Vraag & Antwoord

Servers

Server FAQ ?

Anoniem
BassWave
31 antwoorden
 • Goedemiddag,

  Idee van Sylvester, om een Server FAQ te maken. Met daarin handleidingen over het inrichten van een thuisserver, wetenswaardigheden rondom servers en wat al niet meer.

  Is daar interesse in? Behoefte aan?

  Wie wil er dingen voor die FAQ aanleveren?

  Lees het hier graag.

  mvrgroet Edmond
 • Er zal zeker interesse zijn in en behoefte zijn aan zo'n FAQ, maar ik heb toch m'n bedenkingen… Thuisservers zijn bij uitstek geschikt voor hackers en spammers om te misbruiken voor hun beschamende activiteiten. De meeste "wanna-bee" server-admin's hebben werkelijk de b*llen verstand van computers, laat staan hoe ze hun systeem afdoende beveiligen. Een FAQ zal daar echt geen signifikante verbetering in brengen, want men mist eenvoudig de basiskennis van het onderliggende OS. Toch ben ik wel van mening dat een 'howto' hier verstandig is, want dan kun je de veiligheid nog een béétje proberen in te bouwen door de manier waarop je de howto opzet. ;)

  De eerste vraag, ik zallum meteen maar in de groep gooien, is dan: welk OS? Windows is geen optie, want de licenties voor de serverversies zijn voor de gewone consument niet te betalen. Blijft over Linux. Maar welke distro? Naar mijn (niet onbescheiden) mening is Debian hier de beste kandidaat: stabiel, relatief veilig en toch redelijk makkelijk te installeren voor Linux-n00bs. Niet mee eens? Kom maar op ;)

  Groet, M.V. Wesstein
 • Debian lijkt me ook een goede distro (heb geen/weinig ervaring met Linux maar er komt verandering in).

  Natuurlijk ook de vraag wat we in de FAQ willen zien. Proxy-server, webserver, FTPserver en ga zo maar door :lol:
 • Windows Small Business Server vind ik een mooi product en gebruik ik thuis ook. Maar inderdaad, het kost een stuiver, komt dan nog antivir en antispam bij.

  Anyway, zouden we een server-faq kunnen maken voor meer dan 1 OS of mogelijk helemaal zonder OS-focus… Geen idee. Op zich is er voldoende ook te vertellen over netwerkgerelateerde zaken, DNS en MXRecords voor je eigen domein, noem maar op, maar veel daarvan kan ook binnen een ander netwerken-forum, al kan het hier natuurlijk ook.

  groetjes Edmond
 • Bedenk me trouwens, voor veel mensen zal een webserver en iets van mail de eerste slag zijn. Dat kan dan zelfs op een XP.

  groetjes Edmond
 • Ik denk dat er vooral veel behoeft is aan een faq om poorten door te lussen in een firewall enof een router. (misschien meer geschikt voor netwerk forum)

  Mailservertje en een webserver (apache, mysql en php) opzetten is ook altijjd handig.
  En in mindere mate een teamspeak en gameserver maar nu kijk ik erg naar mijn eigen situatie.
 • Zo bezien lijkt mij dat een server-faq nog niet echt nodig is. Voorlopig maar even in de ijskast ermee, zo lijkt het.

  groetjes Ed
 • Ik denk dat iedereen die wil bijdragen zit te wachten op de anderen :-? Suggestie: vraag op het Linuxforum vrijwilligers uit, dan heb je al vrij snel de "guru's" te pakken die je een gedegen basis kunnen geven. Van uit die basis kan je de FAQ gaan uitbreiden met bv Windows, etc.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Ik denk wel dat zo'n faq welkom is. Sowieso ook met uitleg over mogelijkheden enzo en termen. (ik lees nu net Domeincontroller ofzo? Ik zou niet weten wat dat is)

  Verder is idd een server installeren met mysql, php en apache wel goed. Zelf heb ik het geprobeerd, maar ik krijg mysql niet goed aan de gang, of geintegreerd. Een handleiding hiervoor zou dus ook handig zijn.
 • Ik ben inmiddels begonnen met een opzetje voor de FAQ. Er zijn 2 versies: een .sxw document (openen met OpenOffice) en een PDF versie. Beide zijn verder gelijk, maar de .sxw versie is makkelijker bewerken in OpenOffice. Sorry, geen M$ Word of Office formats graag. Het document is nog niet klaar, contributies zijn welkom (en worden met naam vermeld). Wanneer het document gereed is gaat het naar Edmond voor plaatsing als Server-FAQ :)

  PDF
  OpenOffice
  Download de file met "save as" en open het bestand met OpenOffice. Als dat niet lukt wil ik dat graag weten, dan zal ik de file beschikbaar maken in textformat.

  Groet, M.V. Wesstein

  <website waar je OpenOffice kunt downloaden: http://www.openoffice.org/ >
 • Hallo M.V. Wesstein,

  Goed initiatief om een server faq op te zetten.
  Ik heb je document doorgelezen, maar waarom moet eerst debian geinstalleerd worden voordat je een server kan opzetten. Voor de gemiddelde computer gebruiker is het toch makkelijker om dit vanuit windows te doen. Voordelen zijn dat windows gebruikers zich niet met dat "enge" linux hoeven bezig te houden en dus de drempel lager wordt. En dat de kosten met windows te hoog worden is ook niet helemaal waar, want apache,php en mysql zijn gratis en kunnen ook onder windows geinstalleerd worden.

  Mvg,

  .-.
  /v\
  // \\
  /( )\
  ^^-^^
 • Met kosten worden de licentiekosten van Windows bedoeld… :wink:

  En tja waarom Linux. Nou dat is bij uitstek een OS voor servers en als je je dan toch wilt verdiepen in het opzetten van een server is het zeker de moeite waard om ook eens in Linux te duiken.

  //M.V. Wesstein
  Ik zit toevallig op het moment dat ik dit typ ook een server onder debian te installeren. Ben niet zo'n held in het schrijven van artikelen, maar ik kan je vast wel helpen aan configfiles, firewall en commentaar geven op je faq.

  Opzet:
  P3 733 die als router gaat dienen + in ieder geval
  - fileserver (samba)
  - printserver (cups)
  - ftpserver (proftpd)
  - dhcpserver (dhcpd)
  - webserver met php en database (apache, php, mysql)
  - mailserver ( ? + horde denk ik)

  Aan boord 3 nics:
  - WAN
  - LAN
  - WLAN + untrusted pc's
  via de firewall (iptables) wil ik WLAN vrijwel helemaal dicht timmeren.
  Daar moet ook nog traffic control bij gaan komen.
 • @Sjoerd:
  Interessant. Schrijf de nodige zaken die je tegenkomt eens op, giet ik het wel in het documentje (is nl uit m'n hoofd ingetikt in korte tijd, dus ik zal best wat stappen hebben overgeslagen ;)) Overigens vindt ik de combinatie router+server niet zo'n goed idee, neem dan iig een hardware router (Draytek ofzo) voor de veiligheid!

  @Kopskops:
  Windows voor de 'gewone' consument is bij uitstek een desktop omgeving. De Windowsversies die bedoeld zijn om servers mee te bouwen zijn zó g*dsgruwelijk duur dat je als hobbyist je wel 2x bedenkt voor je dat aanschaft. Alle software die je noemt (Apache, MySQL, PHP) komt uit de OSS wereld maar zijn door het gebruik van Windows niet zo stabiel als onder Linux. Da's de schuld van Windows hoor :P Je noemt overigens precies de reden waarom Linux zo slecht bekend is: veel gebruikers wordt verteld dat het "eng" is, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn! Maar laten we hier geen wellus/nietus spelletje over Windows en Linux gaan spelen, daar schiet niemand mee op. Voor de eerste opzet v/d FAQ heb ik een aantal knopen doorgehakt, wie het daar niet mee eens is (en dat mag!) is bij deze uitgenodigd zijn/haar verhaal (voor de FAQ) in te dienen :)

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:3d36ac01e7="M.V. Wesstein"]@Sjoerd:
  Interessant. Schrijf de nodige zaken die je tegenkomt eens op, giet ik het wel in het documentje (is nl uit m'n hoofd ingetikt in korte tijd, dus ik zal best wat stappen hebben overgeslagen ;)) Overigens vindt ik de combinatie router+server niet zo'n goed idee, neem dan iig een hardware router (Draytek ofzo) voor de veiligheid![/quote:3d36ac01e7]

  Tot vorige week draaide de server achter een router. Ook nog eens een draytek :wink:
  Ik heb er juist voor gekozen die router er tussenuit te halen omdat ik meer mogelijkheden wil zoals bv trafficcontrol. De fileserver gaat niet gebruikt worden voor privefiles, maar alleen voor gezamelijke files van mij en me zusje (muziek, video etc) die ook via ftp bereikbaar moeten zijn.
  Qua veiligheid heb je zeker gelijk, maar mijn ouders gaan het niet waarderen als ik 2 pc's 24/7 aan zet. :) Bovendien kan het prima zolang je de boel maar goed dicht timmert met een firewall.


  Misschien een idee voor je faq: Installeer iets van VMware en installeer daarin je server. Dan kun je er screenshots van maken.
 • Security voor Linux-servers: http://www.mrleejohn.nl/linux-security.htm

  Standaard voor iedere faq over internet-servers.
 • Sjoerd, ik adviseer je om die server toch gewoon achter die Draytek te zetten, je bent errug kwetsbaar op deze manier! Gezien het gebruik lijkt het me niet echt nodig om het verkeer van/naar de server te gaan regelen. Tenzij je 24/7 een Bittorrent server gaat staan pompen ;) Je zult dan met je zusje en vader (ik neem aan dat hij toch wel het laatste woord heeft over de router ;)) een speciale poort moeten afspreken om te gaan FTP-en zodat bv een portscan door scriptkiddies mislukt. In je FTP-progje zul je dan dat poortnr moeten opgeven en zal de router verteld moeten worden dattie die port moet forwarden naar het LAN-IP v/d server. Probleem opgelost :)

  VMware zei je? Hmmm, ik heb nog wel ergens een evaluatieversie liggen geloof ik :roll: ;)

  Overigens moet ik ff kwijt dat deze FAQ momenteel niet zo'n hoge prio heeft aan mijn kant. Vakantie is voorbij, er moet weer brood op de plank… Gelukkig hoef ik het niet zelf te bakken ;)

  Groet, M.V. Wesstein
 • We zullen hier maar geen discussie gaan voeren over de (on)zin om een router voor mijn server te zetten. :wink:
  Ik vind het leuk om eens te klooien met een linuxpc als router vanwege de vele extra mogelijkheden die het biedt. Van mijn ouders mogen ivm stroom enzo geen 2 pc's 24/7 aan staan. (Aangezien ik dus al een server in het netwerk draai) Dus combineer ik ze. En dat is zeker prima mogelijk, want bv Clarkconnect wat ik een tijd gebruikt heb heeft het ook allemaal in 1. Tis gewoon een kwestie van een goede beveiliging. Als ik hem als DMZ achter me router zet is het echt niet veiliger.

  Enne over die router… Me pa weet net hoe een pc aan moet en tevens ben ik eigenaar van bijna alle computers(pullen) hier in huis incl de router. Dus daar beslis ik over. :wink:
 • Leuk idee, je kunt een wat "globale" FAQ maken. Er is zat te vinden op inet, bijv van Windows 2003 staat er op GoT een goede howto om te beginnen.
  Er is echt genoeg te vinden, maar als je gewoon hoofdstukjes maakt (installatie, firewall, …) etc met wat links erbij "voor linux …" kun je een mooie FAQ maken!
 • Helemaal met je eens, maar na mijn voorzet is er bedroevend weinig respons gekomen: niks, nada, noppes :-? Blijkbaar is er verder geen animo voor en aangezien ook mijn vrije tijd schaars is wil ik er onder de huidige omstandigheden geen tijd meer aan besteden. Jammer, het zij zo.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Ben ook weer druk bezig een thuis domein te maken op het moment, server staat te wachten op een schone client, gebruik als documentatie boeken van school, waar klik voor klik staat beschreven wat er moet gebeuren. Ik kan hier eventueel wel een samen vatting van maken??

  (windows 2003 server btw)

  Trouwens, mensen die bijv. op een ICT opleiding zitten kunnen meestal voor een euro of 5 aan een (legale) Windows versie komen op school, wat ik ook gedaan heb. (je mag hem wel alleen gebruiken totdat je van school bent, maarja, heb je iig een begin)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.