Vraag & Antwoord

Servers

mailserver opbouwen

Anoniem
None
4 antwoorden
 • Goede avond iedereen,

  Ik zit er aan te denken een mail server op te zetten en heb een paar vragen.

  wat zijn MX- en A-records en hoe stel ik ze in?

  en is hetmogelijk om op Planet internt een standaard mail server te draaien (exchange 2003 oid) of moet ik nog met dingen rekening houden (geblokte poorten etc)

  Gr Chatjozef
 • Heb je Google al geprobeerd? En de website van Planet?
 • A-records zijn verwijzingen voor een bepaalde hostnaam naar een IP-adres, of andersom. Deze records maak je aan op de primaire DNS-server voor je domeinnaam en worden gerepliceerd naar de secundaire DNS-server(s). Het enige wat A-records doen, is dus een IP-adres doorgeven als ik een bepaalde host-naam opgeef (of een hostnaam doorgeven als ik een bepaald IP-adres opgeef, maar meestal geef je een hostnaam door om daar het IP-adres van te krijgen).

  Een MX-record zorgt ervoor dat je mail kan ontvangen op je domeinnaam. Ook deze maak je aan op de primaire DNS-server voor je domeinnaam. Een MX-record verwijst weer naar een A-record, waar een mailserver achter draait. Op het IP-adres van dit A-record moet dus poort 25 open staan naar een mail-server die erachter draait. Tevens geef je bij een MX-record een preference-waarde mee. Als je meerdere mailservers voor je domeinnaam hebt (voor fallback-functionaliteit), wordt de mail als eerste afgeleverd op het MX-record met de laagste preference-waarde. Lukt dit, om welke reden dan ook, niet, dan wordt de mail afgeleverd op het MX-record met de op een na laagste preference-waarde en zo verder.

  Zoals ik al schreef moet poort 25 open staan op alle IP-adressen waarnaar je verwijst door middel van je MX-records. Hier komt dan ook meteen je provider om de hoek kijken, want veel providers blokkeren poort 25 naar hun abonnees, om ervoor te zorgen dat ze niet zomaar, slecht beveiligde mailservers gaan draaien, met als gevolg dat er een hoop spam en virussen op hun netwerk rondzwerven. Je zou dus even bij Planet moeten informeren of poort 25 open staat, anders kun je zelf geen mailserver op je eigen domeinnaam hosten.
 • hoi

  Ik heb sinds kort een mailserver , gebasseerd op het volgende:

  kerio-mailserver icm nod32 (windows)
  onder linux kan je postfix icm clamav gebruiken..

  buiten dat

  ik heb dus 2 domeins, nl fedora-nieuws.nl
  en winsucks.be

  ik heb, zoals leo s al zegt en uitlegt,, een MX en een A-record aangemaakt,

  ik heb,, als voorbeeld , de volgende records:

  [code:1:a87435dff3]mailserver.winsucks.be. A IP (de jouwe)
  webmailer.winsucks.be. A IP(de jouwe)
  winsucks.be. MX (5) mailserver.winsucks.be

  het MX record MOET het laagste getal krijgen, dus lager dan er al staat

  Hopelijk kan je hiermee uit de voeten[/code:1:a87435dff3]

  Evert

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.