Vraag & Antwoord

Servers

Thuis server

Anoniem
None
4 antwoorden
 • LS,

  ik ben bezig met de planning om een thuis server op te zetten.
  Hiermee hoop ik de volgende dingen te kunnen bereiken:
  - web server
  - file server
  - ftp server
  - agenda synchronisatie vanaf PDA/Smartphone (pocket pc)

  Ik heb hiervoor nog een AMD XP 1500 staan.

  Met name door dat laatste punt, ben ik bang dat ik aan Windows vast zit. Ik neem aan dat Linux hier geen oplossingen in biedt?

  Verder wil ik graag de opslag extern realiseren. Zodat de toegang tot mijn files niet afhankelijk is van het wel en wee van de server. Tevens heb ik het idee dat ik deze externe opslag het beste als RAID1 kan uitvoeren voor zekerheid dat ik geen documenten kwijtraak door het niet functioneren van een HD.
  Aangezien het allemaal een beetje betaalbaar moet blijven, dacht ik aan de Netgear SC101, een NAS met plaats voor 2 HD's. Echter dit apparaatje is alleen bereikbaar via een Windows tooltje. Stel ik laat mijn laatste wens vallen mbt tot de server, dus dan wordt Linux weer een optie, kan ik dan die SC101 nog wel benaderen (vanuit Linux)?

  Het zijn wat verschillende vragen door elkaar, maar als iemand ervaringen of ideeën hierover heeft, hoor ik dat graag!

  groet,

  Bram
 • En wat denk je dat er in zo'n NAS zit? Juist, een complete computer :P Het lijkt me eerlijk gezegd een beetje op geld weggooien, maar goed: tis jóuw portemonee ;) Ik denk dat je net zo goed af bent als je 2 goedkopere IDE schijven als RAID 1 in een Linux server zet, vlgs mij kan je met o.a. Debian je PDA benaderen (niet allemaal vrees ik, iig de Palm) Sync-en met je PDA kan mss via Bluetooth of WiFi, maar ik heb het nog niet geprobeerd.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Om volledig gebruik te kunnen maken van je, op Pocket-PC gebaseerde, PDA, ben je het beste af met een Windows 2003 server met Exchange 2003. In combinatie met Outlook Mobile Access en ActiveSync, kun je alle functies optimaal benutten.

  Ik ben het helemaal eens met M.V. Wesstein (da's ook voor het eerst… ;)) dat een NAS weggegooid geld is. Je kan inderdaad beter twee grote schijven plaatsen en een softwarematige mirror opbouwen. Met een RAID-controllertje erin kun je zelfs een hardwarematige mirror maken. Ik raad echter SATA-schijven aan, omdat die toch wat sneller en betrouwbaarder zijn dan de gemiddelde IDE schijf.
 • Het is opzich allemaal te doen met linux, de eerste 3 al helemaal.

  ActiveSync kan vervangen worden door SynCE:
  http://synce.sourceforge.net/synce/index.php

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.