa processor en chipsets) voldoende koele lucht krijgen aangevoerd.
  Meer tips over het stiller maken van je hardware vindt je in het Hardwareforum. Qua software heb je voldoende aan een eenvoudig OS met oa Samba. Clarkconnect voldoet prima, is gratis en je kunt met Webmin de hele server op afstand beheren in je browser.

  Groet, M.V. Wesstein

  ps: je hoeft geen dure P4 of 64 bit AMD te kopen, 2e hands P3 of vergelijkbaar voldoet prima als je er tenminste 512MB RAM in zet. Minder kan wel, maar ik merk toch dat een dergelijke PC pas echt soepel begint te lopen bij 512MB RAM.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.